Нужен е нов гъвкав механизъм за минималната заплата

Христина Христова и Васил Тодоров пред Bulgaria ON AIR
14 мар 2024 19:15, Анисия Иванова
19

Работодатели и синдикати не са съгласни с новия механизъм, по който да бъде определяна минималната работна заплата. Защо се оказа толкова спорен новият механизъм и как трябва да бъде променен?

"Проблемът с минималната работна заплата засяга 20% от наетите хора в България. Проблемът е много сериозен и се задълбочи от вкарването в Кодекса на труда на един текст, според който се казва: МРЗ да бъде 50% от средната работна заплата за страната. Това беше порочно хармонизиране с директивата, защото се взима само една референтна стойност. Не трябва да премълчаваме слабостите на европейското законодателство. Статистиката дава брутните заплати и противоречието е налице", коментира бившият социален министър Христина Христова в "България сутрин".

Според нея е добра идеята за нов гъвкав механизъм, който да има предвид промените в икономическата среда, но много от понятията изискват допълнителни дефиниции.

Васил Тодоров от Българската търговско-промишлена палата смята, че с промяната в Кодекса на труда не се е извършило транспониране на директивата.

"Винаги сме посочвали, че трябва да се изработи механизъм. Кодексът на труда предвижда автоматизъм, който нарушава разпоредбите на директивата. Говори се за нетна минимална спрямо средна, а МС определя нетна МРЗ, базирайки се на средна брутна работна заплата, каквато следи и отчита НСИ", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Срокът, който притиска държавата, е в полза на синдикати и работодатели и сега има възможност за създаването на механизъм, добави Тодоров. Той е на мнение, че може да се намери баланс между синдикати и работодатели

"Това, което се предлага, лично за нас е регрес. Не успяхме да довършим желанието на синдикатите да въведат минимален праг от 50-60% от средната брутна работна заплата. Бяха залегнали всички показатели в конвенция 131, които не са само икономически. Следва да се доработи този механизъм и с диапазоните, в които показателите може да варират", обясни Тодоров.

Според Христова е напълно елиминиран социалният диалог.

"Изпускат предвид факта, че става въпрос за директива. Регламентът е абсолютно задължителен за държавите членки. Директивата препоръчва. Взета е само една от препоръките - 50%. Работната заплата се дава за определено количество и качество труд. Добре е, че имаме минимална заплата. Нека има една минимална цена на труда, но тя не е социално плащане", каза още бившият социален министър.

МРБ за следващата година не може да бъде по-ниска от тази за миналата година, това е някаква гаранция, завърши Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Ха преди 2 месеца
Един работодател с български златен паспорт си докара работници от Непал, за да не плаща заплати на работниците си.Производството му е тежко и прашно,повечето работници са жени,работи се на трисменен режим на работа,въртящ график за 1140 бруто.
13
0
 
0
 
! Отговори
запознат преди 2 месеца
До глас от северозапада: Казват, че новия валия на София ще се казва Делян Пеевски! Честито на печелившите!
12
2
 
2
 
! Отговори
Банкеръ преди 2 месеца
МРЗ трябва да се обвърже с издръжката на семейство с две деца.Всичко останало са демагогии.В момента ако двама потенциални родители са на МРЗ няма как да имат деца.Ако случайно се излъжат се обричат на мизерия.Такива са фактите.
11
0
 
0
 
! Отговори
глас от северозапада преди 2 месеца
До запознат: Дано скоро федерализират ЕС и въведат тези региони! Тогава и МРЗ в северна България ще стане колкото в Румъния! Иначе референдум и минаваме към Румъния! Не щем да сме част от бъдещата нова османска империя!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
МРЗ е инструмент на сивият сектор, и извинение на мързелите да не вършат нищо и да получават някакви пари. Трябва да се отмени като понятие - колкото си изработил - толкова. А не някои хора дето не изработват и за 50 стотинки да ми взимат 933 лв.
9
3
 
3
 
! Отговори
запознат преди 2 месеца
От октомври миналата година МРЗ в Румъния е 1300 лева! Ако БГ продължава да изостава, българите ще се изнесат натам! А кой знае! Може и до референдум за присъединяване на северна България към Румъния да се стигне. Те в Брюксем може и да улеснят процеса като въведат т.н. европейски региони!
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мнималката е срам! Всеки на минималка е измамник и крие данъци!
7
0
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 месеца
Нямама идея тези "икономисти" с каква математика боравят, но по тази математика която аз я знам, този казус с МРЗ е подвластен на параграф 22. Т.е. средна аритметичното число у функция от сбора на две или повече числа различни от 0 и разделено на 2 или на броя на числата формирали сбора.Т.е. Средвната работна заплата е сбор от минималтната работна заплата + максималната работна заплата разделено на 2. Т.е. за да имате СРЗ енеобходимо да имате МРЗ и Макс.РЗ.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 5Ако един служител разбере, че фирмата в която работи е във финансови затруднения най-добре е да си ходи и да търси друга работа. След време шефа няма да може да му плаща дори и минималната заплата.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според мен до лятото ще скочи миниланата със 100 лева.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези не по-малко 50% от средната и 60% от медианата от директивата на ЕК нямат нищо общо с реализацията в България. Първото е това "не по-малко:, което в България го преведоха като точно 50%. Второто е, че тези проценти са за един и същи период за минималната и средната заплата, а в България го преведоха за година назад. Третото, ставало дума за нетната заплата, което означава, че минималната трябва да е още по-висока. Накратко, минималната през 2024 трябваше да е около 1300 лева бруто, а не 933
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Реално за да се вдигнат заплатите, трябва да се обявят за нищожни всички концесии и инвеститори клас А да се напъдят защото е пълно с икономически кърлежи!Ще е добре и да се уволни половината държавна администрация, защото са назначени по роднинска линия и ли за секс в работно време!
2
1
 
4
 
! Отговори
Дарк преди 2 месеца
Ако в началото на прехода всички са били профсъюзни членове сега има ли информация колко са членовете на членуващите в синдикатите в тристранния съвет от общия брой работещи?Да не се окаже под една десета.Същпто се отнася и за работодателските организации там,особено при 800000 самоосигуряващи се.Така,че да не говорят от името на всички,защото със сигурност нито едните,нито другите представляват 800000 самоосигуряващи се,които никой не ги представлява там,а и където и да е.
1
0
 
7
 
! Отговори
Авомалия преди 2 месеца
Що е то нормална заплата и как се живее с нея?