Ядрено превъоръжаване, докато светът затъва все повече във война

Деветте държави с ядрени оръжия са модернизирали арсенала си
17 юни 2024 21:30, Елка Василева
74
Ядрено превъоръжаване, докато светът затъва все повече във война
Снимка: архив, БГНЕС

С нарастването на геополитическото напрежение в световен мащаб ядрените сили модернизират арсеналите си, заявиха изследователи от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ), като призоваха световните лидери "да помислят отново", предаде Франс прес.

"От Студената война насам ядрените оръжия не са играли толкова важна роля в международните отношения", заяви Уилфред Ван, директор на Програмата за оръжия за масово унищожение в СИПРИ.

Деветте държави с ядрени оръжия - Русия, САЩ, Франция, Индия, Китай, Израел, Великобритания, Пакистан и Северна Корея, са модернизирали ядрените си арсенали, като няколко от тях са разположили нови системи през 2023 г.

През януари от около 12 121 съществуващи ядрени бойни глави в света около 9585 бяха на разположение за потенциална употреба. Около 2100 от тях се поддържаха в състояние на "висока оперативна готовност" за балистични ракети. Почти всички от тях са в арсеналите на Русия и САЩ, които заедно притежават 90 % от ядрените оръжия в света.

За първи път обаче СИПРИ предупреждава, че Китай разполага с "няколко бойни глави в състояние на повишена оперативна готовност", т.е. готови да бъдат използвани незабавно.

Според СИПРИ между януари 2023 г. и януари т.г. Китай е увеличил арсенала на ядрените си бойни глави от 410 до 500 броя, като излиза на първо място на света по скоростта на производството им. ТАСС съобщава, позовавайки се на специалистите от института, че такава скорост позволява на Китай да се приближи още към края на настоящото десетилетие до размера на арсеналите с междуконтинентални балистични ракети на Русия и САЩ, двете най-големи ядрени държави на света. Въпреки това, според тях, Пекин едва ли ще успее да догони Москва и Вашингтон по общи запаси ядрено оръжие.

През юли 2023 г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг оцени, че е вероятно през 2035 г. Китай да разполага с 1500 ракети с ядрени бойни глави, които ще могат да достигат страните от Европа и САЩ.  

"В момента живеем в един от най-опасните периоди в човешката история", предупреди Дан Смит, директор на института. "Съществуват много източници на нестабилност: политически съперничества, икономическо неравенство, екологични нарушения и ускоряваща се надпревара във въоръжаването. Насочваме се към пропастта и е време големите сили да се оттеглят и да се замислят. За предпочитане заедно".

"Общият брой на ядрените бойни глави продължава да намалява с постепенното демонтиране на оръжията от епохата на Студената война" от  страна на ядрените сили, но в замяна на това, година след година се наблюдава увеличаване на "броя на оперативните ядрени бойни глави", подчерта директорът. Той предупреди, че тази тенденция ще продължи и "вероятно ще се ускори" през следващите години. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от Спонсорирани публикации
Лято 2024 носи хитови модели от магазини ССС!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонименИ после какво - Путин ще е император на нищото и никогоНали за да си избива комплексите, трябва да има подтиснати - те ще са изгорели
68
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Чакайте, искате да ми кажете, че ако Русия окупира части от България, вие няма да защитавате България и ще сте на страната на Русия, така ли?"...............Липсва всякаква логика и мотив в този въображаем сценарий. Пробвай с друга опорка.
67
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ няма как да знаят къде са разположение ядрените ракети на Русия за да ги унищожат. Освен това те постоянно сменят местонахождението си. Дори и да знаят за някои, и да ги унищожат, останалите ще унищожат САЩ. А Русия няма нужда да знае къде са разположени ядрените заряди на САЩ и на ЕС, дори и американците постоянно да ги местят - САЩ са само един малък остров който може изцяло да бъде изтрит от лицето на земята ако нещо излети от там, а за въшките Франция и Англия - да не говорим, ще изгорат като пухче от глухарче със стратегичестките си ядрени установки.
66
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки е военна операция, проведена от ВВС на САЩ, срещу японските градове Хирошима и Нагасаки. Никой друг, освен ВВС на САЩ не са използвали ядрено оръжие срещу живи хора.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега промените в климата с ядрено оръжие ли ще ги борят че не знам вече тия какво искат. То намаляване на населението така става най-бързо.
64
1
 
