Туризмът в криза за кадри: Часовете в училище са малко

МОН създава работна група
Обновена: 12 фев 2024 12:36 | 12 фев 2024 12:33, Анисия Иванова
20

Обединение "Бъдеще за туризма" настоява "туроператор" и "туристически агент" да влязат в Списъка на професиите за професионално образование и обучение.

"По време на пандемията покрай Ковид-19 имаше много голям отлив на професионалисти в бранша. Обединение "Бъдеще за туризма" прие за своя мисия и цел да направи връзка с професионални училища по туризъм в България. Нашата идея е да се срещнем с всички тези училища. 60 са училищата, които членуват в Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство", каза представителят на туроператор от Обединение "Бъдеще за туризма" и преподавател в професионалната гимназия по туризъм Радостина Христова за "България сутрин".

По думите ѝ часовете за туроператорска и агентска дейност са малко на брой.

"Настояваме за повече часове. Това са производителите на туристическия пакет, това е и свързващото звено на хотела, на ресторанта, на транспортната фирма, на екскурзоводите", заяви Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Учениците, които се обучават в тези професионални училища, учат хотелиерство и ресторантьорство. Голяма част от тях изучават предмети като туристическа анимация, екскурзоводство и планински водачи.

"В Министерството на образованието е създадена работна група с наш представител на обединение "Бъдеще за туризма", чиято цел е да актуализира професиите. Хората предпочитат да се самоорганизират, но рискуват много. Бих апелирала към туристите, ако имат проблем, да се обърнат към обединение "Бъдеще за туризма", посочи Христова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
8
 
! Отговори
Комунистите преди 2 месеца
Строят капитализма?!!! Ей, с ленински съботници и комсомолски бригади не става! Искаш ученици- плащаш! Искаш работници, пак плащаш.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Господа работодатели, ще ви попитам нещо, за което не се е сетил никой до сега. Като нямате кадри, пробвахте ли да плащате на работещите ви?
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво стана с вноса на кадри? Нали идваха молдовци, украинци и бяха страхотни.... Що не продължавате да внасяте още от тях?
16
0
 
25
 
! Отговори
Хаха преди 2 месеца
Какво става чорбаджии изедници нали щяхте араби,виетнамци ,украинци да взимате на работа,да ама и те за стотинки не работят а вие да прибирате големите пари ?!
15
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Криза за камериерки и сервитьорки за по 800лв на месец.
14
0
 
4
 
! Отговори
ТО преди 2 месеца
Интересно лице за коментар на ситуацията в сектора !
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не часовете, а заплатите са малко !
12
0
 
18
 
! Отговори
Hhw преди 2 месеца
От 10 човека които познавам най много 1 да работи за бг работодател... отдавна хората даже не се интересуват от бг работодатели... не знам не го ли рабраха това... живеем в свободно време с право на избор
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Туризма-цени космически, на персонала стотинки, всичко се плаща на черно крият се данъци ддс 9%- хора не ползвайте услугите на бегемутротуризма по-добре в чужбина по-добре е там.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Майките от Плевен са в криза дъщерите им в Студентски град в София за 200лв духт по 2 часа, видно от обявите за компаньонки, МВР бездейства...
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още финикийците са измислили начин да задържат ценните кадри. Нашите "управляващи" искат с директиви и постановления, да излъжат някой мераклия, да работи без пари!
8
0
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Договор на 4 часа,работа на 12 и после няма кадри.Качиха се на самолета и си намериха работа при по-добри условия.България е член на ЕС.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това, което браншът нарича туризъм, е ядене, пиене, плащане на нощувки и глезотии за мързеливци. "Туризъм " идва от "тур", което значи обиколка, движение. Масовият запой и масовият мързел не са туризъм. И доказват ниската култура на масовката.
6
0
 
17
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 месеца
Всеки бизнес настоява да се увеличават часовете в училище-докъде ще му излезе края?Достатъчно е да имат основната подготовка,а останалото се учи на място с помощта на бизнеса.Само мрънкат и не искат грам усилие да положат за своите кадри.ДДС им остана 9%,а на парното върнаха 20% и пак недоволни.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не се мъчете бе хора, не е за вас тая работа.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не сфанаате ли бе, че да струпаш купчини хотели и кръчми с пилонджийки не се води туризъм ?
3
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В криза е защото собствениците се подиграват с служители и работници,35г.не плащат нормални заплати,а сега пищят че няма кой да работи.Кой ги изгони,кой.Това е проблема.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С туризъмъ нема а прокопсаме вече над 30 години се мъчите и не стааа...
1
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
15 години работих в сферата на туризма. От 12 и повече години избягах с викове от вас. Никой родител не бива да допуска детето му да работи в тази сфера! Децата ви ще живеят в мухлясали стаи; хранят ги с остатъци от блок-масите; Работят по 14-15 часа на ден, 6 дни в седмицата; не им дават последната заплата за да се върнат догодина. Толкова извращения има в този сектор, че е напълно логично днес никой да не иска да работи там! Сами си го направиха и е напълно заслужено.