Шефът на БЛС алармира: Ще има болници само за бедни и само за богати!

С промените в ЗОП се връщали 30 г. назад
21 юни 2023 12:33, Стела Стоянова
146
Шефът на БЛС алармира: Ще има болници само за бедни и само за богати!
Снимка БГНЕС

Предложени промени в Закона за обществените поръчки могат да създадат огромен проблем пред здравната система. Става дума за текст, съгласно който НЗОК провежда процедури, свързани с лечението на хората, по ЗОП.

"Ако здравната каса провежда процедурите за избор на личен лекар, специалист, лекарства и всички неща, които се осигуряват от пакета, гарантиран на здравноосигурените лица, по правилата на Закона за обществените поръчки, водещо ще е цената. Ще се класират тези, които гарантират най-ниска цена. А такава могат да дадат тези, които се оценяват най-ниско, купуват най-евтини лекарства и консумативи".

Още по темата

Това обясни д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС, на въпрос могат ли предлаганите промени в Закона за обществените поръчки да ни оставят без здравна помощ и лекарства.

"Всеки здравноосигурен пациент, ако досега е можел да избира на територията на София между всички лекари и болници, сега ще трябва да се задоволи с това - НЗОК ще му каже, че му покрива лечението в 3 болници, в останалите са негов проблем", обясни Маджаров, пише "24 часа". 

По думите му, по-скъпите болници няма да се класират в процедурата за обществената поръчка и ще останат извън договорите с НЗОК. Ще има различни плаващи цени, в зависимост от това кой какви цени е записал, когато е кандидатствал в пакета към здравната каса и др.

В момента във всички лечебни заведения цените, които плаща НЗОК, са в пъти по-ниски от разходите, които трябва да се правят. Ще имаме следния ефект - болници за 5 дни, в които ще са бедните, и болници за богатите. Равнопоставеността ще изчезне, коментира шефът на БЛС.

При лекарствата - пациентът вече ще получава по НЗОК само евтините, защото по Закона за обществените поръчки водеща е цената и ще се взима най-евтиното, допълни Маджаров.

Това не е контрол, а връщане 30 г. назад. Слага се кръст на усилията от последните години да се подобри системата, коментира още той.

Другата скрита опасност е български граждани да търсят начин да се лекуват извън България, което НЗОК е длъжна да плаща. И ще стане голям стимул да се лекуваш в чужбина, допълни той.

Според Маджаров законовата промяна е грешка на тези, които са подготвяли законопроекта.

В момента проектът за промени е публикуван за обществено обсъждане от Министерството на финансите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: НЗОКболнициЗОП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
15
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
)))Болница за бедни-т.е отсътсвие на такава изобщо като физически объект !
85
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха, почнаха да си казват, че точно това искат.
84
5
 
35
 
! Отговори
сега ли се сети преди 1 година
Нищо ново под слънцето! То и сега здравеопазването е само за тези, които могат да си платят! Но, важното е, че лекуваме напълно безплатно разни пришълци - украинци, сирийци, иракчани, афганистанци.....! Те да са доволни и обгрижвани, а данъкоплатците - кучета ги яли!
83
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешка. Ще има болници само за богатите в София и по морето. Всичко друго ще се закрие.
82
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега няма ли болници за бедни и богати? Тъмнокожите и депутатите в една болница ли се лекуват?
81
2
 
8
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Язе моя дъ бая протиф уроки ! И куршум могъ дъ лея ! Дъл дъ не отворъ и язе болница за бедни?
80
3
 
19
 
! Отговори
българина преди 1 година
грешка е частни болници да работят с Нзок. все едно да пуснеш по една автобусна линия частен и общински бус! една от двете ще фалира и всички знаят коя. е същото е и с болниците и нзок
79
0
 
19
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Ай честиту! Кой си нема пари ша мре !
78
0
 
3
 
! Отговори
До: Избрахме си ги преди 1 година
Ти нямаш право да избираш, те са избрани предварително. Имаш право да гласуваш само. "Ще избира тоз който има пари Бе, ти като нямаш какво ще избираш? ...Ако го избереш и направи нещо ...кой ще поеме политическата отговорност?!?!" ...Т. Живков.
77
8
 
13
 
! Отговори
С ковид стана същото преди 1 година
Бедните с ваксини, богатите за 2 дни бяха излекувани, не ваксинирани а излекувани!!
76
1
 
18
 
! Отговори
Болница за богати преди 1 година
Влиза сестрата на Бойко при него на свиждане в болницата и вижда, ръцете му вързани, Веднага се развикала:- Защо сте го арестували? Той вече не е премиер...Лекарят:- Не е арестуван, но знаете ли колко ленти от кардиографа наряза!
75
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
евроатлантически цености - няма ли да ви светне най после че за тия англосакски сте разходен материал
74
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надпис в болница за бедни: "Пациенти! Не разговаряйте помежду си за своето заболяване - това само затруднява поставянето на диагноза!"
73
5
 
12
 
! Отговори
ЗАЩО преди 1 година
Здравеопазването ни е Грабено . Парите за Здраве и Болници надминават парите за Пенсии и Социални Помощи за ромите , Частни Болници Ограбват Целия Ресурс на Здравната Каса . Новото е е Министъра на Отбраната , Някакъв Тагрев се казва , ще Мобилизира Лекари Сестри за Фронта в Украйна .
72
1
 
29
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Болниците в големите градове се увеличават, в малките закриват, а качеството пада. Частните болници отвхърлят най-тежките случаи и прибират пари от касата, като са частни би следвало да се финансират сами, а не да чакат и те на държавната софра. Направо е ужас да се опиташ да получиш дори и с пари някаква качествена лекарска помощ в тая страна.
71
1
 
6
 
! Отговори
До ДЖО преди 1 година
Явно не си лежал в болница! ......И по принцип тук в сайта повечето естествено плюещи са млади хора ,все още ,,безсмъртни" с мнение за болниците в които те никога не са влизали ,но знаят всичко!......Само лежал в болница с подобни индивиди ,знае какви уплашени ***.лбьовци са те пред,, чичо доктор" и ,,леля мед.сестра"........Много са смешни ,уплашени и объркани !...../Личен опит и наблюдение/
70
3
 
13
 
! Отговори
То и сега е така преди 1 година
Държаените болници са за бедните а частните за богатите . А по време на комунизма елита е ходил в правителствени билници а народа в обикновенни .Винаги е било така . Реално няма лошо въпроса е да има болница за всеки и да не останат хора без да могат да посетят болница .
69
2
 
14
 
! Отговори
dl преди 1 година
Нямам нищо против частните болници,но изобщо не съм съгласна с факта,че още не е направена и първа копка и хопсключват договор със Здравната каса.След като имат възможност да строят частна болница,нека поне 5 години да са на свободния пазар,т.е. да се докажат.Лошото е,че няма кадри и не знам вече кой ще работи.Иначе мед.кадри са високо квалифициран кадър
68
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дивият капитализъм ще роди нов комунизъм. Не е проблем да нахраним бедните, проблемът е, че не можем да нахраним богатите.
67
3
 
33
 
! Отговори
Джо преди 1 година
В България здравеопазване няма. Има източване на касата и държавния бюджет.