ѕроф. »ва ’ристова: ¬ълната от коклюш може да приключи до 3 месеца.

–ъстът на случаите е в световен мащаб
23 апр 2024 21:57, Ќели ’ристова
20
ѕроф. »ва ’ристова: ¬ълната от коклюш може да приключи до 3 месеца.
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

Ќови мерки срещу високата заболеваемост от коклюш в страната - имунизаци€та на бебетата ще се извършва по-рано.

"ƒо кра€ на миналата седмица б€ха 317, но притеснителното е, че само за седмица б€ха 112, а предишната седмица б€ха 59. »маме двукратно нарастване, ако тези темпове се запаз€т, доста бързо ще настигнем случаите от 1000, които са психологическата граница. “ова може да се случи до месец, но това не е изненада за никого, защото на всеки от 5 до 10 години има повишаване на случаите с коклюш. » ако се върнем назад в нашата истори€, можем да видим епидемична ситуаци€ от 2014 година - преди 10 година, 2009 година - също", каза директорът на Ќационални€ център по заразни и паразитни болести проф. »ва ’ристова в студиото на "ƒен€т ON AIR".

“€ подчерта, че ръстът на случаите на коклюш е в световен мащаб, а не само в Ѕългари€.

"–едица централноевропейски страни имат по хил€ди случаи. ƒължи се на това, че има цикличност в развитието на инфекциозните забол€вани€. ¬ъпросът е колко гол€ма ще бъде тази епидемична ситуаци€ в момента. –иск от епидеми€ има, въпросът е доколко имаме възприемчиво население. —ред малките деца имаме едно нелошо покритие - 92,4% ваксинаци€. “р€бва да бъде 95%, но са взети активни мерки да се наваксат пропуснатите ваксинаци€", допълни проф. ’ристова за Bulgaria ON AIR.

ѕо думите ѝ картината с ваксинациите при 6-годишните и 12-годишните не е толкова добра.

"“ам е под 90%, те са най-чувствителни и в момента най-често боледуващите са в тази възрастова граница. Ќай-рискова група са малките, новородените. ѕостав€нето на ваксината на 45-и€ ден от раждането е навременно, защото н€ма смисъл да се чакат още 2 седмици, в които детето може да се разболее. ¬ъзрастните не са рискова група, особено тези, които са ваксинирани със старата ваксина, ко€то се прилагаше преди 2012 година. “€ дава много силен имунитет и се състои от ц€лата бактериална клетка на коклюша, разбира се, убита", по€сни директорът на Ќационални€ център по заразни и паразитни болести.

“€ добави, че е добре тези, които имат допир с новородени, да са ваксинирани.

ѕопитана дали бременните тр€бва да си постав€т ваксина в трети€ триместър, ’ристова отговори: "“ова е начинът да се подсили имунитетът на майката така, че да се подсигури, че т€ н€ма да се разболее и да заради детето, защото ще бъде фатално за бебето. «а нашата страна такива изисквани€ все още не са въведени, дори не е и обсъждано. јз не съм за насилствено ваксиниране. ¬ъпросът е човек да знае какви са рисковете, ако не го направи, и разумно сам да си реши", коментира още гостът.

«а неваксинирани деца той протича изключително тежко

"«абол€ването започва нетипично - хрема, лека кашлица, лека температура, след това се стига до много тежки пристъпи с кашлица, които са със задушаване. “огава е и късно за лечение. Ќие ще дадем антибиотици, ще потиснем бактериите, ще ги унищожим, но токсините, които са се отделили, ще продължат да вод€т до симптомите, които ние виждаме. PCR доказва наличието на коклюш, не се чака. ћного често ц€ла фамили€ е заразена - заразено е детето, баща, баба, д€до. ¬сички могат да бъдат носители", каза още проф. »ва ’ристова.

ѕри бебетата протича и с трудно поемане на въздух.

