Как обикновеният французин приема победата на крайната десница?

Страната има нужда от помощ, не всички сме равни, казват те
1 юли 2024 07:12, Нели Христова
131
Как обикновеният французин приема победата на крайната десница?
Снимка: БГНЕС

Шампанското тече, виковете отекват, а Марсилезата звучи.

"Марин! Марин! Марин!" - скандира тълпата в триумфално настроение. Резултатите от първия тур на парламентарните избори във Франция показват категорична победа на крайнодясната партия Национален сбор (НС).

Не им се налага да чакат дълго, преди иконата на френската крайна десница, трикратен кандидат за президент и жената, на която се приписва превръщането на партията в конкурентна политическа сила, да обяви, че формацията се стреми към абсолютно мнозинство и поста министър-председател на втория тур.

Резултатите бележат "решимост да се обърне страницата след седем години" управление на президента Еманюел Макрон, заяви Марин льо Пен пред множеството и допълни, че иска Жордан Бардела да стане министър-председател.

Тя обяви категорична победа на първия тур за своя мандат в Енен-Бомон, район в Северна Франция. Един от регионите, в които НС процъфтява през последните години.

Партията обеща да повиши покупателната способност, драстично да ограничи имиграцията и да възстанови закона и реда. Льо Пен се стреми да смекчи крайностите от миналото, дори когато опонентите ѝ я обвиняват, че е расистка.

"Опитахме всичко и то не работи, така че защо да не пробваме Национален сбор?", заяви Джонатан, поддръжник на Льо Пен, пред АФП.

"Действайте в областта на сигурността, заетостта на младите хора, дайте повече покупателна способност. Свалете цените на бензина, който е твърде скъп. Някои хора не могат да отидат на работа, защото нямат достатъчно пари, за да сложат бензин в колата си", каза той.

"Чакам г-н Бардела или други хора да обърнат внимание на случващото се и да работят за увеличаване на покупателната способност", посочи 60-годишната Жил Яниачик.

"Може би трябва да сложим нещата в ред с хората, които живеят тук и не могат да се адаптират към нашата страна", добави тя.

Лиди Мафис, пенсионерка, 79 г., която гласува за президентския центристки алианс, каза: "Моето поколение познава партии, които са били, да кажем, малко по-умерени. А сега сме изпаднали в крайности. И това е проблемът."

В другия край на страната, във френския средиземноморски пристанищен град Марсилия, в гъсто населените квартали с многобройно имигрантско население, настроението често е съвсем различно.

"Притеснявам се от възможността за поява на крайната десница, защото се намираме в космополитен град с работническа класа и това може да наруши начина на живот, който имаме тук. Рискуваме да се разпространи расистка реч в обществените служби", смята учителят Жан-Франсоа Пепен, 49 г.

Пред едно от училищата в Сите дез Оливие, в северната част на Марсилия, "никога не сме виждали подобна опашка за гласуване и толкова по-добре", каза председателят на комисията, докато се провеждаше гласуването.

Мнозина бяха мотивирани да гласуват заради риска Национален сбор да вземе властта, дори и тези, които избягваха европейските избори по-рано през юни.

"Щом имаме избор, по-добре да отидем и да гласуваме", отбеляза 40-годишният Набил Агуени. "Дойдох да се противопоставя на НС, защото тя ще премахне всички помощи. Страната има нужда от помощ, не всички сме равни", заяви той.

Инес Дауд гласува за първи път на 19 години заедно с майка си Уахиба. "Честно казано, ние не искаме НС. Нямаме конкретна партия, но в семейството има смесица, от Алжир, Коморските острови, Мароко", заяви Уахиба.

След като гласува във Висембург, в източния край на Франция, близо до границата с Германия, 58-годишният Тиери не разкри за когя партия е гласувал, но посочи, че смята решението на Макрон за предсрочни избори за "добра идея".

