Без ръст на цената на парното, очакванията са то да е 5% по-евтино от 1 юли

КЕВР ще вземе крайното решение до 30 юни
14
Без ръст на цената на парното, очакванията са то да е 5% по-евтино от 1 юли
Снимка: БГНЕС

Повечето топлофикации в страната искат по-високи тарифи за парното и топлата вода от 1-ви юли, става ясно от заявленията им в Комисията за енергийно и водно регулиране. Но "Топлофикация – София", която все още е затънала в дългове, предлага намаление на сметките за парно.

"На практика не мисля, че това може да се случи. Топлофикациите залагат своите разходи със заключени формули. Получава се някаква стойност на цените на електрото и на топлото. В зависимост от това как са подредени тези разходи се определя цената на електричеството, което произвежда Топлофикация и на топлото. За да иска "Топлофикация - София" по-ниско парно, значи трябва да иска да продава тока по-скъпо. Това е кръстосано субсидиране и не е разрешено“, коментира пред БНР Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

КЕВР ще регулира този въпрос с преразпределение на разходите на "Топлофикация – София". "Топлофикация – Плевен" също настоява за намаление на цената на парното.

"Причината е съвсем различна от тази в София. В края на миналата година "Топлофикация - Плевен" въведе в експлоатация много сериозни нови мощности за производство на електрическа и топлинна енергия. Това увеличи нейната ефективност. Там падането на цената е абсолютно нормално", обясни Георгиев.

Енергийният регулатор трябва да реши окончателно какви ще бъдат цените на топлофикационните услуги до 30 юни.
"По нашите разчети, които са паралелни на КЕВР и дават някаква индикация излиза, че до 5% ще намалее парното средно за цялата страна. Няма да има повишение в цените", каза Георгиев.

Крайният срок за поставяне на дигитални топломери е 2027 година, но този процес на подмяна вече е започнал много сериозно, обясни още той в предаването "Преди всички".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: парноТоплофикация
Още от Свободно време.
Какво ни носи пълнолунието в Стрелец на 23 май?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Крадци българи кой краде от парното иска другият да плаща кой краде по мащабно
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Невероятни лъжи се лъжат тук даже и за парното
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние редовно в нашия блок махаме по за месец два устройството в абонатната. Така разхода спира да се отчита и когато се сетите го поставяме. Така е удобно и на дружеството да отчита прогнозно . Не се затруднява в сметките
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До9 . Е как го изчисли тоя милиард . Като топлофикация отчита прогнозно . Никъде не посочва . И няма как да посочи единична цена на мощност / киловат , ват конска сила / като няма уреди.
9
1
 
3
 
! Отговори
СОФИЯНЦИ ДЪЛЖАТ преди 3 седмици
ЦЕЛИ 1,6 МИЛИАРДА ЛЕВА НА ПАРНОТО И >>>> не ГИ плащат все още
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
кво стана с 30% надолу БЕ?
7
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Вече откровенни подигравки.....за лятото ли бе?
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Перник не е масово на Централното отопление . Повече сгради са общински и държавни . Частните на са много като в София .
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Перник цели сгради не ПЛАЩАТ и си крадат . Дружеството прехвърля разхода към София . Загуба не понася . В София ги отчитат ПРОГНОЗНО!
4
1
 
3
 
! Отговори
Шегобиец преди 3 седмици
Избори идат. После ще го вдигнем пак ;)
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Перник е друго . Дружеството спира изцяло в абонатните .защото никои не плаща. Но като се появи някой " винкел" слиза в абонатната маха пломбите и отваря крана. Този процес се повтаря редовно
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всеки българин които живее на Запад и се прибира в Страната България за месец . Плаща 150 - 180 лв.месечно за сезона от 5-6 месеца./800- 900лв/ Такса сградна. Много добре знае , че го стрижат , но предпочита да ги даде отколкото да се занимава с дела . На тази практика е Дружеството . Които има плаща. Или както се казва щом покриват тия кражби . Ще продължават докато може
1
1
 
7
 
! Отговори
хаха преди 3 седмици
Тук нищо не се намалява, стригането на стадото продължава.