Учени съветват: Без алкохол, ако спите по време на полет

В дългосрочен план се отразява негативно на здравето
4 юни 2024 22:45, Инна Ангелова
29
Учени съветват: Без алкохол, ако спите по време на полет
Снимка: Orna от Pixabay

Учени съветват хората да не консумират алкохол, ако им се налага да спят по време на дълъг полет. В самолетите, които летят на височина от около 2438 метра, нивата на налягане и кислород са по-ниски от тези на Земята. Ако по време на полет пиете алкохол и заспите след това, е вероятно да изпитате спад на кислородното насищане в кръвта си и повишен сърдечен ритъм.

Научното изследване е публикувано този понеделник в списание Thrоax, пише bTV. Водещият автор на изследването е изратил мейл до CNN, в който съветва пасажерите да не употребяват никакъв алкохол на борда на самолет.

За да проведат изследването, изследователите създават атмосферна среда, подобна на самолетната кабина по време на полет. В продължение на две нощи 48 здрави възрастни спят четири часа в две различни среди - веднъж, без да са приемали алкохол, и веднъж, след като са изпили две чаши вино или бира. В нощите с прием на алкохол изследователите наблюдават понижено количество кислород и повишен сърдечен ритъм.

Учените обобщават, че комбинацията от прием на алкохол и спане в самолет значително натоварва сърдечната система, а това може а доведе до изостряне на симптомите при пациенти със сърдечни или белодробни заболявания.

„Проучването е малко, но дава отправна точка, от която изследователите трябва да продължат да проучват връзката между съня, полета и алкохола“, казва кардиологът д-р Андрю Фрийман.

Кардиолози допълват, че много от пътниците прибягват до употребва на алкохол на борда и си мислят, че по този начин ще заспят по-бързо, но това се отразява негативно на организма като цяло, а и е предпоставка за бъдещи здравословни проблеми. „Това откритие не е изненада. Алкохолът може да ви помогне да заспите, но качеството на съня не е толкова добро, колкото при трезвен сън“, казва Фрийман.

Кардиологът съветва пациентите си, ако е възможно, да се придържат към естествения цикъл на тялото си и да избират полети, които да съвпадат с режима на съня. “Така че да можете да кацнете и да доспивате или да кацнете и да започнете деня си“, казва още Фрийман.

Друг лош навик по време на полет е изкуственото бодърстване, което се получава с прекален прием на кафе и енергийни напитки.

„Може да е по-трудно да спазвате здравословните си навици, когато летите със самолет, но полагането на усилия в тази насока може да ви помогне да пристигнете с добро настроение и готови за приключение“ каза Фрийман.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: алкохолполетсамолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Самолети на 2438 метра няма, освен когато излитат или кацат.
14
5
 
1
 
! Отговори
3- те ххх преди 3 месеца
До пияница мистик 5: Като ти гледам глюпостите, ти най-вероятно никога не си доближавал самолет, камо да си летял!
13
0
 
4
 
! Отговори
До Катя преди 3 месеца
Колко мъже над 30 сте питали и лице в лице ли е проведена анкетата?
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 15 - То па един живот ...
11
4
 
3
 
! Отговори
Катя до 15 преди 3 месеца
Не само, че приличат на торби, а и не им става. С еректилна дисфункция са българските мъже над 30 годишна възраст.
10
2
 
7
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 3 месеца
Тук са се събрали като аудитория най-деградиралите алкохолици и наркомани на България. Това, че пиенето на алкохол нарушава ритъма на съня е известно преди повече от век. Заради ей такива oлигoфpени Бyлгapиcтан има най-ниска продължителност на живота в Европа, а мъжете на възраст след 35г приличат на тopби.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва по време на полет на пътниците да им пускат сериите от Най - големите самолетни катастрофи по мониторите.
8
0
 
3
 
! Отговори
Петко преди 3 месеца
Много хора са шубета. Треперят им мартинките като се качат на самолета и се напиват. Като те е страх да летиш, просто пътувай с кола или автобус.
7
0
 
7
 
! Отговори
1991 преди 3 месеца
изхвърчах семейно за САЩ. Не само се пиеше на борда, но и се пушеше на поразия. Не съм чул все още някой да се е изпъpдял за последно от пиене и пушене по време на полет. Пак някой изследовател се е изокал "научно".
6
2
 
9
 
! Отговори
НеРазбрал преди 3 месеца
Тези, от авиокомпаниите, прочетат това, ще ми стане тъжно. Може ли при десет часа полет, да не обърна поне няколко бири, или няколко чаши вино? То организма си го иска, не аз :)))
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Алкохол не бива да се употребява ИЗОБЩО!
4
6
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Аз ако вярвах на учените сигурно щях да рупам трева :))) Аз много летя, защото много пътувам, но винаги ме е страх. Винаги пия по половинка уиски Чивас преди полет и всимам хапче Ксанакс и като влезна в самолета спя като пън. Чак на финала стюардесите идват да ме будят :)))
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интересно, тогава това би трябвало да е така и ако си в планината... Иначе - "успех" със съчетаването на полетите с нормалния дневен цикъл - не само летят по никое време, ами и като трябва да си на летището 2 часа преди това...
2
0
 
10
 
! Отговори
Психиатър преди 3 месеца
Ако летите в космоса избягвайте пушенето, особенно ако сте със скафандър.
1
2
 
12
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Значи ако пия у мазето може повече така ли?