Ще правят 3D проект на Националната детска болница

Министър д-р Галя Кондева се срещна с представители на ЕИБ
23 май 2024 08:45, Анисия Иванова
9
Ще правят 3D проект на Националната детска болница
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе срещи с представители на Европейската инвестиционна банка и консултантския консорциум, който ще изготви пакета от стратегически документи, необходими за изграждането на Национална детска болница.

На първата среща, която се проведе във вторник, присъстваха временно изпълняващият директор на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ д-р Влатко Глигоров, както и представители на Министерството на здравеопазването и Обществения съвет, съобщиха от МС.

Консултантите, които банката е наела, представиха методологията по изготвянето на трите документа – Структура на болницата, Функционална програма и Обхват на оборудването.

В първия доклад ще бъдат разписани профилите на бъдещата Национална детска болница, броят кабинети, операционни зали, легла и всички останали детайли, свързани както с вида и обхвата на предлаганите здравни услуги, така и с капацитета на сградата. Този план трябва да бъде изготвен в срок от 2 месеца.

След това ще започне работата по другите два документа. Функционалната програма ще включва оразмеряване и класификация на видовете помещения, създаване на примерни 3D проекти за всички типове помещения, както и подробна информация за характеристиките им. Паралелно с това ще се работи и по третия документ, който ще представлява подробен план за обзавеждането – технологично и битово, списък с необходимото медицинско и немедицинско оборудване за всяко отделно помещение, очакван предварителен бюджет.

Двата документа ще са готови в рамките на 5 месеца. Накрая консултантите ще изготвят стратегия за възлагане на обществените поръчки, свързани с изграждането на Националната детска болница, както и препоръки за управлението на проекта. Срокът за този финален доклад е края на м. януари 2025 г.

Днес д-р Кондева проведе втора среща с представители на консултантската компания. По време на нея бяха обсъдени оперативни въпроси по предстоящата работа на всеки от етапите по изготвянето и валидирането на стратегическите документи.

"Националната детска болница е държавен приоритет и това, на което държим, е тя да покрива най-високите стандарти. Искаме европейска болница и с това не бива да се правят абсолютно никакви компромиси“, посочи здравният министър. Д-р Кондева заяви, че дава старт на същинския процес по изготвянето на стратегическите документи и очаква работата да започне веднага.

Консултантската компания е работила по планирането на дизайна и процесите на над 200 болници в повече от 20 държави, включително и  детската болница в Бургас, която е в процес на изграждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Общество
Тъжната съдба на последните български царе
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ха хаа! 3Dпроект визуализации, обсъждания,бла бла...50 години с ТОВА се занимават.Я да каже др Кондива как набързо подготви докементити на Частната детска болница на мафиоти.Мама и АЗ,и Държавната мафия!?Минаха и без 3D визуализация.Защо др Кондова вече не е в Затвора!?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Болницата добре, ама да не забравят и виртуалния персонал.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колко ще ни струва?
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колко години ни лъжат с тази болница! Всеки които дойде на власт подхваща темата и после си остава само тема
5
0
 
5
 
! Отговори
Матрицата преди 3 седмици
Самолети на чертежи, болници на 3D проекти, май наистина ще излезне че живеем в Матрицата. Поне България де, другите държави може и да не са в нея.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Болницата е готова на 15 етажа от бай Тошо още - да я довършват и да слагат креватите :)))
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А 2030-та ще имаме и такава в умален мащаб, та да видим как ще изглежда истинската през 2050-та. Приемам залози, кое ще е първо - човек на Марс или болница в София?
2
0
 
7
 
! Отговори
пожелание преди 3 седмици
След 20 год. може и да я построят !!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След като не могат толкова години да направят реална такава, поне 3д проект да имаме. За виртуалния свят, нали...