СУ за таксите: Да се върнем към започналата реформа

Оставете популистките решения, призовава Академичният съвет
Обновена: 21 фев 2024 11:36 | 21 фев 2024 11:36, Анисия Иванова
12
СУ за таксите: Да се върнем към започналата реформа
Снимка: БГНЕС

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" прие с единодушие позиция във връзка с планираната от Министерския съвет реформа в сферата на висшето образование, свързана с отпадането на студентските такси, съобщи пресцентърът на СУ.

Реформите във висшето образование и науката в Република България трябва да са основани на дългосрочна визия, системен анализ, непрекъснат и съдържателен диалог с всички заинтересовани страни.

Общността на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – най-старото и утвърдено висше училище, обучаващо най-голям брой студенти, от дълги години предлага стратегически решения и фокусира вниманието на обществото върху важни проблеми, включително с многобройни конкретни предложения за законодателни промени и принципно нови политики, но сериозните промени във висшето образование и науката в Република България не се консултират с нас, дори когато се предизвикват и обявяват от наши колеги в качеството им на политици.

Настояваме проектът за изменение и допълнение на Закона за висшето образование да не бъде внасян, а Министерството на образованието и науката незабавно да започне широко обсъждане с представителите на академичната общност и заинтересованите страни във висшето образование за изпълнението на Стратегията за развитието на висшето образование в Република България, нуждата от нейната актуализация и реално необходимите промени на нормативната уредба, призовават от университета.

Най-важната промяна следва да бъде връщането към започналата преди 10 години реформа на висшето образование и промяната на финансовия модел, която включва стимулиране на качеството (чрез повишаване на тежестта на коефициента за качество при финансирането от държавата) и намаляване на необосновано големите разлики във финансирането на професионалните направления, които водят до свръхфинансиране на едни направления за сметка на постоянния недостиг при други.

Прекъсването на тази реформа саботира всеки опит на висшите училища да повишат качеството на образованието и генерира конфликти между тях. Политици от всички партии изразяват разбиране по този въпрос, но през последните три години никой от тях не направи нищо за решаването му, което показва сериозно разминаване между дневния ред на политическите партии и дневния ред на обществото.

Оправданията, че няма средства за решаването на проблема, бяха опровергани от предложения за обсъждане законопроект, за чието изпълнение според мотивите на законопроекта ежегодно биха били необходими 150 млн. лв. допълнително. Това са огромни средства, каквито не са били заделяни за висше образование на нито един етап от реформата в сектора, а сега виждаме готовност те да бъдат дадени за финансиране на спонтанна идея, която не е била обсъждана с никого и срещу която вече се чуха сериозни възражения.

Призоваваме представителите на изпълнителната власт и народните представители да изоставят повърхностните и популистки решения и да започнат широко обсъждане, което да намери най-добрия път за развитието на висшето образование, от което зависи бъдещето на икономиката и обществото, се казва още в позицията.

В края на януари премиерът Николай Денков каза, че за обществено обсъждане се публикува предложение за промени в Закона за висшето образование, с които отпадат таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка. Остават таксите за обучение за студентите в платена форма. Според предложението съответните разходи за обучението ще бъдат осигурявани от държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пп да свършат нещо.полезно за 9 месеца,чудя се как не са си дали тия милиони за Украйна )
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, без такси, но здраво късане и заплащане за последващо явяване. При залавяне с подкуп съд. Нещо като социализма, но без уреждане по някакви линии. Помня как отличници ходеха на изпит и не знаеха дали ще го вземат, докато изпита не завърши. Имаше преподаватели за които нямаше абсолютно никакво значение какви оценки имаш по другите дисциплини - каквото покажеш на този ден това е, ако искаш повече отиваш на поправителен, но може да изкараш и по-малко.
8
1
 
7
 
! Отговори
Много университети преди 2 месеца
Много университети. Много ректори. Много директори. Обединявайте ги. Защо ректор е с по-високо възнаграждение от министъра на образованието? Защо има преподаватели с възнаграждения за три длъжности? И защо академичната администрация е против безплатното образование?
7
0
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 2 месеца
До АнонименНе е позор тези, които не си дават зор и не изпълняват студентските задължения съвестно да си плащат. Таксите трябва да зависят от академичните постижения, безплатно образование само при реални такива.
6
2
 
0
 
! Отговори
Кой плаща преди 2 месеца
Преди да е получил и видял нещото за което плаща
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен - Не забравяй Вълчан войвода от рода на Бимбеловците, потомци на севастократор Момчил. Той е давал крупни суми не само за издръжка на млади българи, учещи извън границата на Османската империя, но е дал и солидна сума на братя Георгиеви за да бъде изградено българско висше училище.
4
2
 
7
 
! Отговори
Каква реформа? преди 2 месеца
Достатъчно е човек да проследи генеалогията на повечето от вашите преподаватели и на "учЕните" в БАН - дядовци, децата и снахите им, внуците и техните съпруги, племенниците и метресите на червената професура, настанила се в науката и във висшето образование преди повече от 70 години, когато "неблагонадеждните буржоазни кадри" са били заменяни с недоучени, но "наши" хора. Те си карат по тяхна традиция - не е важно какво знаеш и можеш, важното е да не изтървеш кокала и да се оградиш със свои хора.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Таксите следва да се премахнат, защото са позор. Таксите са бариера за младите хора, които желаят да учат и да се развиват. И тъкмо това са ни завещали будните хора, развили публичното академично образование в нашата страна. Не може да предадем техния завет. Софийският университет е построен с дарение от двама достойни българи - братята Георгиеви за да може нацията да се въздигне, а не да се прави търговско предприятие.
2
1
 
10
 
! Отговори
VladTepes преди 2 месеца
Във всички случаи тези, които влачат изпити с години е редно да плащат пълния размер на издръжката.
1
4
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 2 месеца
държавни стипендии трябва да получават само хора с високи оценки от матурите след 12 клас. Примерно над 5.50, останалите ако искат да учат да си плащат. Колкото до академиците вишите училища са ми ясни искат си таксите защото си ги вдигат както си искат, докато държавата ще им дава определена сума върху размера на която не могат да да окажат влияние.