Ядрено превъоръжаване, докато светът затъва все повече във война

Деветте държави с ядрени оръжия са модернизирали арсенала си
17 юни 2024 21:30, Елка Василева
74
Ядрено превъоръжаване, докато светът затъва все повече във война
Снимка: архив, БГНЕС

С нарастването на геополитическото напрежение в световен мащаб ядрените сили модернизират арсеналите си, заявиха изследователи от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ), като призоваха световните лидери "да помислят отново", предаде Франс прес.

"От Студената война насам ядрените оръжия не са играли толкова важна роля в международните отношения", заяви Уилфред Ван, директор на Програмата за оръжия за масово унищожение в СИПРИ.

Деветте държави с ядрени оръжия - Русия, САЩ, Франция, Индия, Китай, Израел, Великобритания, Пакистан и Северна Корея, са модернизирали ядрените си арсенали, като няколко от тях са разположили нови системи през 2023 г.

През януари от около 12 121 съществуващи ядрени бойни глави в света около 9585 бяха на разположение за потенциална употреба. Около 2100 от тях се поддържаха в състояние на "висока оперативна готовност" за балистични ракети. Почти всички от тях са в арсеналите на Русия и САЩ, които заедно притежават 90 % от ядрените оръжия в света.

За първи път обаче СИПРИ предупреждава, че Китай разполага с "няколко бойни глави в състояние на повишена оперативна готовност", т.е. готови да бъдат използвани незабавно.

Според СИПРИ между януари 2023 г. и януари т.г. Китай е увеличил арсенала на ядрените си бойни глави от 410 до 500 броя, като излиза на първо място на света по скоростта на производството им. ТАСС съобщава, позовавайки се на специалистите от института, че такава скорост позволява на Китай да се приближи още към края на настоящото десетилетие до размера на арсеналите с междуконтинентални балистични ракети на Русия и САЩ, двете най-големи ядрени държави на света. Въпреки това, според тях, Пекин едва ли ще успее да догони Москва и Вашингтон по общи запаси ядрено оръжие.

През юли 2023 г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг оцени, че е вероятно през 2035 г. Китай да разполага с 1500 ракети с ядрени бойни глави, които ще могат да достигат страните от Европа и САЩ.  

"В момента живеем в един от най-опасните периоди в човешката история", предупреди Дан Смит, директор на института. "Съществуват много източници на нестабилност: политически съперничества, икономическо неравенство, екологични нарушения и ускоряваща се надпревара във въоръжаването. Насочваме се към пропастта и е време големите сили да се оттеглят и да се замислят. За предпочитане заедно".

"Общият брой на ядрените бойни глави продължава да намалява с постепенното демонтиране на оръжията от епохата на Студената война" от  страна на ядрените сили, но в замяна на това, година след година се наблюдава увеличаване на "броя на оперативните ядрени бойни глави", подчерта директорът. Той предупреди, че тази тенденция ще продължи и "вероятно ще се ускори" през следващите години. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от У-лицата
Проф. Фолк и как музеите подобряват благосъстоянието на хората
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
История даге преди 1 седмица
До ВеличествоКакъв генерал , дори полковник не е , а подполковник и може само да командва задните редове на строя ако полковника му разреши.Изход 20:4 : ... не си правете идоли и кумири
48
3
 
3
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Най големият ад бяха нощните настъпления - караш само на уреди за нощно виждане всичко е зелено и ти предават по радиостанциятаКод -1 ляво тоест , наземното разузнаване е установило вражески войник с насочено кьм теб - противотанково оръдиеЗавиваш обаче винаги можеш да смажеш човек от пехотата който търчи до теб без да го видиш на уредите -войната си е войнаНикой не може да ми я хвали
47
6
 
6
 
! Отговори
До 48 преди 1 седмица
Чиче, войната я почна твоя човек с ватенката
46
3
 
6
 
! Отговори
Инфлационно робство преди 1 седмица
Инфлацията е грабеж на народа! Тоя локален конфликт и пландемията са активни мероприятия на картелите...
45
3
 
