6 червени храни за повече здраве

Вкусни и полезни
14 юни 2024 21:47, Михаела Лазарова
1
6 червени храни за повече здраве
Снимка: Istock

Ако се замислите, храните, които консумираме, особено плодовете и зеленчуците са обагрени в красиви и ярки цветове, които дължат на определени съединения, съдържащи се в тях. Зелени, жълти, лилави, червени, оранжеви... Да се храним цветно е здраве. Имате ли си любими червени храни? Те са богати на червени пигменти, наречени каротеноиди, антоцианини и бета-цианини, които имат антиоксидантни свойства, полезни за здравето.

Вижте някои от най-полезните червени храни, освен чушки, ягоди, червени боровинки, които да добавите в менюто си.

Нар

Освен че е сочен и вкусен, нарът ни осигурява множество антиоксиданти, като танини, антоцианини, аскорбинова киселина и флавоноиди, за които е известно, че предпазват клетките от увреждане от свободните радикали.

Този плод действа противовъзпалително и се смята, че може да намали риска от развитието на различни заболявания. За консумацията на нар е известно, че е полезен при сърдечни заболявания, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол и други.

Домати

Има много сортове вкусни домати, които можем да добавим във всекидневното си меню. Подобно на други червени плодове и зеленчуци, яркочервеното им оцветяване е резултат от съдържанието на каротеноида ликопен.

Той е мощен антиоксидант, който е полезен за здравето на сърцето, тъй като се смята, че може да го предпази от увреждане от свободните радикали, да намали риска от инсулт и инфаркт, да намали LDL холестерола и да помогне за предотвратяване на кръвни съсиреци.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: нархолестеролдомати
Още от Свободно време.
Ангел или дявол сте според вашата зодия?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Репичка преди 1 седмица
Годжи бери.