На опашка… за ракети: Западът изпитва остра нужда от средства за ПВО

Всяка батарея "Пейтриът" с 32 ракети струва около един милиард долара
20 апр 2024 14:39, Елка Василева
183
 На опашка… за ракети: Западът изпитва остра нужда от средства за ПВО
Снимка: архив, БГНЕС

Почти пълното унищожаване на иранските безпилотни самолети и ракети при удара срещу Израел е победа за израелските системи за противовъздушна отбрана (ПВО). В същото време нападението е отрезвяващо напомняне, че оръжията, способни да прехванат такива средства за нападение, очевидно са недостатъчни, посочва в. "Уолстрийт Джърнъл".

През последните години държавите по света укрепват своята ПВО, тъй като наблюдават военната операция на Русия в Украйна, нарастващото напрежение в Азиатско-тихоокеанския регион и подновения конфликт в Близкия изток. Компаниите, произвеждащи средства за ПВО, обаче не успяват да отговорят на рязко нарасналото търсене и клиентите на такова бойно оборудване са принудени да чакат дълго време и да правят високи разходи.

На опашка… за ракети

След дълъг период на недостатъчно финансиране започна истинска глобална битка за придобиване на ракети. Поради това доставката на някои видове ракети прехващачи вече отнема повече от две години. Периодът на изчакване се увеличава и поради недостиг на редица компоненти, като например ракетни двигатели.

Още по темата
"Притеснен съм, че забавихме времето за подготовка и сега трябва да наваксваме", заяви наскоро пред законодателите Джон Хил, заместник-ръководител на Агенцията за космическа и противоракетна отбрана, цитира го "Уолстрийт Джърнъл".

Изграждането на системите за противовъздушна отбрана и за изстрелваните от тях ракети отнема много време. Често те струват много повече от целите, които трябва да поразяват - особено дроновете. Възможността за използване на огромни рояци от малки автономни безпилотни летателни апарати поставя допълнителни предизвикателства пред съвременната бойна техника. Междувременно новите оръжия за противодействие на тези променящи се заплахи все още се намират на етап разработка.

Израел се представи добре, но….

Иранският удар по Израел беше поразителен по своя мащаб. Техеран изстреля повече от 120 балистични и над 30 крилати ракети, както и около 170 безпилотни самолета. Според високопоставени американски служители израелците са прехванали повечето от балистичните ракети с противоракетната система "Стрелата". Четири до шест ракети са били свалени от американски ескадрени миноносци, а една е била прехваната от американски ЗРК "Пейтриът".

Повечето от безпилотните самолети са били унищожени от американски изтребители. Някои от тях са били прехванати от британски, френски и израелски самолети.

Иранската атака беше осуетена благодарение на сложната, модерна и многопластова система за противоракетна отбрана на Израел, както и на помощта на САЩ и други западни и арабски партньори. Но ако имаше няколко такива атаки, Израел щеше да има много трудни моменти - подобно на Украйна, която вече повече от две години участва във военни действия срещу Русия.

"Израел се представи много добре, но недостатъкът е, че в процеса на отблъскване на атаката използва много ракети-прехващачи", каза Том Карако, директор на проекта за противоракетна отбрана в базирания в САЩ Център за стратегически и международни изследвания. "Спокойно може да се каже, че недостигът на запаси ще се превърне в сериозен проблем за всички."

През последните две години Украйна разчита основно на боеприпаси, доставяни от Запада, с които е прехванала повече от 2000 балистични, крилати и други ракети, както и хиляди безпилотни самолети. Но процентът на прехващане намалява, тъй като запасите от ракети за ПВО се изчерпват.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви наскоро пред телевизия PBS, че Русия е успяла да унищожи голяма електроцентрала, защото украинската армия е изчерпала ракетите си, за да я защити от въздушно нападение. Русия е изстреляла 11 ракети, а Украйна е разполагала само със седем, за да ги прехване.

