Медицинската бележка в училище: От без пари до 57 лева

Всяка болница има своя тарифа
16 яну 2024 18:45, Петър Бойчев
30
Медицинската бележка в училище: От без пари до 57 лева
Снимка БГНЕС

Бележката за извиняване на отсъствията от училище на ученик може да бъде от безпхлатна до 57 лева.  Това става ясно от интервю по БНР с д-р Георги Миндов от Софийската лекарска колегия. Разликата се опулачава от факта, че всяка болница е търговско дружество, което само определя тарифата си.

Пред БНР Мая Цанева, която е майка на ученик, разказа, че преди седмица ѝ се е наложило да заведе детето си на преглед при личния лекар и съответно да получи електронна бележка за училище. За бележката и вписването ѝ в здравното досие на детето е платила 6 лв. Според нея за родители в затруднено финансово положение това би било преграда да заведат детето си на лекар.

„Целта на издаването на електронните бележки и вписването им в този регистър, който е национален, би трябвало да бъде да се намалят разходите както за държавата, така и за лекарите, така и за нас родителите“, каза Цанева.
Тя подкрепя и предложеното увеличение до 15 учебни дни на отсъствията по домашни причини.

Според д-р Георги Миндов решението е – ако състоянието на детето не е тежко, отсъствията за първите няколко дни – за едно подкашляне или леко неразположение, да се извиняват с бележка от родител. Сега заради едно ненужно посещение и чакане по кабинетите за заветната бележка, родителят трябва да загуби цял ден, да не ходи на работа, подчерта той. Лекарят е категоричен, че тези посещения, които са чисто административни, трябва да се намалят.
„Зад всяка електронна бележка, зад всеки болничен лист, зад всеки документ, който се издава в кабинета, трябва да има регистриран преглед – не по телефона – това не се допуска нито от НЗОК, нито от МЗ. Трябва да има физически преглед и след това последващи документи. Това е главният проблем. Много от родителите мислят, че електронното е дистанционно“, коментира д-р Миндов.

Диапазонът на цената за извинителна медицинска бележка е от напълно безплатно до 57 лв. Той уточни, че цената от 57 лв. е официално регистрирана, за която се дава документ и тя е в София. Той отбеляза, че всяко лечебно заведение може да формира цена: „Нямаме право на единна цена. Ние сме търговски дружества и всяка цена, спусната отнякъде, се води картелно споразумение и веднага ще бъде осъдена институцията, която го е издала“, каза -д-р Миндов.

„По силата на Наредбата за приобщаващото образование е написано, че общопрактикуващият лекар или друг лекар може да издаде такава бележка – да освободи детето по здравословни причини. Това е вменено в наредба на образователното министерство. То изисква от родителите, а родителите от нас. Само че ние сме търговски дружества. Аз не мога да работя като търговско дружество, ако някое министерство, с което нямам договор, съответно да изпълнявам и на някое министерство – кой каквото се присети да даваме и изпълняваме. Няма как да стане“, коментира д-р Миндов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
1262 преди 3 месеца
DO 22. Ами не ходи в частния му кабинет , бе кой те кара насила. Върви в държавния.
27
0
 
3
 
! Отговори
MNENIE преди 3 месеца
57 лева дават Ромите . Срещу тази Цена се взимат около 1500 лева на дете . Лекарите взимат 5% , като Депутатите , Министрите и Партийците в България . Корупцията е Национален Спорт в ЕС . Границата на Търпимост на Корупцията е 15 % - след това се намеся МВР , ДАНС и СЪД .
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То пък едни доктори..некадърници. Само носовете им навирени. Колко техни грешки лежат под земята идея си нямате.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами юни и декември можете да смените личния си лекар. При следващия питайте предварително за цените.
24
1
 
7
 
! Отговори
маалатъ преди 3 месеца
Искате висока раждаемост??? Е, при тези условия к... раждаемост!!!!!
23
0
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 3 месеца
След като са търговски дружества, защо при лечение по клинична пътека без резултат не връщат парите на НЗОК? Нали това се води некачествено извършена услуга?
22
1
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
8 милиарда за здраве на година са малко. Трябва още да се съдира от народа. При всеки шанс.
21
0
 
17
 
! Отговори
пасарела преди 3 месеца
Здравеопазването е ужасно !! Ако е стар като мене , по добре го оставете да си умре в къщи ! Бях за демокрация , за справедливост , против БКП , но и сега какво е , майната му кажи !!Почти всеки лекар има частен кабинет , там те оскубва и те праща в болницата при него ,, защото там има рентген ,скенер , мамографски изследвания , там държавата плаща , 8 милиарда са малко от бюджета Наздраве !!
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мафия! Линч! Малко ги бият!
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аман от простития сега и електронни ги направиха . Трябва да са безплатни , ако отсъства всеки месец по 70 лв , те лекарствата ще са по- евтини . Болниците не трябва да са търговски дружества , за това пациента е само клинична пътека , а не човек . Всеки трябва да се лекува според неговото състояние и индивидуално , а не климичнопътечно
18
3
 
20
 
! Отговори
456 преди 3 месеца
МЕДИЦИНСКАТА БЕЛЕЖКА ТРЯБВА ДА Е АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНА, ТЪЙ КАТО ДОКУМЕНТИРА ПРОСТО КРАЯ НА ПРЕГЛЕДА, а той се заплаща жт здр. Каса!!! ВТОРО - Е ЗА ДЕЦА ДО 18 ГОД ! Тази бележка НЕ е отделна административна работа! Трябва ДА ИМА ГЛОБИ ЗА ВЗЕТИ ПАРИ ЗА МЕД. БЕЛЕЖКА ЗА УЧИЛИЩЕ!
17
6
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 3 месеца
Ами за обикновените хора сме полубожества. Гениални математици, огромни палати, скъпи бързи коли, много пари, красиви жени, горещи партита на частни яхти. Ти ми кажи?
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ее, за толкова пари бележката трябва да я дават поне с ракия и мезе!
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еднорозите коментират навсякъде. Няма достатъчно средства,програмизмът им се изчерпва в писане на глупости в интернет.
14
8
 
2
 
! Отговори
Кокорчо преди 3 месеца
Нормално, това е демокрацията, ако трябва и 100 лв ще е
13
0
 
5
 
! Отговори
До до Да преди 3 месеца
Ти за необикновен ли се мислиш?
12
6
 
2
 
! Отговори
До Да преди 3 месеца
Слугинаж, слугинаж, ама ми се умилкваш като ме видиш и правиш очички да ти дам нещо. Ах какви сте мишоци, обикновените хора.
11
16
 
4
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Като нямате пари, нямате право на деца. Да сте учили и да имате високо платена професия и после мислете за деца.
10
1
 
20
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
Хитрите програмисти в по-голямата си част са слугинаж. Какво ще ядат, ако ги няма производителите на материални блага. Освен това, не можеш да си добре, ако си заобиколен с бедни и нещастни хора.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 4Хитрите програмисти ще сте безработни клошари след 10 год изкуствен интелект ще пише стотици програми и ще ги тества едновременно а вие тъй като ставате за нищо друго освен да лежите пред компютъра ще охлаждате супата посредством насочено движение на въздухът от устната кухина.