Отпускат допълнителни средства на Министерство на енергетиката

“Топлофикация София” продължава да е с натрупани задължения
Обновена: 27 мар 2024 16:38 | 27 мар 2024 14:41, Инна Ангелова
7
Отпускат допълнителни средства на Министерство на енергетиката
Снимка: БГНЕС

Кабинетът отпуска нови 1,5 млрд. лв. за дофинансиране на Министерство на енергетиката. По време на дискусиите в МС се утвърдиха два важни акта. Единият е постановление на МС, което решава проблеми с промени в бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 година. Вторият акт е решение на МС, което конкретизира мерки за уреждане на взаимоотношения в сектор "Енергетика".

Енергийният министър в оставка Румен Радев допълни, че целта на тези средства е придобиване на вземанията на "Българския енергиен холдинг" и на "Булгаргаз ЕАД" и на "Топлофикация София". За целта трябва да се получи положително решение за режимите на държавна помощ от страна на ЕК, добави Радев.

"Това постановление решава следния казус. Имаме в огромен размер натрупани задължения от страна на "Топлофикация София" към енергийния сектор за газови доставки. В годините натрупваните задължения бяха и прехвърляни от страна на "Булгаргаз" към БЕХ. Това доведе до задълженията към БЕХ. Останалата част се натрупваше като салда към "Булгаргаз" и към 31 декември сумата наближаваше 800 млн. лева. Връщаме ликвидност в сектора с това постановление. По отношение на РМС-то коментираме разпределението на сумите, влезли в сектора, така че да решим оперативните въпроси", коментира енергийният министът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.