Бейби бум ли? Пандемията не доведе до ръст на ражданията

53 968 са били те през миналата година, с близо 800 по-малко от 2019 г.
104
Бейби бум ли? Пандемията не доведе до ръст на ражданията
Снимка: БГНЕС

Въпреки надеждите и сигналите, че пандемията ще доведе до ръст на ражданията у нас, в крайна сметка бейби бума в България през 2020 година не се случи.

53 968 са били те през миналата година срещу 54 762 през 2019 г., показва анализ на "Индекс на болниците". Данните за изготвянето му са предоставени от НЗОК.

Още по темата
Със 794 са по-малко ражданията през изминалата година в сравнение с предходната. Така 2020 г. се оказва поредната, в която раждаемостта у нас бележи спад.

Къде се раждаха българчетата през 2020 година?

Раждания през миналата година в България са се извършили в 105 лечебни заведения, като диспропорциите в броя им продължават да са налице, сочи доклада. Общо 13 са болниците, в които има над 1000 раждания на година. Най-много – над 2 000, са ражданията в четири столични болници – „Майчин дом“ – 3397, „Шейново“ – 2285, „Св. София“ – 2233, „Надежда“ – 2045, както и в „Селена“ в Пловдив – 2279, и „Проф. Димитър Стаматов“ във Варна – 2001.

В други 14 лечебни заведения в страната ражданията са дори под 100. Най-малко – под 50, са ражданията предимно в по-малки общински болници, като тези в Каварна, Кубрат, Мадан и Белоградчик. Освен в подобни отдалечени райони обаче, под и около 50 раждания има и в болници в големи областни градове като Хасково и София. Там те се извършват в частни клиники.

Как се раждат децата ни?

Два са основните начини, по които се извършват ражданията у нас – нормално и секцио. Делът на ражданията с Цезарово сечение е 47%, като той е почти равен на дела на ражданията по нормален път. И тук обаче съществуват големи диспропорции в прилагането на двата метода.

Близо 40 са болниците, в които делът на ражданията със секцио е по-висок от средния за страната. Над 80% е Цезаровото сечение в „Торакс“ в Пловдив, „Св. Марина“ в Плевен, „Лозенец“ в София. В страната има болници, в които по този метод са осъществени 100% от ражданията в тях. В „Хигия“ в Хасково например през 2020 г. са извършени 23 раждания, всички чрез Цезарово сечение. В същото време има и болници, в които 100% от ражданията са извършени по естествен път. Такива са „Св. Петка Българска“ в Нова Загора, където е имало 122 раждания, както и МБАЛ-Белоградчик с 44 раждания, МБАЛ-Ихтиман с 91 раждания и др.

Запазва се относително еднакъв и броят на ражданията с форцепс или вакуум. През миналата година по този начин са осъществени 408 раждания срещу 429 през предходната. Най-голяма част от тях са извършени в големите специализирани АГ-болници като „Майчин дом“ и „Шейново“, където се правят и най-голяма част от тежките раждания.

Смъртност и усложнения

Процентът на смъртността при ражданията се запазва под единица. През миналата година той е бил 0.62% срещу 0.52% през предходната. Смъртността е над 1% в 21 лечебни заведения. Най-висока - над 2 и дори 4 на сто, е смъртността в три болници с малък обем раждания – във Видин, Нова Загора и Белоградчик.

През миналата година недоносените бебета са намалели с един процентен пункт, сочат данните от „Индекс на болиците“. Делът им е бил 12.37% от всички раждания срещу 13.37% през предходната.

Най-много недоносени бебета е имало в неонатологиите на големите специализирани АГ-болници, както и на областните – над 30% са били недоносените в „Майчин дом“ в София,  над 40% в УМБАЛ-Пловдив и т.н. В близо 30 болници са били обгрижвани и бебета с висока степен на недоносеност – под 1499 гр. Броят на децата, които са се родили с нормални килограми – над 2500 гр., но са имали нужда от специални грижи в неонатология, са били 19 433, срещу 19 856 през 2019 г.

Конкретните данни за всяко лечебно заведение може да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
7
 
! Отговори
179 преди 3 години
Колко точно са децата родени от майка българка през изминалата година ?
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче пък да знаете, панелките ще поскъпнат с още 5% и тази година щото...така!
82
3
 
8
 
! Отговори
Край преди 3 години
То карантина хубаво ама трябва и забрана за продажба на презервативи и ергенски данък и ще станем пак 9 млн ... ама роми
81
5
 
0
 
! Отговори
Грнго преди 3 години
Само Бойко при него ни е най-добре правим си каквото си поискаме аз и моите братя крадем убиваме неработим не плащаме данаци а получаваме всичко......браво Бойко велики везире
80
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бума е при ромите. При бг нов спад. При цезаровото не се пръска пуктата на жената с операция на корема.
79
8
 
9
 
! Отговори
БЕЙБИ ЛОКДАУН преди 3 години
В условията на ЕПИДЕМИЯ и КРИЗА течността за оплождане и яйцеклетките СА ЛОШО КАЧЕСТВО ковид поколението ще е увредено непълноценно и малоумно. Не само битова среда и осигуреността са важни, работа, пари, дом, образование. ГЕНЪТ е също много важен вируси, стрес, експериментални ваксини - човек трябва да е пълен тапир и ***, за да мисли да прави бебета. След поне 5 години тогава ще може.НЕ СЕГА
78
8
 
