Денков: Агресорът окупира не само територии, но и умове

Подкепяме Украйна, защото е наше морално задължение
26 фев 2024 18:00, Стела Стоянова
337
Денков: Агресорът окупира не само територии, но и умове
Снимка БГНЕС, архив

"За България международното право е свещено. Това означава, че не можем да приемем, без значение дали де юре или де факто, границите да се променят с груба военна сила".

Това заявление направи министър-председателят Николай Денков на конференция на Международната платформа за освобождаване на задържани цивилни граждани от Руската федерация. В събитието в Киев участваха президентът на Украйна Володимир Зеленски и Дмитро Лубинец - омбудсман на Украйна. Конференцията се провежда в контекста на Формулата за мир на президента Зеленски.

"България осъжда агресора, нарушенията на международното право, зверствата и престъпленията срещу човечеството”, заяви акад. Денков и подчерта неотклонното убеждение на българското правителство и народ, че законът защитава международно признатите граници от насилници. "България уважава украинците, които се борят за своята свобода, уважава тези, които защитават европейския идеал за демокрация и няма да забрави онези, които са дали живота си за суверенитета си, изтъкна премиерът.

Денков напомни, че през последното десетилетие има множество позиции на международни органи, които подкрепят териториалната цялост на Украйна и заклеймяват действията на Русия като незаконни. Той изрази гордостта си, че България подкрепи резолюцията на Общото събрание на ООН от 27 март 2014 г., което призна Крим и Севастопол за неделими части на Украйна.

Българският министър-председател посочи, че трябва да има наказания за военните престъпления.

"Вярваме, че Украйна трябва да се възползва от правосъдието, което й се полага според международното право", подчерта премиерът. Той изрази решителната позиция на България в подкрепа на универсалните човешки права, включително правото на гражданите на Украйна да живеят мирно и свободно в мир. Премиерът осъди престъпленията срещу идентичността в окупираните от Русия територии – отказ от правото на майчин език, пренаписване на историята чрез паметници и учебници, преименуване на институции, изземване на църковни имоти и религиозно преследване. „Агресорът се опитва да окупира не само територия, но и умове“, предупреди Денков.

Министър-председателят посочи, че България подкрепя Украйна, не защото тя стои между нас и е потенциален алчен нашественик, а защото е наше морално задължение. "Ние вярваме, че всяко дете, във всяка страна, има право да бъде свободно от травмата от войната. Да бъде отгледано от родителите си, а не отвлечено в чужда държава и подложено на престъпления срещу неговото потекло, идентичността и историята на народа му", изтъкна министър-председателят.

В заключение, българският премиер отбеляза ключовата роля на Формулата за мир, важността на подкрепата за мир и активното участие на България в нея.

Във войната, на която е подложена, Украйна защитава себе си, но и всички нас и сме благодарни, подчерта акад. Денков. „България стои до Украйна и ще го прави, докато е необходимо”, завърши премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още по темата: украйнакиевденков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фашисткият ум на Денков е окупиран от лъженаука и фалшификации на историята.
314
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това кой поред Пейтриът унищожиха? Водите ли им бройката? С хаймърсите се справиха вече..
313
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честито,фильовци, фондът за национално развитие вече е почти свършен. Точно слушах двама руски икономисти. На единия думите му бяха: пари няма. Значи или ще девалвират рублата,или ще вдигнат данъците. Като второто е малко вероятно, защото бизнеса го изтискаха почти докрай,вече. Бас хващам,че минат ли изборите, рублата ще изхвърчи като китайски фоерверк.
312
0
 
8
 
! Отговори
Денков преди 1 месец
За тебе няма страшно да ти окупират ума! Не се окупира това, що го немаааааа
311
0
 
11
 
! Отговори
Със сигурност преди 1 месец
Умът на сапуненият Денков е окупиран!
310
0
 
5
 
! Отговори
ЦИТАТЧЕ преди 1 месец
За днес украинците са се простили с два МИГ-29, един Абрамс, РЛС и пускова установка на "Patriot" + 32 американци в Покровское. Интересното с Абрамса е че за първи път се вижда как участва в бойни действия. Изстреля няколко снаряда, а след това показаха кадри как гори.Прочети още на: https://dnes.bg/politika/2024/02/26/otstyplenie-na-ukrainskata-armiia-ot-selo-lastochkine-zapadno-ot-avdeevka.599525,2#comment-newest
309
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МОРАЛНО!?!?!?! А НЕ Е ЛИ НЕМОРАЛНО, А ПРИНУДИТЕЛНО?!?!?!?!
308
1
 
7
 
! Отговори
Бг преди 1 месец
Абе бахлукк Пърденкоф, тея в уксрайна биха и гониха българи, забраняваха български, а ти им лижеш газа. Най доброто да падне нещо и да му размаже мозъка на пудинг. Каква долна из-м-еттт...и тоя ни е премиер...ама че смет....Оставка, съд и затвор !!! Какъв позор !!!
307
0
 
6
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
От слу гинаж на евро д же ндъризма , ще ни натикате във война. Но няма да ходите вие, нали алфи
306
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А НА ДЕНКОВ МУ Е ИЗПИЛ АКЪЛА!!...
305
0
 
9
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Не се бои Денкофф при теб Врага няма какво да окупира!
304
12
 
3
 
! Отговори
Денков достоен преди 1 месец
Денков и Тагарев са достойни българи. Копейките рублолюбци срам за БГ!
303
0
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
До Христо ХристовДенков е назначен с унужението на ГЕРБ и изпирането на Боко- предателя на всики и всичко!
302
0
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
При теб няма да стане, няма какво да се окупира.
301
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубава седмица беше предната. Самоубийството на Мурз; 2 построявания на *** ударени от Хаймърс; поредния А-50. В руския телеграм даже вземането на Авдеевка не беше съпроводено от овации,а с леко униние. А сега Денков в Киев.. нашите фильовци не им е лесно :)
300
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като гледам и тукашните тролчета са на ниво ерефия. Украинска народна република е създадена след разпада на руската и австоунгарска империи. През 1920г идва червената армия и ги "освобождава". Те тогава и Полша се опитаха да "освободят" ама ядоха на теслата дръжката. Къв Ленин,кви 4 лева?
299
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хей 301. Киев да не би да е бил украинска столица бе историк ?
298
21
 
4
 
! Отговори
Хей простак преди 1 месец
"Украйна е изкуствена държава....." когато Киев е бил столица, маZkве е била заден двор на Монголия, а сега на Китай
297
14
 
1
 
! Отговори
Опят среден преди 1 месец
от официален представител на България за блатнияМужик.
296
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато сърцето, душата и хазната на мишок Денков са окупирани само от Сорос.