Но Западът вече не разполага с достатъчно ракети и зенитно-ракетни комплекси, които да предаде на Украйна. Появи се дълга опашка за закупуване на ЗРК "Пейтриът", които са предназначени за поразяване на балистични ракети. Швейцария, например, е поръчала пет батареи "Пейтриът" през 2022 г. Но ще са необходими шест години, преди да получи първата батарея, и още една година, за да я въведе в експлоатация, както обяви правителството на тази страна.

Освен това тези системи не са евтини. Всяка батарея "Пейтриът" с 32 ракети струва около един милиард долара.

Прехващането на около половината от изстреляните от Иран срещу Израел ракети и дронове се оценява на 2,1 млрд. нови израелски шекела или над 550 млн. долара. Това твърди Йеошуа Калиски, изследовател в базирания в Тел Авив Институт за изследвания на националната сигурност.

Западните лидери се опасяват, че разходите само ще се увеличат, тъй като военните трябва да свалят евтини безпилотни самолети с ракети, струващи милиони долари. Тези разходи ще нараснат още повече, ако врагът използва рояци от такива дронове.

Русия вече прилага такава тактика, изпращайки към украинските градове безпилотни летателни апарати с далечен обсег, които малкото системи за противовъздушна отбрана са принудени да свалят, разхищавайки запасите от ракети. Украинските офицери се оплакват, че не разполагат с достатъчно бойна техника, за да удържат безкрайния поток от безпилотни самолети на фронтовата линия, посочва "Уолстрийт Джърнъл".

Ръководството на Пентагона заявява, че иска значително да се увеличи производството на средства за противодействие на дронове. По този начин то признава, че да се използват ракети за милиони долари за унищожаване на цели, които струват едва хиляди, е просто неразумно.

"Не можеш да унищожиш евтини дронове, ако нямаш евтини прехващачи", заяви Крис Брос, директор по стратегическите въпроси в Anduril Industries, пред репортери наскоро при представянето на новия автономен дрон прехващач "Роудрънър"(Roadrunner).

Малките безпилотни летателни апарати, които играят важна роля в Украйна, представляват уникално предизвикателство за традиционните системи за противовъздушна отбрана.

"Малък дрон е по-трудно да бъде идентифициран, отколкото голям дрон. Можете да видите камила от голямо разстояние, но не и мишка", казва Аадитя Девараконда, главен изпълнителен директор на стартъпа "Дедрон"(Dedrone). Тази компания разработва технологии за борба с дронове чрез заглушаване на комуникационните канали.

"Откриването е голям, голям проблем"

За защита на корабите и търговското корабоплаване в Червено море американската армия използва основно системата за ПРО "Иджис" (Aegis), както и зенитната артилерийска система "Фаланкс"(Phalenx), която поразява дроновете при приближаване с автоматичните си оръдия.

Въпреки това военните и служителите в областта на отбраната твърдят, че все още не са намерили добро техническо решение за отблъскване на атака от рояк евтини автономни дронове.

В момента САЩ и Израел тестват микровълнови и лазерни системи за борба с дронове, които са разработени от частни компании. Такива средства могат да стрелят, докато имат енергиен заряд. Теоретично това позволява на такава система да унищожи цял рояк дронове, като боеприпасите ѝ никога няма да свършат.

Американският стартъп "Епиръс" (Epirus), който е специализиран в разработването на мощни микровълнови оръжия, заяви, че може да достави няколко такива системи в Близкия изток до лятото, ако американските военни дадат разрешение, а до края на годината ще създаде десет единици от тези оръжия. "Рейтиън" (Raytheon), една от най-големите компании във военно-промишления комплекс на САЩ, е сключила договор за изграждане на високоенергийни микровълнови системи за противодействие на дронове. Доставката на първите прототипи е планирана за следващата година.

Тези нови системи не са тествани в бойни условия и имат ограничен обхват. Въпреки това поддръжниците на тези технологии ги изтъкват като най-добрата защита срещу рояци дронове.

