МС предлага промени в Закона за чужденците

Целта е синхронизиране на условията за влизане и пребиваване на чужди граждани съгласно условията на ЕС
28 фев 2024 14:53, Красимир Ангелов
9
МС предлага промени в Закона за чужденците
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри проектозакон за промени в Закона за чужденците в Република България. Целта е синхронизиране на условията за влизане и пребиваване на чужди граждани съгласно приети документи на ЕС и ЕП, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Разработеният проектодокумент цели облекчаване на режима за престой и пребиваване ва граждани от трети държави и обхваща както тези с висококвалифицирана трудова заетост, така и граждани за сезонна заетост. В ЗЧРБ е разписана и процедура за предоставяне на право за пребиваване у нас на чужденци „специализанти".

Документът въвежда в националното законодателство видове съответстващи лични документи, както и процедура по тяхното издаване, като в тази връзка са предвидени и съответни изменения в два закона - за българските лични документи и за влизането, пребиваването и напускането на България на гражданите. на ЕС и на членовете на техните семейства.

Уеднаквяват се изискванията спрямо кандидатите за постоянно пребиваване на чужденците в България, оптимизира се процедурата по предоставяне на право на продължително пребиваване на инвеститори, като проверката на условията по инвестицията, на които следва да отговарят, се възлага на Българската агенция за инвестиции. Предвидени са и наказания за административни нарушения на чужденци, които не са спазили действащото законодателство, регламентиращо правото на пребиваване и работа у нас.

Облекчава се и административната тежест на работодателите - с направените промени няма да се изисква в първоначалния комплект от документи за разрешаване на пребиваване да се представя доказателство за адрес на пребиваване на чужденеца. Това ще се случва едва след като той влезе на територията на страната.

Подобрена е и процедурата по взаимодействие на компетентните държавни структури, ангажирани в процеса на издаване на съответните разрешения.

Въвеждат се и нови условия за разрешаване на пребиваване на основания, свързани с представяне на документи относно годишен оборот за период от 2 години преди регистрацията на търговското представителство на чуждестранното търговско дружество в България, като разрешение на това основание могат да получат до двама представители.

Предвидена е възможност органите на ГДГП да налагат принудителни административни мерки спрямо граждани на държави членки на ЕС, каквато към настоящия момент липсва ва ЗВПНРБГЕСЧТС. Въведена е промяна ЗЧРБ в посока отпадане на възможността за предоставяне на пребиваване на чужденци, желаещи да извършват дейност с нестопанска цел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
еделвайс преди 2 месеца
Поправката се налага от липсата на работна ръка ,а демографията показва че тя стремглаво ще липсва .Ако не се осигурят "чиждестранни " работници много фирми трябва да свалят кепенците .
8
0
 
3
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 месеца
Чужденци работещи в България и за България максимум престой в БГ 5год. и после Гуд бай. Забрана и за купуване на каквито и да били имоти в БГ
7
1
 
4
 
! Отговори
Месното население преди 2 месеца
До 1 Анонимен Всичко за мигрантите , месното бългаско население не ни е необходимо. . . . . . . . Не знаеш български и затова си от месните! Другите са МЕСТНИ произлиза от место! Кога беше за последно на избори, пръцльо? Как не ви е срам да пишете така неграмотно и отгоре на това да давате съвети! Как е мумурандома? Поздрави идолите си!
6
1
 
7
 
! Отговори
BGexit преди 2 месеца
Истанбулската конвенция дава равни права на нелегалите с тези на гражданите на страната.
5
1
 
4
 
! Отговори
Гадна Държава преди 2 месеца
В България зомбират хората, не живейте тук!
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Правителството мисли за мигрантите, за украинците но не и за българите
3
0
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
спрете да издавате бълг документи напълнихме държавата с шпиони англичанигерманци японци турци масово купуват имоти в българия какво е това проверява лиги някои що за хора са това с каква цел са си харесала точно българия
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Управляват ни рядко срещани отпадъци. Дори на фона на всичко от последните 35 години, сегашните са върхът.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко за мигрантите , месното бългаско население не ни е необходимо .