Човешкото докосване може да действа лечебно, намалява болката

Най-ефикасно е докосването по главата, установиха учени
15 апр 2024 08:12, Елка Василева
6
Човешкото докосване може да действа лечебно, намалява болката
Снимка: архив, БГНЕС

Човешкото докосване може да намали болката, депресията и тревожността у възрастни и деца, установиха германски учени, цитирани от сайта на в. "Индипендънт".

Ефектът се проявява както при болни, така и при здрави хора, независимо от възрастта. Подобно въздействие има и докосването на животни и дори одеало с тежести, пишат учените от Рурския университет в сп. Nature Human Behaviour. Освен това колкото по-чест е физическият контакт, толкова по-добре.

Изследователите са направили преглед и анализ на 212 проучвания, включващи общо 12 966 души, за да установят ползите от докосването за здравето. Те са открили сериозни доказателства  за това при хора, които са се докосвали до други хора или дори до предмети, включително роботи и одеяла с тежести. Най-големи ползи за психичното здраве установили, когато хората се докосвали до други хора за разлика от докосването на предмети. Същото е наблюдавано и при новородени.

Джулиан Пакхайзер от Рурския университет и колегите не открили разлики в ползите за физическото или психическото здраве на възрастните в зависимост от вида на докосването, като например масаж или прегръдка. Проучването също така показало, че колкото по-чест е бил физическият контакт, толкова по-полезен е бил той.

Най-ефикасно е докосването по главата спрямо останалите части на тялото. Освен това еднопосочното докосване е за предпочитане пред произволното.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Кобра Пулев преди 1 месец
Някои докосвания увеличават болката..
4
0
 
0
 
! Отговори
Альона преди 1 месец
Асобенна лайнивоЧСИ,КаЛеКтар да и дакаснат е мноа хубаво.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шарлатани.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е здравословно да те докосне,мошеник,Прокурор,Съдия(влючително и ЧСИ),полицай или някой *** политик. Одма отлиташ в небитието,от стрес.Това доказва че както позитивната,така и негативната енергия се пренася от едно тяло на друго.Много зависи от това,каква е целта на докосващия.Спиритизъм.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целувка?