“€ увери, че има достатъчно ваксини, а оптимистично вълната може да приключи до 3 месеца.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


20
ќще от –уси€
—талин е чудовище? ћузе€т в √ори разказва различна истори€
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
18
0
 
2
 
! ќтговори
–адослав преди 3 седмици
ƒо без изненада: в Ѕългари€ колкото повече стават роднините на Ѕойко Ѕорисов от маалите, толкова повече пада покритието от ваксини и нараства риска от болести. ¬ јзи€ знаем как е ситуаци€та, јфрика също, ≈вропа се напълни с бежанци от тези два континента и млади гербери от масалите и какво? Ѕум на болести които мислехме,че са изчезнали. ƒа прав си, без изненадани. ј като към това се добав€т и феновете на ¬ъзраждане и те подобни носители на шапки от халумин и човечеството цъфти и върже.
17
0
 
3
 
! ќтговори
ћлъкни преди 3 седмици
Ѕе па р цал ! ƒа та иват бежанците дано!
16
0
 
6
 
! ќтговори
÷ървул преди 3 седмици
ѕри √ерб винаги има пандемии.
15
1
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ѕикът да не би да се окаже на 9 юни 2024?
14
2
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
"–едица централноевропейски страни имат по хил€ди случаи. ƒължи се на това, че има цикличност в развитието на инфекциозните забол€вани€."--------------“оест, мит е, че ваксинаци€та е изкоренила тези болести. » точно вие разпростран€вате тези митове.
13
0
 
5
 
! ќтговори
‘аксинатор преди 3 седмици
явно е, че от предни€т бацил не са умрели, ти€ коит тр€бва, та отново имаме епидеми€;))) ≈пидеми€ има, га мноо ора са на събрани на един *** м€сто;))) и си бъркат по дупките.
12
1
 
5
 
! ќтговори
Ѕацила преди 3 седмици
ўе стане страшно! “о€ път, нема мърдане! Ќакупили сме много чували за трупове!
11
0
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
»нтересно, събраха се пак всичките боцковци. —амо ƒжабалександрова още не се е по€вила
10
9
 
9
 
! ќтговори
Ѕез изненада преди 3 седмици
ќт 2000 година ваксинаци€та при новородените и децата намал€ва. Ќаци€та като ц€ло е затъп€ла , в€рва на конспиративни теории за ваксините ,а не на научно доказаните полза от т€х. ∆алко за невинните душици които починала.
9
2
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
÷итат:/“€ подчерта, че ръстът на случаите на коклюш е в световен мащаб, а не само в Ѕългари€./ ≈ как така в световен. ÷€л ≈—, јнгли€, јвстрали€, япони€, –уси€, јзи€, јфрика,  итай, —јў и др., всички ли са с коклюш, това веро€тно е световна епидеми€ като ковид 19 или .:))
8
4
 
10
 
! ќтговори
јкт преди 3 седмици
јко н€ма пандеми€, н€ма с какво да замитат лекарските грешки.
7
4
 
7
 
! ќтговори
ћода преди 3 седмици
ўо е туй карантинирани класове заради ковид? ѕак с училищата се упражн€ват.
6
4
 
7
 
! ќтговори
јре преди 3 седмици
¬зети са мерки да се навакса факсинаци€та. ѕо време на епидеми€ ваксини не се прав€т. ƒа ги б€ха ваксинирали, докато беше ковида. “огава б€ха много заети.
5
4
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ѕутин е виновен! –азпали война в ÷ентрална ≈вропа. я вс€ка война води до епидемии и бежанци.
4
2
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
÷€ла ≈вропа знаем на кого се дължи на украинците
3
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ƒо јнонимен 3 —при дрогата!«а да си здрав и да не драскаш невчесани мисли в сайтовете!
2
4
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
кунччо потрива брадатабай Ўиле чака нова служба да му измисл€тгладни като вълци през зиматаготови да ваксинират стадотои да го плашат със страшни историидавайте момчетаайтитата първи ще се ваксинират против кашлицатаи даже ще си снимат зелените сертификати у фейсахайде че ми се гледа шоушоуто на бай Ўиле и  унчо–адка ѕиратка и она€ на „!убака жената
1
5
 
11
 
! ќтговори
—илно заинтригувјна преди 3 седмици
» тази шушумигарка ли се изходи по въпроса?!