"В бъдещите конфликти за противодействие на безпилотните летателни апарати вероятно ще са необходими енергоемки системи за насочена енергия или лазерни оръжия", казва Томас Хендрикс, рисков инвеститор от Decisive Point Group, който е служил като офицер в специалните сили на САЩ. "Но досега съм видял много малко жизнеспособни решения."

И САЩ усетиха болката

След приблизително 165 атаки срещу американски бази в Близкия изток от 7 октомври насам, беше неизбежно една от тях в крайна сметка да се осъществи, отбеляза в края на януари "Гардиън", след като за първи път американски войници бяха убити от въздуха от вражески дрон: трима резервисти от американската армия загинаха, а повече от 80 бяха ранени при нападението срещу Тауър 22, малко известна логистична база близо до границата на Йордания със Сирия.

Пентагонът заяви, че нападението е имало "следи от "Катаиб Хизбула", свързана с Иран милиция в Ирак. Джо Байдън, президентът на САЩ, добави, че смята Техеран за отговорен "в смисъл, че те доставят оръжията" - бързо разпространяващите се, сравнително евтини безпилотни летателни апарати, които променят характера на военните действия.

"Представете си, че това са 90-те години на миналия век", каза Фабиан Хинц, експерт по оръжия в Близкия изток от Международния институт за стратегически изследвания. "Това, което биха могли да направят милиции като "Катаиб Хизбула", е да насочат няколко ракети към американска база. Сега те могат да нанесат много повече щети с по-голям обсег: дори най-малките безпилотни самолети могат да имат много голям обсег и да бъдат много прецизни."

Научихме ли урока?

През декември "Политико" направи следната оценка за ролята на дроновете в съвременната война: "Безпилотните летателни апарати бързо промениха ролята си - от спомагателна във военните операции в основен компонент на съвременната война - и са много търсени по целия свят. Ето защо, за да гарантират собствената си сигурност, европейските правителства трябва да започнат да обръщат внимание и да се поучат от използването на безпилотни летателни апарати във войната в Украйна и в други скорошни конфликти, включително в Газа."
(Пламен Йотински, БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още по темата: западътПВОракети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Евреите са известни на сичкият свят не само със своята телесна, но и душевна нечистота."Любен Каравелов"Тъй нагло Лорда с мирен видсвой взгляд министерски исказа,и като същий злобен жидкъм нази пълен бе с умраза,и тъй цинически, без стид очите на света замаза...О, Англио, защо ли днесбездушен *** те управлява?"Иван Вазов - "Дизраели"
166
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Атеизмът /безбожието/ е чифутска болест..." - Фьодор Михайлович Достоевски, писател, ГЕНИЯТ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО"Евреите в целия свят разрушават патриотизма и здравите основи на държавата." - княз Мобучуми Окума, японски учен и военен от XIX в
165
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"В страна, където се заселят евреи, независимо от тяхното количество, те понижават морала и търговската честност, изолират себе си и не се поддават на асимилация. Те се присмиват на християнската религия, стараейки се да я подкопаят. Строят държава в държавата и в случай на опозиция се стремят смъртоносно да задушат страната във финансово отношение."- Бенджамин Франклин, /XVIII в./ американски учен и държавник
164
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мария Терезия, австрийска императрица, 18 в.: "Аз не познавам по-страшна чума за държавата от еврейското племе."Гьоте: "Те имат вяра, която благославя ограбването на чужденците.""Аз правя всичко, за да покажа моето презрение към тази най-подла нация в света. Евреите сa нация, способна на най-ужасни престъпления!" Император Наполеон Бонапарт, /из негова реч в Сената през 1806 г/
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
По скоро дяволът може да се насочи по пътя на добродетелите, отколкото евреин." - Мартин ЛутерВолтер: "Тази малка нация не скрива своята ненавист към всички останали народи. Нейните представители са винаги жадни за чуждите богатства, подли при несполука и нахални при сполука."
162
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Никога Слънцето не е огрявало народ по-кръвожаден и отмъстителен, който да лелее идеята за унищожение и задушаване на всички друговерци. Те душат и унищожават останалото население и на това основание се считат за богоизбран народ." - Мартин Лутер, църковен реформатор протестант
161
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят." - пророк Йеремия, /Бибилия, Йер. 4:22/"Евреите не се смесват с другите народи и гледат на тях като на врагове." - Диорид, в. сл. Хр."Те презират всичко, което е свято за нас и правят онова, което предизвиква отвращение у нас." - Тацит, римски историк, - в. сл. Хр.Мохамед: "Всички до един са мошеници.""Евреите се явяват заразена от чума, прокажена и опасна раса, която заслужава изкореняване още от деня на раждането." Джордано Бруно, италиански астроном, учен и философ, 16 в"Никога Слънцето не е огрявало народ по
160
2
 
