Лекар: Готови сме на разговори за бележките за училище

Не сме дали съгласието си за отпадането им, каза проф. Милена Станева
30 яну 2024 14:09, Анисия Иванова
7

Отпадане на медицинските извинителни бележки за учениците - това обмисля Министерството на здравеопазването. Здравният министър обяви, че има принципно съгласие от страна на БЛС. Малко по-късно дойде и обратното становище на лекарската организация, която твърди, че темата не е обсъждана.

"Нямат нашето съгласие и не са водени такива разговори, тъй като това е много сериозен проблем, който касае както лекарите, така и родителите. Разбира се, и учителите. Така че би следвало, че когато се обсъжда такъв важен и социално значим проблем - да се вземе под внимание и какво мислят лекарите по този въпрос. Идеята да отпаднат бележките е добра, но въпросът е как ще стане това нещо, защото лекарят написва амбулаторен лист, това е в задълженията. Там има доста информация, която дали би трябвало да бъде давана на училищните власти и те за какво ще я използват?", коментира членът на УС на Българския лекарски съюз проф. Милена Станева в "България сутрин".

По думите ѝ част от тази информация може да бъде изключително деликатна.

"Не би трябвало да се дава публично, така че отпадането на медицинските бележки и заменянето с амбулаторен лист задава доста въпроси, които касаят нормативната уредба - как ще са защитени личните данни на детето, кой ще ползва тази информация. Погледнато формално, с амбулаторен лист може да се извинят отсъствията, защото в амбулаторния лист има диагноза", допълни проф. Станева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя припомни, че извинителните медицински бележки са административна дейност.

"Нека да направим разликата между медико-диагностична дейност, която е задължение на лекаря и се финансира от НЗОК. А извинителната бележка е административна дейност, която е свързана с допълнително време на лекаря, така че той вместо да прегледа другия пациент, той използва времето, за да напише бележката. А общопрактикуващите лекари са еднолични търговци и те като фирма могат да си определят каквито искат цени за всеки поотделно", подчерта членът на УС на Българския лекарски съюз.
Проф. Станева поясни, че масовата цена е между 2 и 5 лв.

Припомняме, че министерството поде инициативата и даде повече правомощия на родителите, като със собствена бележка извиняват детето си и преценяват, дали да си остане вкъщи.

"БСЛ е по-склонен на този вариант, защото е публична тайна, че много родители се обаждат на личния лекар и му казват: "Дай една бележка, че детето малко кашля". Добре, но това "малко киха" и "малко кашля" е болест, как лекарят да прецени колко е сериозно? И ако изпише бележка и след това детето се влоши, какво се случва?", каза още тя, като добави, че са готови да водят преговори с Министерството на здравеопазването.

Проф. Милена Станева категорично заяви, че има огромна разлика между електронните рецепти и извинителните бележки: "Това са различни неща и процесът е различен, защото е факт, че от началото на учебната година са издадени толкова много извинителни бележки, че явно проблемът не е толкова голям в чисто техническото издаване".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На хартия . Цена 2 лв.
6
3
 
2
 
! Отговори
1262 преди 2 месеца
DO 4.. Стани и ти джипи и работи за 2400 лв, ама трябва акъл.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Готови са за пазарлък, не за разговор. Щото видяха, че сгодната таксичка за нищо работа като написване на три реда на листче, ще им се изплъзне и се почва в стил: "Ама бате, молам ти са бе, дай нещо, айде не 50 лева, колкото искаш остави, бате, то здраве бе, бате!"...
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Една бележка се пише за 1 минута. Лекарите като са търговци да си сложат ценоразпис за какви пари на час работят. Ако взимат 5 лева за една минута, то тогава следва, че работят за 300 лева на час, 2400 лева на ден. А добро утро!
3
0
 
3
 
! Отговори
1262 преди 2 месеца
Може, ако има кой да я плати. Ако няма е 5 лв. Защо не протестирате против високите банкови такси. За превод на 2500 лв таксата е 22 лв. ОББ.
2
2
 
8
 
! Отговори
ХИЧО преди 2 месеца
А общопрактикуващите лекари са еднолични търговци и те като фирма могат да си определят каквито искат цени за всеки поотделно......Това е изключителна наглост,това е рекет.Отдавна знаем,че докторите са се превърнали в търгаши.Може спокойно да сложат цена 100 лева за извинителна бележка.Или плащаш или детето остава с неизвинени?Изнудвачи.
1
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бг средностатистически 0орк като разбере че тряя да плати 5 лева за изчадието което е пръкнал е способен да утрепа доктора и чаавето обаче да има пари за 6 цигари повече. Семейни ценности и приоритети.