15-годишната Даная даде живот на двама

Момичето изпаднало в мозъчна смърт, майката дари органите му
11 май 2023 16:20, Стела Стоянова
22
15-годишната Даная даде живот на двама
Снимка БГНЕС

15-годишната Даная даде шанс за живот на двама души.

Те полуиха трансплантация на бъбрек в УМБАЛ "Александровска". Момичето, което стана донор, изпадна в мозъчна смърт след тежка операция по спешност и въпреки усилията на специалистите от "Пирогов" почина.

Момичето страдало от хематологично заболяване и е било с мозъчен оток.

Решението да бъдат дарени органите ѝ за трансплантации съобщи майка ѝ Ани Стоянова с емоционална публикация във Фейсбук:

"Няма да използвам тъжни, черни и тягостни думи. Даная е прекалено светла за това. И в минало време няма пиша, защото нищо не е минало, а предстои. Тази прекрасна, безумна, слънчева и добра енергия не може да се изпари.

Невъзможно е! Тя е чудо и дори сега прави чудеса, прави света по-добър. Няколко души получиха шанса да живеят, а едно 15-годишно дете ще вижда с нейните очи.

На 12.05.2023 (петък) в град София в катедрален храм Света Неделя от 11:00 часа ще се съберем, за да ѝ покажем колко я обичаме и да и благодарим за всичко, което ни даде и на всичко, което ни научи. Моля ви, без черни дрехи, без погребални венци и без черни и погребални мисли. След това ще пуснем бели балони в небето.

Обичам те, Айче, обичам те мами! Ти си моята голяма любов. Винаги, винаги ще бъдем заедно, защото сме екип.

И това не е краят! Не е!", написа майката.

"Даная - нашата звездичка, нашият герой", написа в социалните мрежи и Таня Трапова, директор на 203-та ПЕГ, където е учило детето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Котка преди 11 месеца
До Сложно е Щом ти е сложно да пожертваш нещо за друг човек, живей си така. Кютай си карантията, докато можеш, твоя си е завинаги. И докато гние, пак ще си е твоя.П. П. Поклон на родителите за силата и съпричастието! Мир на душата на Даная.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Някои неща , които отдалеч изглеждат много благородни могат да се превърнат в голям кошмар. Напр.осиновените ромски деца, които не се вписват в новото си семейство, винаги ще си търсят тяхната среда, каквито и грижи да се полагат за тях. А за да паснат присъдените органи имунната система на приемника трябва да бъде подтискана постоянно, защото се стреми да изхвърли чуждия за него орган. Много е сложно и отговорно да дариш органите на детето си на друг. Светъл път на душата на Даная!
16
7
 
1
 
! Отговори
Теди преди 11 месеца
И ДА СА Я УБИЛИ НАРОЧНО ЗА ОРГАНИТЕ ПАК ЩЕ ПУКНАТ ВСИЧКИТЕ И ИЗОБЩО НЕ ВЯРВАМ И НЕ СЕ ДОВЕРЯВАМ НА НИКОЙ АБСОЛЮТНО ТО ОСТАНА И ДА ИМ ВЯРВАМ НА ДРУГИТЕ ХОРА
15
0
 
11
 
! Отговори
: преди 11 месеца
Само тази майка знае колко и е трудно , жалко за детето , просълзи ме тази история , благородно дело !
14
0
 
21
 
! Отговори
Сложно е преди 11 месеца
Защо животът е толкова безпощаден и без време прибира млади хора, а родителите остават с безкрайна мъка...
13
20
 
8
 
! Отговори
Сложно е преди 11 месеца
На мен ми се повръща като чуя такива истории. Приемам ги като оскверняване на труп. Липсва волеизявление на човека изгубил живота си.Всеки сам решава, но аз не искам това да ми бъде причинено, ако умра и не бих го причинила на никого.Горкото момиче, дано да е на по-добро място.
12
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да се трансплантират органи от трупен донор е нещо нечовешко. Всеки да си посрещне съдбата, каквото му е писано. Лошо е да се молиш някой да умре, за да имаш нов орган...
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сигурен съм че и лекарите са много благодарни ....
10
0
 
33
 
! Отговори
ПОКЛОН преди 11 месеца
ПОКЛОН , МОМИЧЕТА, ПОКЛОН!!! НАМАМ ДУМИ!! СЪРЦЕТО МИ ПЛАЧЕ ЗА ВАС!
9
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ужасна трагедия, и изключителна доблест на м*а*йката на това момиче! А в цялата трагедия, все пак е някаква утеха че части от дъщеря й ще живеят, и колкото и да е тъжно, но все още ще може да вижда очите на дъщеря си
8
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ооо неразумни юроде, замълчи, смири се и дълбоко се поклони със пълно смирение. Оператор е, изтрийте жалките постове по-долу. Болката е огромна а светлинната на тези хора е величествена. Милото детенце....
7
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Толкова тъжно ми стана че се разплаках. 15 годишно детенце да почине. Това нее честно. Бог да я прости Светла и памет.
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 123 - Защото не е по ред на опашката, има и съвместимост. какво против имаш да живее една 71 годишна? Смяташ да си ходиш от тоя свят на 50 ли? Ей, някои решили, че възрастта е качество или порок.
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дълбок поклон!
4
17
 
15
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
Да почива в мир детето. Поклон! Само не мога да разбера защо едната рецепиентка на бъбрек е на 71 години???? Нима няма по-млади нуждаещи се? Или квот бялата мафия си договори???
3
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво на майката Ани Стоянова!
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дарението на органи е без пари
1
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поклон!