2
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 седмица
Важно е парите да се въртят
63
2
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Ако сьм знаел някога , че ще бьхтя за лойко , шиши и кирчовцитеНикога нямаше да вляза в казармата и тогава имаше начини да дадеш кеш и да те отърват като негоден
62
6
 
5
 
! Отговори
Нац.Пред. преди 1 седмица
Чакайте, искате да ми кажете, че ако Русия окупира части от България, вие няма да защитавате България и ще сте на страната на Русия, така ли?
61
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой свят затъва във война? Има само една война в региона и едно НАТО, обикалящо като гладно куче около кокал.
60
2
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
Почти сигурен съм,че Индия е въоръжила с каквото трябва Филиповци,Зона Б5 и Столипиново. Няма нищо страшно от няколко стотин ядрени взрива. Всичко би траяло около два часа. След това има един месец,в който контаминацията ще направи невъзможна трансплантацията на органи ,а след още три месеца ще има разхождащи се органи без тела. Принципът е ПОЛОВИНЧАСОВА ПЪРВА ВЪЛНА-ЕДНОЧАСОВА ВТОРА ВЪЛНА-ДОВЪРШИТЕЛНА ТРЕТА ДВИЧАСОВА ФАЗА. ДВА ЧАСА ще рече около четиристотин милиона отишли си.
59
1
 
2
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Факт е ядренната авария в чернобил стана по време на учение , за спиране на централата при внезапно вьздушно нападениеСлед като изрел атакува строящата се атомната централа в ирак
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А кой ви излъга, че войната ще е само "атомна" ? Ще е и химическа и биологична - който преживее ядрените гъби, ще трябва да се научи да яде и пие отровна и заразена храна и вода.
57
2
 
5
 
! Отговори
Биотехнолог преди 1 седмица
Абе тая мантра , че който е за мир е русофил я въведоха ПП тата щото за мега злета като коне с капаци. В Украйа са 15 те най-големи ядрени централи не само в Европа , ами и в топ 20 на Света. Само Запорожката АЕЦ е достатъчна да зарази полвин Европа за 90 години напред. Няма нужда от ядрено оръжие една ръкета с бъг в платката или извън гаранционна вече е достатъчна за огромно бедствиенад 10 пъти по-голямо от Чернобил...
56
7
 
3
 
! Отговори
до 58 :( преди 1 седмица
Прав си на 100 процента - Зелята си е евреин и за него всички не евреи са гои !
55
8
 
7
 
! Отговори
:( преди 1 седмица
Злобното бункерно джудже иска да почерни човешкия род.
54
0
 
7
 
! Отговори
ЖИВОТ БЕЗ СТРАХ преди 1 седмица
мен изобщо не ме е страх. Всички ще умрем рано или късно. Дали ще е утре или след 40 години, няма особена разлика. Хората умират в катастрофи и какви ли не инциденти, събуждат се една сутрин и на вечерта ги няма. Смъртта ни е сигурна и без ядрена заплаха. ЖИВЕЙТЕ БЕЗ СТРАХ
53
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Престъпната фамилия "Байдън" , усеща че си отива и е готова да запали света !
52
2
 
1
 
! Отговори
Форекс преди 1 седмица
До До 48Малкия , те си войуват от 2014 та още, Грузия също беше нападната тогава мълчание, сега се сетиха да наливат масло за да мътят водата в цял свят за да прикриват нещо...
51
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-големият престъпник на 21 век се оказа байдън. Ще го пишат в учебниците по история. Ако човечеството все още съществува,де
50
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-големият престъпник на 21 век се оказа Путин. Ще го пишат в учебниците по история. Ако човечеството все още съществува,де...