7
 
! Отговори
Форекс преди 1 седмица
Брокерите от уолстрийд и корпорациите откриха , че вместо фалити е по добре да обявяват пандемии и войни.
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е добре, и Путин зарежда бункера с Макдоналдс
43
3
 
7
 
! Отговори
До 43 преди 1 седмица
То и сега животът им е ад. Бъхтят за минималката по 12 часа на ден. Жена му кит разплут. Дъщеря му бръмчалката на квартала, а синът му наркоман пропаднал. Живее в панелката и злобее по цял ден зад клавиатурата. Сложил си плакат на Путин в спалнята и само Путин може да му вдигне самолета.
42
2
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Полигона корен се превръщаше в истинска война някогаТанкове , бронетранспортъори , зенитно ракетни установкиЩурмови хеликоптериКолко сьм си дьнил главата докато преодолявам противотанковият ров и минните ограждения по маршрутаАми естакадата сбьркаш ли пропадаш в нея и измькване нямаСпуква се резервоара потъваш в нафта до колене а ако излезеш трябва да прецениш горивото за да преодолееш пехотните траншеиСега хлапаците скачат слава тоя оня ако бяха служили надали щяха да се радват на войни
41
1
 
3
 
! Отговори
Наподее преди 1 седмица
*** виновници ще се скрият в бункерите си по време на ядрена война,дащото нещата на там вървят,а ние ще изгорим и децата ни за нас бункери и живот не се предвижда! Долу евроатлангическата смрад ! Убийци!
40
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако утре умрем всички русофилите ще са в ада
39
11
 
1
 
! Отговори
Величество преди 1 седмица
Само генерал Марков може да спаси България вече. Величие, с вас ще сме до самия край, евала, че Ви има, генерале.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Светът не затъва все повече във война. Войната е към края си и затова се размахват ядрени заплахи. Кой разбрал, разбрал.
37
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само подполковник Марков с Двуулияие и копейкинн с Иизраждане ше спасяват българите-путинисти като ги командироват в Сибир
36
4
 
10
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Навремето когато служих -3 та армия трябваше да забави настъпление на нато от турцияПомня ученията за оцеляване ако попаднеш в обкръжениеУнищожаваш пьрво техниката и боеприпасите да не попаднат в пленСлед това се маскираш с околността за да оцелееш само с автомат или рпг -9 за да поразиш вражески танкСегашните дечица мислят , че войната е игра и се радватСе
35
8
 
1
 
! Отговори
Величество преди 1 седмица
Само генерал Марков може да спаси България вече. Величие, с вас ще сме до самия край, евала, че Ви има, генерале.
34
1
 
1
 
! Отговори
До сьр пипон преди 1 седмица
В трета бьлгарска армия но не е твоя работа вьобще в кое поделение
33
2
 
3
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Срам не срам пьлзяли сме голи от окопа кьм самоходните артилерииски установки за залпов огьн , уж да спираме настъпващата пехота на нато
32
6
 
2
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 седмица
До Мда къде си служил, защото явно нямаш буквата Ъ на клавиатурата си блят. Дори не се криете., че синтролитвнот Русия
31
2
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Когато служех идеята бе да се опазим живи в пьрвите няколко часа за да забавим -сухопьтно настъпление на нато след ядреният взрив , докато русия се подготви да ни защитиРотния вика атом от ляво -падаш на дясно и с пьлзене се придвижваш кьм - окопа да се предпазиш от -ударната вьлна и вторичният импулс
30
3
 
9
 
! Отговори
паф преди 1 седмица
богата земя е донбаския басеин, и въобще украинската равнина, богата на суровини, затова стана цялата патаклама! от векове тя си е руска земя, но живеещото там население беше подмамено от западния рай, а на запада и янките суровини им трябват и започнаха да ги въоръжават с измамата че могат да победят руския народ! русия не може да бъде победена, тя няма как да бъде победена! историята го показва!