9
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
Познавам десетки семейства с деца и нито едно от тях не проси,нито пък живеят в мизерия.Не мислите, че вие като живеете в мизерия всички са така.
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63Различни хора, различни условия за съществуване.
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бейби бум.........Три заклани български дечица заради домашно насилие и обществено-национално безхаберие! Бог да ги прости и ДАНО никога повече да не се случва!!!
75
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продължение:До РеалистА после на стари години сигурно ще искаш децата ти да ти бършат помиите и да ти сменят памерса, защото си инвестирял цялата си енергия да отгледаш едни психично осъкатени хора и сега те трябва да страдат за теб и защото нямате пари за професионални болногледачни грижи!
74
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Реалист"Единственото смислено нещо са децата," Така ли? Това ли ти е смисъла? да пръкнеш 5 деца и да ги пратиш да просят по улиците? Или да живеете постоянно в нищета и мизерия докато децата ти страдат психически и физически защото ви липсват елементарни човешки нужди?Такива като > Дом, храна и дрехи?Това не е никакъв смисъл! Ако децата са единствения смисъл на живота ви - Не раждайте деца!
73
5
 
6
 
! Отговори
До Яна преди 3 години
Хахаха-децата ще приличат на родителите си,не на мен .Защото ще носят техните гени,не моите.Това се учи в основното училище в час по биология, ама явно сте ги пропуснала тези часове. Ако пък не сте ги пропуснала тези часове,явно осъзнавате,че има нещо сбъркано във вас,затова и не желаете да предадете тези дефектни гени.
72
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както във всички развити държави, раждаемостта в България започна да спада след Втората световна войа заедно с индустриализацията на България. В началото на 70-те се взеха някакви мерки и имаше значително повишаване на раждаемоста. Истинският спад в раждаемостта започна след 1989 година с на практика спиране на ражданията от българския етнос. От 2002 до 2009 имаше леко повишение на раждаемостта - от 8,6 на 1000 през 2002 до 10,7 на 1000 през 2009, но после имаме спад до 8,8 през 2019.
71
6
 
21
 
! Отговори
Яна преди 3 години
До Анонимен 71Не, пич. На сегашните "млади" им е тежко, защото предпочитат по-добре да не раждат деца, отколкото да се пръкне някой като вас. Не защото са разглезени, а защото си знаят възможностите и приоритетите. Иначе резулатата от бейби бума го виждаме всеки ден по улиците и коментарите в този сайт.
70
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се поразтърси, човек ще открие че (няма да казвам изданието, да не изтрият коментара):"Делът на нетната миграция в спада на населението намалява до 39% за периода между 1992 г. и 2001 г., 31% за периода между 2001 г. и 2011 г. и под 10% за периода от 2011 г. насам." Иначе данни може да се намерят и в НСИ.Та пак да питам - кой ще ражда, като населението се изнесло между 1992 и 2011г. Още преди ГЕРБ да имат какъвто и да е ефект, за разлика то ДС, БСП, ДПС и т.н. стари мутри.
69
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бейби бум има само сред един определен етнос,ама там е така всяка година.Тях ни мизерия,ни пандемия ги плаши.
68
16
 
9
 
! Отговори
До 70 преди 3 години
Напълно ви подкрепям.Сегашните п.икли.и понятие си нямат какво е да ти умре детето заради липса на елементарни здравни грижи както е било то времето на прабабите им.И да се чудиш дали на другият ден ще има какво да яде.А пък сегашните п.икльовци и понятие си нямат какво е по време на война.То и моето поколение не сме били на война,ама служихме в казарма, където условията бяха много тежки.Ама на сегашните млади им било тежко, щото не им давали по един тристаен апартамент в центъра на София.
67
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И най-смешното е, че същите тия мрънкалници дето обясняват колко им бил тежък живота в БГ, като емигрират, спят под мостове, мият за.дници и са по-ниски от тревата назависимо какви гадости ги карат да вършат. Щото там животът си заслужава. Абе изобщо, сбъркани хора сме. Дали е заради липсата на религиозност, дали е щото сме свръхразглезени от родителите си, или пък ни е липсвала дисциплина, ама сме някаква пародия на човешки същества. Само се мрънка, нищо не се прави. Щото ми го няма дворецааааа
66
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам чувството, че голяма част от пишещите тук, са от горките души, на които са им промивали мозъка как капитализЪма ще донесе реки от злато и чешми от отлежало уиски, и 30 години не могат да осъзнаят простата истина, че филмите и видео клиповете не са реалния живот. Измислени са. Измислени животи, на измислени хора, продаващи малко ендорфини на отрудените хора. Навсякъде по света хората работят, страдат, раждат се, умират. Милиардерите са 0.00003% от населението. Останалите бачкат и спестяват.
65
2
 
6
 
! Отговори
Пламен преди 3 години
Важното, че джипката е в движение! Достатъчно е да гледаме Тъпана дето ни управлява как се радва на внуците си за рожден ден, за имен ден, за християнските празници. Канал 1 ще заложат и някой документален филм да се увековечи "семето" на ГЕРБ. Само едно съмнение за дрона в Бояна, да не е той осеменил?!