"Надявам се, че то ще доведе до нещо последователно, способно да отговори на желанията на французите. Независимо дали ще спечели Пиер, Пол или Жак, трябва да се отнасяме с уважение към избора", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от ЕС
Шок за Макрон: Крайната десница спечели първия тур на изборите във Франция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
аььааьаь преди 17 часа
В Франциа вече няма французи. Всичко е от Африка и островите. Всичко свърши. От последиците няма измъкване. Трябва да се запътим към Марс. Тука е вече нетърпимо. Тарамбуките трудно ще стъпят на Марс. Те не обичат да работят, а за там трябва много работа.
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 114 - А ти, кажи ми, християнино, помагаш ли на хора, защото са християни?
113
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 1 ден
Медиите-лакеи се престуват че не разбрат - Обикновеният Французин Е 'крайното-дясно' !
112
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Българи ТАКА се прави.
111
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Франсетата повече се мръщят на източноевропейците, отколкото на арабите и африканците. На тях им е абсолютно безразлично, че сме бели християни. Те си чувстват по-близки онези, дето са от бившите им колонии.
110
0
 
21
 
! Отговори
Макарон преди 1 ден
Ами така се получава когато политиците отворят границите и обятията си за всякакви мозъчни хирурзи, ядрени физици и ракетни инжинери идващи от континенти, различни от Европа.
109
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Как да ги приема? Той си е гласувал, че и с висока избирателна активност.Писна му от *** и от Украйна пропаганда.Рюте-то напуска Холандия и пак за Украйна говори. Вече съм убеден, че всички тия са минали психотронната атака на САЩ - няма начин всичките да говорят едно и също.
108
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До до 104 -Човекът ти казва, да внимате в картинкта.
107
3
 
30
 
! Отговори
банана преди 1 ден
Вижте го бе! Незнаел за кого да гласува, ама щял да гласува против НС, щото щели да премахнат помощите. Да ви звучи познато? С такива хора ли ще правят велика франция, и ще ги пращат да се бият с/у Русия. Хахаха, успехчи!
106
1
 
0
 
! Отговори
до 104 преди 1 ден
Какъв VPN? Май не знаеш много какво говориш.
105
0
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 1 ден
Kak обикновения французин приемал!? Па той ги избра бе!
104
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
да коригирам поста по-долу:Не просто "добре" а отлично го приема! Става дума за обикновеният и подчертавам ФРАНЦУЗИН !!! Всички не съвсем бледолики "французи" са ужасени , но коренното френско население масово гласува за НС , даже и да не ги харесват напълно. Те и французите, търпяха, търпяха ама всичко си има граници! Даже мисля че някой там пробваше до къде ще ми стигне търпението на обикновенният французин , е скъса се вече и връщане няма ...
103
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Е па след като една трета от французите са гласували за "крайната" десница, зачи добре я приемат победата!
102
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Писна ми - безконтролна емиграция, безконтролни помощи, безконтролни многополови ... но виж - стане ли дума за работа, за пари, за движения, за Ковид - КОНТРОЛ и то ЯКО контрол! Уж хаотично всичко, ама виждаш, че в бурята от глупсоти, сътворена от "държавниците" е добре измислена и модерирана.
101
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 103 - В колко сайта общо пускаш един и същ коемнтар? Стой настрана от моя, че тоя VPN не винаги е анонимен ...
100
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Наште и те се опитват да се метнат на тренда ама не им се получава. Величие вече не е партия - секта е правилната дума, а Възраждане е сбирщина футболни вандали
99
0
 
40
 
! Отговори
хаха преди 1 ден
Искат помощи бе, както и да живеят на гърба на работещите, затова и не искат Марин, че ще трябва да работят, а не искат. Тежко нали.
98
6
 
8
 
! Отговори
До 95 преди 1 ден
Ами така са украинските копейки само лаят и после що ги бият
97
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Но това си е Франция. Не може да им се отрече, че знаят как да протестират.--------------------------------------------------------------------Изглежда че са много организирани, протестират,отстояват си правата,но всъщност не е точно така. Има разни леви и крайнолеви провокатори в университетите, "студенти", "преподаватели","синдикалисти", които използват и най-малкия повод за безредици, към тях охотно се присъединява *** от гетата,хора които чакат на помощи, чиновници с щедри привилегии
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 95 - Не знам за нашите "копейки", но разликата е, че тези ще са начело във властта, а тези вече са.