6
 
! Отговори
ъ преди 1 месец
Да се молят на дебелия Кими. Може да им даде. Големи сме нещастници в тоя колективен Запад. Чудя се как още не са ни подпукали по-сериозно.
159
0
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Умнокрасивите да си продават наследствените имоти на бабите си комунистки и да купуват въоръжение за държавата, все пак раздадоха нашето на територията покрайна
158
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само Хизбула вече разполага с 120 000 ракети.Мъка,мъка и рев без да са яли бой.Ами ако ги започнат?Пази БОЖЕ,че и ние сме в тоя кюп.
157
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Почти пълното унищожаване на иранските безпилотни самолети и ракети при удара срещу Израел е победа за израелските системи за противовъздушна отбрана (ПВО)"................А ако следващия път Иран изстреля безпилотници и ракети без официално да уведоми Израел? Нивото на пропагандата ви е като за дечица от основното.
156
1
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
Значи Израелската отбрана се е представила добре ! Аха-ха-ха, виц! При положение , че 70% от изтреляните 200 (ДВЕСТА, не триста) безпилотни самолети ( само това изтреля Иран) бяха свалени от ВВС на САЩ, Англия и Франция !
155
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе ще си доидем на базата.Сега като бяха толкова *** да ударят пак по Иран,колко ще им косва следващата защита половин милиард,един милиард.Интересно колко ще им пратят тоя път 200 ,300 или 500 .Не харесвам нито араби,нито евреи но всеки бабаит рано или късно си намира оправителя
154
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един боекомплект за Пейтриът струва около милиард долара,а наркосите го изгърмяха като на сватба по една руска ракета при първото използване на Пейтриът,хахахаааа. С цялата си наглост Зе- наркоса призова Запада да му предаде всички Пейтриът по света. Муахахахахаааааа,как е кръвното тротинетки, скача ли,а?
153
0
 
6
 
! Отговори
читалище заря преди 1 месец
кисало ли е грозгето, госин гладен реактор
152
0
 
17
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Абе кви ракети бе какви оръжия?мафия долна.Тез пари да се инвестират в просперитета на човечеството,а не в убийства на хиляди хора по света!
151
2
 
15
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
Иначе,ЕС,ще помага мощно на Украйна,с молитви,лицемери и популисти,просто да се харесат на електората,но,тази година сбъркаха много.Здравей свободна Европа,вън американско влияние.
150
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Научихме си урока - с ракети за по 50 милиона всяка, прихващаме дронове за по 200 рубли и за да насмогнем - печатаме долари, което води до инфлация. Ама инфлацията е за бедните, така че няма проблеми.
149
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Израел другите им сваляха ракетите и дроновете. Обаче после след време ПАК ще кажат "То ние самички!". И през 6 дневната война така се случва. Американците воюват заедно с тях, а после евреите викат "Ние се биехме сами срещу 6 държави!". Всичко това са някакви измишльотини, пускат се слухове за превъзходството на тия хора. За да ви на втълпят в главите те колко са умни и кадърни и всеможещи, а останалите хора, т.е. "гоите" колко са жaлки сравенено с тях.
148
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
147, с доставка на собствен ход.