Шефът на БЛС алармира: Ще има болници само за бедни и само за богати!

С промените в ЗОП се връщали 30 г. назад
21 юни 2023 12:33, Стела Стоянова
146
Шефът на БЛС алармира: Ще има болници само за бедни и само за богати!
Снимка БГНЕС

Предложени промени в Закона за обществените поръчки могат да създадат огромен проблем пред здравната система. Става дума за текст, съгласно който НЗОК провежда процедури, свързани с лечението на хората, по ЗОП.

"Ако здравната каса провежда процедурите за избор на личен лекар, специалист, лекарства и всички неща, които се осигуряват от пакета, гарантиран на здравноосигурените лица, по правилата на Закона за обществените поръчки, водещо ще е цената. Ще се класират тези, които гарантират най-ниска цена. А такава могат да дадат тези, които се оценяват най-ниско, купуват най-евтини лекарства и консумативи".

Още по темата

Това обясни д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС, на въпрос могат ли предлаганите промени в Закона за обществените поръчки да ни оставят без здравна помощ и лекарства.

"Всеки здравноосигурен пациент, ако досега е можел да избира на територията на София между всички лекари и болници, сега ще трябва да се задоволи с това - НЗОК ще му каже, че му покрива лечението в 3 болници, в останалите са негов проблем", обясни Маджаров, пише "24 часа". 

По думите му, по-скъпите болници няма да се класират в процедурата за обществената поръчка и ще останат извън договорите с НЗОК. Ще има различни плаващи цени, в зависимост от това кой какви цени е записал, когато е кандидатствал в пакета към здравната каса и др.

В момента във всички лечебни заведения цените, които плаща НЗОК, са в пъти по-ниски от разходите, които трябва да се правят. Ще имаме следния ефект - болници за 5 дни, в които ще са бедните, и болници за богатите. Равнопоставеността ще изчезне, коментира шефът на БЛС.

При лекарствата - пациентът вече ще получава по НЗОК само евтините, защото по Закона за обществените поръчки водеща е цената и ще се взима най-евтиното, допълни Маджаров.

Това не е контрол, а връщане 30 г. назад. Слага се кръст на усилията от последните години да се подобри системата, коментира още той.

Другата скрита опасност е български граждани да търсят начин да се лекуват извън България, което НЗОК е длъжна да плаща. И ще стане голям стимул да се лекуваш в чужбина, допълни той.

Според Маджаров законовата промяна е грешка на тези, които са подготвяли законопроекта.

В момента проектът за промени е публикуван за обществено обсъждане от Министерството на финансите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: НЗОКболнициЗОП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
8
 
! Отговори
mda преди 1 година
Като не могат да се класират да им взимат лицензите и това е. Не може да има подобно нещо !!! Болница ли е за всички е, аман от частници !
45
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живота на човекът е един.За болният е нужно адекватно лечение ,без значение дали е богат или беден.Това е геноцид към по- голямата част от българското население.което не може да плаща тези безумни цени.Толкова ще се илекуват бедните.Който оцелее,оцелее.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То сега не е ли така комрад? :))) Дто се вика бедните *** да го дух*т :))) Ако покажеш и малко, че си човек, съвсем че те издухат мутрите :)))
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БОЛНИЦИ ЗА БЕДНИТЕ И ГРОБНИЦИ ЗА БОГАТИТЕ... НАЛИ СА ФАРАОНИ
42
2
 
9
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Бля,бля.Едно и също.Защо на никой не му стиска да направи закона действащ.Всеки българин да има лична здравна сметка.Тогава пари ще има достатъчно,няма да изтичат към едни и същи направления.Болниците ще молят пациентите да отидат при тях.Някой запитва ли се защо преди 1989 год.болниците бяха по-молко при население над 7 милиона,и сега колко са при население под 5 милиона.
41
5
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Отделно, ЕС иска болниците да са търговски дружества, а у нас 90% гласуват за ЕС. Дано по-бързо ВСИЧКИ болници станат търговски дружества, та про'с'таците дет не знаят за какво гласуват да изчезнат, та България да се оправи. Факт другаре, факт.
40
2
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
В България шепата забогатели с корупция и политическо влияние олигарси ще се крият като използват безния народ за жив шит за да не ги докопат от запад и да ги накажат. Тази стратегия разбира се ще бъде неуспешна до друг избор нямат.
39
4
 
2
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
До Лудото Ленче/55 "... и всичко чуто пак стигам до извода ,че здравето не трябва да е стока !!!" - не си никаква европейка, а комунист! Марш в Азия. Тук на Запад, здравето е бизнес.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БОГАТИТЕ ЩЕ ОТИДАТ В БОЛНИЦИ КАТО БОГАТАША ЛЪЧЕЗАР ЦОЦОРКОВ.
37
1
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
В България 98% са бедни, 2% средна класа и една шепа богаташи. Не стигат са една болница дори.
36
7
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Отделно, ЕС иска болниците да са търговски дружества, а у нас 90% гласуват за ЕС. Дано по-бързо ВСИЧКИ болници станат търговски дружества, та про'с'таците дет не знаят за какво гласуват да изчезнат.
35
3
 
12
 
! Отговори
fact преди 1 година
по-големата гавра е, че с парите на бедните ше финансирате лечението на Богатите.УБИВАЙ
34
2
 
17
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Не може онези които работят и плащат осигуровки да издържат - онези дето не искат да работят, лъжат ,крадат, даже български не говорят и да лежат на гърба им.
33
2
 
8
 
! Отговори
Отряд1 преди 1 година
Аз разбирам нещата по друг начин. Интервенция в болница Х струва 10 лв., а в болница Y - 50 лв. Държавата не е длъжна да плаща тези 50 лв, при положение, че има къде да се направи процедурата за 10 лв. Принципно всички граждани плащат еднакви здравни вноски, което изключва възможността богати да плащат повече и да търсят повече права. Но докато здравеопазването е АД - то здравето е бизнес. А при бизнеса знаем - или/или (там морал няма)
32
2
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Преди 30 години нямаше болници за бедни и богати. Само Лозенец и ВМА бяха привилегировани, но и там приемаха други хора.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА БОЛНИЦИ ЗА БЕДНИ И ГРОБИЩА ЗА БОГАТИ АКО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗРАЗИМ ТОЧНО
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тъй като населението е поголовно бедно,по добре направете две-три болници за богоизбрани а другите направо ги хвърляйте на кучетата!
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА БОГАТИ ХАХА
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, то досега как беше. Така е по целият свят. Само при Путин нещата са изравнени - и за мужици, и за олигарски, всички ползват едни и същи болници., безплатно.
27
2
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ЩЕ ИМА ДЪРЖАВИ САМО ЗА БЕДНИ И ДЪРЖАВИ САМО ЗА БОГАТИ, НО БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА БЪДЕ ЗА БОГАТИ ТОВА Е СИГУРНО.