Росен Желязков днес взима първия мандат, ще успее ли да състави кабинет?

Особена е ситуацията във всички партии
1 юли 2024 07:00, Нели Христова
82
Росен Желязков днес взима първия мандат, ще успее ли да състави кабинет?
Снимка: БГНЕС

Росен Желязков в понеделник ще се яви в нова роля - той ще е кандидатът за министър-председател в първия мандат на ГЕРБ.

В самата партия на Бойко Борисов обаче все още не е ясно дали един от най-успешните и диалогични политици, какъвто е бившият председател на парламента, ще съумее да намери формула за кабинет.

Особена е ситуацията във всички партии, затова и в ГЕРБ никой не се наема да прави прогноза как ще завърши седмицата, в която ще се търсят гласове в парламента за правителство, пишат от "24 часа".

Павела Митова от “Има такъв народ” даде лек знак в събота, казвайки, че харесва Росен Желязков, но не се разбра дали симпатии към него има и лидерът ѝ Слави Трифонов.

Промените в ДПС също не помагат на ГЕРБ в сметките, защото хората на Бойко Борисов нямат информация какво точно се случва в движението и дали с появата на независими депутати от редиците на Делян Пеевски няма да направи задачата за правителство още по-сложна.

Съобщението откъм ДБ, че ще предоговарят рамката на сътрудничество с “Продължаваме промяната”, също носи въпросителни за посоката на този съюз. И БСП затруднява сметките, защото там не се знае кой на кого влияе и кого ще слуша при вземането на важните решения.

За “Възраждане” е предизвестен отказът да участват. При “Величие” въпросът е искат ли нови избори, които може да не повторят неочаквания им пробив в НС, но отговорът за кабинет засега е твърдо отрицателен.

Ясно е, че Росен Желязков ще опита да прави правителство, за да не отидем в края на септември отново на избори. Колегите му очакват той да предложи консултации с всички партии в парламента, за да обясни своя подход при съставяне на кабинет. А бившият председател знае как да разговаря с останалите. Една от политическите фигури в момента с най-голям опит като администратори. В бурните 372 дни начело на парламента, родил сглобката, Желязков балансираше и между партньорите, и между тях и опозицията.

Самият Борисов не даде никакъв знак за обсъжданите имена за премиер

в кабинет на малцинството, което ще предложи. Но името на Желязков бе назовано в неделя от депутата Любен Дилов и бившия финансов министър Симеон Дянков. Според Дилов формулата “правителство на малцинството” е интелигентно решение за излизане от парламентарната кризата.

Моята прогноза е, че Росен Желязков ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ. Ще има и лица от последните няколко правителства, които са показали дадености и резултати, каза пък Дянков пред БНТ. Неофициално, както “24 часа”писа, излизат имената на служебната финансова министърка Людмила Петкова (посочена и от Дянков), транспортния Георги Гвоздейков, който си вършел работата професионално, Евтим Милошев, който правел смислени неща в туризма и ги обяснявал на хората така, че да го разберат, икономическия Петко Николов, образователния Галин Цоков. Атанас Запрянов - твърдо за отбраната. Любен Дилов пък добави маестро Найден Тодоров да продължи да води културата.

Не е ясно засега и дали ГЕРБ ще се придържат към 7- дневния срок по конституция, в който да опитат да изпълнят мандата, от което пък зависи с каква скорост рулетката ще се завърти към вторите - ДПС, ако той се окаже провален. След почти пълното съвпадение на приоритетите на ГЕРБ и ДПС при предварителните консултации на ГЕРБ с партиите за кабинет с първия мандат липсваха само шест гласа. Но това при първата оферта - експертно правителство, за което

Борисов постави условие само премиерът, външният и вътрешният министър да са на ГЕРБ

А и от два месеца лидерът е категоричен, че само с ДПС коалиция не иска, което накара отделни медии да описват него и Делян Пеевски като “скарани”.

