Самотата за кратък период води до здравословни проблеми

Проблемите включват и обща умора, главоболие и гадене
14 юни 2024 12:50, Елка Василева
20
Самотата за кратък период води до здравословни проблеми
Снимка: архив, БГНЕС

Самотата за кратък период от време е свързана с физически здравословни проблеми, показва ново проучване, цитирано от електронното издание "Юрикалърт".

Изследването е на учени от Щатския университет на Пенсилвания, като целта е да се разбере как промените в ежедневното усещане за самота се отразяват на краткосрочното и дългосрочното благосъстояние.

Данните дават още доказателства в подкрепа на изявлението от 2023 г. на главния здравен инспектор на САЩ Вивек Мърти за опустошителното въздействие на самотата и изолацията върху физическото здраве на населението на страната. Тогава той я определи като "криза на общественото здраве".

Според Мърти дългосрочните последици за здравето в резултат на самота и недостатъчно социално общуване включват 29 процента по-висок риск от сърдечни заболявания, 32 процента по-голяма опасност от инсулт и 50 на сто от деменция при възрастните хора.

Хората, които често се чувстват самотни, са по-склонни към депресия и други психични проблеми в сравнение с тези, рядко или никога не изпитващи подобно усещане, отбелязва "Юрикалърт".

В проучването си изследователите от Пенсилвания констатират, че самотата може да доведе до негативни здравни симптоми за хората, дори и ако те не се определят като самотни или обичайно не се изолират.

Хората, които временно не общуват с други или чувствата им са променливи, е вероятно да имат ежедневни здравословни проблеми, свързани със самотата, включително обща умора, главоболие и гадене, твърдят специалистите.

За целите на анализа изследователите разглеждат данни за 1538 души. Проучването се фокусира върху самотата при хора на средна възраст - между 35 и 65 години. Предишни изследвания в тази област до голяма степен са насочени към юноши и по-възрастни хора.

В телефонни интервюта доброволците оценяват нивото на ежедневния стрес и настроението си в продължение на осем последователни дни. Те са помолени да опишат всички стресови и/или положителни ситуации, с които са се сблъсквали, както и изпитаните чувства всеки ден, включително дали са се чувствали самотни и колко често.

Участниците  са попитани също дали са имали физически симптоми през всеки от дните, сред които обща умора или главоболие.

Оценките са направени два пъти с разлика от 10 години.

На базата на данните изследователите установяват, че когато при участниците степента на изпитана самота е под средната, то те имат по-малко и по-слабо изразени физически здравни симптоми. Освен това доброволците, при които усещането за самота и през осемте дни не се променя, имат не толкова сериозни симптоми на физическото здраве.

"Тези открития показват, че ежедневната динамика на самотата може да бъде от решаващо значение за разбирането и справянето с последиците от нея за здравето", казва Дейвид Алмейда, който е част от научния екип.

"Повишаването на чувството за социална връзка дори за един ден може да доведе до по-малко здравни симптоми през този ден. Подобно ежедневно фокусиране предлага управляема и обнадеждаваща минимална помощ за хората, живеещи със самота".

 Изследването е публикувано в изданието "Хелт сайколъджи". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравословните проблеми са много по- големи, когато си с някой психо-насилник, врещящ, стреситащ те, обвиняващ те, че ти си му виновен за всичко, което му се било случило. Защото той е ангел и за всичко неподходящо, което му се е случило, трябва да има виновен. Изобщо ми се е отщяло да живея заради подобен. Тъкмо се мотивирам и развеселя докато се радвам на самотата си или с весели клиенти и пак туй чудо ти се завира и отнема всичката ти енергия и радост.НЕ ВИ трябва да търпите подобно отношение
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Познавам и такива, които се успокоиха и разцъфтяха, когато останаха сами. Когато си отиде съпруг(а) терорист, след първоначалния шок и скръб по човека, с когото беше свикнал(а), всеки/всяка от тях, постепенно си дадоха сметка от какво са се отървали и животът им постепенно става по-смислен, по-лек, дори по-интересен и приятен. За съжаление, понякога се случва терористът (използвачът, интригантът) да е родител, брат или сестра.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който обича не е самотен!
16
2
 
3
 
! Отговори
ДВМ преди 1 месец
абе днесааа , до кога ше сваляте снимки от чужди сайтове и ше ги публикувате във ваши статии ???
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
може да си самотен и сред компания
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за кратък период води до здравословни проблеми, значи трябва да е за дълго
13
3
 
23
 
! Отговори
Баба Гошка преди 1 месец
При 20+ години семеен живот оценявам самотата като висше благо. Никой не ти натяква и пили на главата. Не ми трябва нищо от никого.
12
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предпочитам да съм сам отколкото да се разправям с простти хора.
11
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Принудителният контакт с неприятни хора не вярвам да е полезен за здравето. Понякога изолацията е за предпочитане.
10
7
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Има една прекрасна песен на Joaquin Sabina,чиито текст дава добър отговор на "проблемът" САМОТА. Не си спомням точното заглавие на песента,но мисля,че беше нещо като se llama soledad.
9
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сам или самотен. Мен ми е кеф да съм сама и да не ми досаждат разни хора с глупостите си.
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Общуване не е нужно. Животът е индивидуално преживяване. Никой не може да живее вместо тебе
7
0
 
7
 
! Отговори
АзъКанъАьъ7112136860 преди 1 месец
Едно е самота и друго не-егоистичният вариант да се избере самотата,която води до проницателност,изключителна любов и мъдрост. Човешките същества,също така,не са единственните живи такива в този свят. Именно избраната самота от някои доведе до общение с птиците,които дадоха на човека летателните апарати,например. Ако продължаваме с убиващият човешката личност принцип на КОЛЕКТИВНА САМОТА и ВЗАИМОИЗОЛАЦИЯ чрез обидно за другият поведение човекът ще се зомбита съвсем. Между другото.
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По- добре сам, отколкото зле придружен!
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз мисля, че до здравословни проблеми води НЕрестуването на осъдените от цяла Европа трафиканти и агенти Борисов, Пеевски и Радев. Хората са им запазили килии в Румъния, само ги арестувайте. Тончев и Сарафов ще бъдат съдени с цялата строгост на закона на Република България
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ха, друго си е да си Сам в Общността си...
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Самотен може да е само глyпaвия човек! И между другото разликата между сам и самотен, е от земята до небето
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ЗА ПРИНУДИТЕЛНАТА КОВИД САМОТА - КАК Е, ПО- РАЗЛИЧНО ЛИ ЩЕ ДА Е?!
1
0
 
8
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Едно е самота и друго не-егоистичният вариант да се избере самотата,която води до проницателност,изключителна любов и мъдрост. Човешките същества,също така,не са единственните живи такива в този свят. Именно избраната самота от някои доведе до общение с птиците,които дадоха на човека летателните апарати,например. Ако продължаваме с убиващият човешката личност принцип на КОЛЕКТИВНА САМОТА и ВЗАИМОИЗОЛАЦИЯ човекът ще се зомбита съвсем. Между другото.