На фона на всички тези въпросителни през седмицата парламентът трябва да си гласува новия правилник и да сформира комисии, иначе не може да започне работа по същество и нито законите, които са условие за парите по плана за възстановяване, нито други спешни действия могат да стартират.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от Политика
Атанас Запрянов: България ще продължи да оказва военнотехническа помощ за Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Aко няма ибрикчий за да пречат значи ще състави!
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Както казваше Боб Дилън - Истинският мъж трябва да мирише на кон, пот и тютюн (според мен се допуска и уйски). Жената, която хареса този мъж - тя е истинска жена! Така е Боб Дилън! Истина казваш! Само че в България веке нямаме Български Ковбои - Селяни да орат с Трактори и да яздят Коне за веселба със спомени за старото! Всичките ни Ковбойски спомени по Българските Села, ни унищожи СССР!
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Писмо до Васил Левски, написано от Таня - ученичка в 11 клас. >>> На пътя към Европа се продават, в ръцете с кукли, малките моми. Те детството си в сънища сънуват. Стаена скръб в очите им гори. Спи Дяконе! Не се събуждай! Добре си там под тази черна пръст. Завиждам ти за туй, че не дочака мечтите си, Разпънати на кръст!
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Писмо до Васил Левски, написано от Таня - ученичка в 11 клас. Спи, Дяконе! Не се събуждай! Остани в незнайния си гроб! Добре си ти. От там не виждаш, съдбата на достойния ни род. Не виждаш майките, който днес не раждат. Старците край кофите за смет. Бащите с джобовете празни, в ръцете с куфари и здравец за късмет. Децата ни са вече на изчезване. Селата мъртви. Пусти градове. Строим хотели, паркинги, гаражи, край просяка минава Беемве. >>>>
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Държавата България бе цялостно унищожена и разградена след навлизането на вандалите на Йосиф Сталин 1944г и въвеждане на Крепостническото право - Унищожаване на Българските Ковбой - Селяни чрез изземване на земите им и натикване в ТКЗС. В момента селата са обезлюдени и напълно унищожени! А именно от хилядолетия ние Българите сме създали Градовете където са биле Легионерите с Легионите да вардят от инвазия на Вандалите Българските Родове по Селата.... от унишожаване.....
59
1
 
2
 
! Отговори
Докога ли? преди 1 ден
До Анонимен 59: Докато се събуди народа и отиде да гласува. От сглобката вече се видя, че не може да се бори корупцията от корумпираните и не става реформа на съдебната система чрез тези, които бяха завладели държавата. Резултатът беше само това, че Бойко и Делян Пеевски си изпраха биографиите и пак искат да управляват. На политиците трябва да им стане ясно, че трябва да първо работят за държавата, а чак след това за русофилство или евроатлантизъм.
58
1
 
1
 
! Отговори
Няма да го бъде преди 1 ден
Дали Делян Пеевски ще се съгласи на подкрепа само срещу зам. министри, областни управители и някой и друг шеф на регулатор, ще видим. Съмнявам се. По-скоро се надява, че на следващите избори наесен ДПС може да се окаже първа политическа сила.Прочети още на: https://dnes.bg/politika/2024/07/01/rosen-jeliazkov-prie-mandata-predstavi-struktura-i-systav-na-kabinet.612187#comment-newest
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Това е единственото възможно правителство. Ако то не стане следват пак нови избори. Докога?
56
2
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 1 ден
Не, няма.
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Росен пазител 1 на чекмеджето! Подкрепа от итн и дпс, а и някой друг ядящ филии с мас от Величие.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Браво на евроатлантика Бойко!
53
2
 
5
 
! Отговори
Росен жиголото преди 1 ден
Добре ,че обслужваше кака си Румяна Бъчварова, та да го лансира в политиката.
52
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Мутрата иска да инсталира кукла на конци без мнение. Росен е идеален за тази цел.
51
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ПП платиха на малките партии да не подкрепят герба ,а не следващите избори тия същите че са алт
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Поредния бойков послушко.
49
6
 
13
 
! Отговори
Филан Кишията преди 1 ден
Кариерата на този дявол,тръгна от Костинброд,където Боко беше напечатал шестотин хиляди бюлетини, обработени готови да пътуват за слабите райони на мафиотската партия.Дявала потули голямата далавера,Боко не е забравил и днес тика този по високите столове на държавата.Взе една от н-ската дискотека Боко и й сложи запарения *** на най високия пост в държавата.Назначава си като в лично фирма удобни за него елементи,народа гледа,простее,псува,а кервана си върви...
48
1
 
9
 
! Отговори
Илия пак в тия преди 1 ден
И за капак, фъфлещият Дилов министър на културата.... хахаха
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ако беше сложил Рая вместо тоя, щеше да има 240 ЗА. Да се изредят.
46
3
 
7
 
! Отговори
бай шиле преди 1 ден
Какво е туй правителство на малцинствата? Роми и турци ли ше ни управляват?
45
1
 
3
 
! Отговори
Public enemies преди 1 ден
Що си мислите че като има по-интелигентен вид ще го подкрепят, българина предпочита мутри и чалгари, такъв не е за премиер.