Четири грипни щама ни атакуват тази зима

Коктейл от ковид, грип и респираторен вирус идва през есента
Обновена: 25 сеп 2023 20:47 | 25 сеп 2023 20:22, Стела Стоянова
22
Четири грипни щама ни атакуват тази зима
Снимка БГНЕС, архив

Тройна епидемия от грип, Ковид и респираторен вирус очакват епидемиолозите през студените месеци. Първите заболели се очакват още през ноември. А до дни личните лекари ще получат безплатните ваксини срещу грип по националната програма за хората над 65 години. Тази година държавата е осигурила над 370 хиляди дози.

В Националния център по заразни и паразитни болести вече отчитат повишена циркулация на различни респираторни вируси, предаде БНТ.

"Надхвърля многократно всъщност разпространението дори на Ковид. Очакваме и една тройна пандемия с ресираторно синцитиален вирус, грип и Ковид", съобщи проф. Ива Хрисотва- директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Противогрипните ваксини вече са у нас. А интересът на хората над 65 години, които могат да се имунизират безплатно, е голям.

"Желаещите за ваксиниране са може би двойно повече от миналата година. Хората с хронични заболявания са по-активни, тъй като знаят, че противогрипната ваксина ги предпазва от тежко прекарване на грипния вирус", подчерта д-р Йордан Христов - кардиолог, общопрактикуващ лекар, УМБАЛ "Лозенец".

Октомври и ноември са най-подходящи за имунизация срещу грип.

Още по темата

"Ако вирусът се забави бихме могли и декември, но с по-голям риск да имаме тези 3 седмици, през които след имунизация се изгражда пълен имунитет. Ако си направим имунизация и се срещнем с дивия вирус след 5-6 дни, не можем да очакваме, че тази имунизация ще ни предпази", каза доц. Ангел Кунчев- главен държавен здравен инспектор.

Очаква се у нас да доминират грипните щамове от тип А.

"Очакваме заболяванията да са повече отколкото беше през 2020-2021 г предвид ограниченията, които бяха наложени. Основните рискови групи са деца до 5 години и по-възрастните хора", смята проф. Ива Христова.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Кера преди 11 месеца
Пак ли гласите затваряне, като в концлагер бе ? Че и агитирате за химиоиглосване ? Що народ пострада от предишния експеримент. А първолаците ?! И те ли ще се учат да пишат онлайн ?!
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Къде са противогрипните ваксини? Пак няма достатъчно количество. Хората искат ваксини за сезонните грипове. По аптеките няма. Само личните лекари слагат на пенсионерите, другите ку ч,ета ги яли.
16
1
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 11 месеца
Есента и зимата ще бъдат страшни заради грипа и ковида. Аз съм студент 4 курс, другата седмица започваме лекции. Вече с колегите си говорим и сме притеснени, защото ще минем пак на онлайн обучение. Но в крайна сметка най-важно е здравето. Каквото стане, в крайна сметка поне вече сме свикнали с онлайн обучението, не мисля, че ще е някаква трудност.
15
2
 
5
 
! Отговори
Кочо преди 11 месеца
Га ги пръкнахте, га ни ги пръснахте, че и химикалките сварихте да нагласите уБийци БезРодни !
14
2
 
5
 
! Отговори
Бай Филип преди 11 месеца
Ковида къде остана? Като имаше ковид грипа къде беше? И как пък разбраха още сега какъв грип колко на брой и кога. Тази прогноза малко ми прилича на прогнозите преди избпри.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В моя приятелски кръг ваксинираните са едва няколко души и не може да не ми направи впечатление че ВСИЧКИ до един са с разклатено здраве, откакто се набодоха. Един с пневмония, друг разви автоимунно, една приятелка си отиде от скоротечен рак. Никому на този свят не пожелавам лошо здраве, но дано тепърва никой не се излъже да си сложи от тези не-ваксини.
12
4
 
8
 
! Отговори
Аутизъм епидемия преди 11 месеца
Аутизмът при децата в САЩ вече е извънредна ситуация - с изключение на неваксинираните деца на амишитеhttps://tkp.at/2023/07/19/autismus-bei-kindern-in-usa-bereits-notfall-ausser-bei-ungeimpften-amischen-kindern/ Аутизмът е една от очевидните последици от прекаляването с ваксинации. Вече има редица изследвания на причините, които показват ясна връзка между аутизма и ваксинацията. Предполага се, че причината за увреждането са адювантите.
11
10
 
7
 
! Отговори
Традиционно преди 11 месеца
Веднага след почивките от моренца и живот на шкембе. Сега дечурлята почват даскало и вирусните епидемии почват заради неваксинираните деца и родители, лоша хигиена и фанатизъм от суеверия, магии, конспирации.
10
4
 
6
 
! Отговори
Когато трябва преди 11 месеца
Когато трябва НЕ може без лекарства без антибиотици без ваксини. Много е примитивно да се отрича всичко. Както и това дето отричат за децата. Децата са най-големите разпространители на всякакви по вид зарази.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Почвайте да ваксинирате ваксърите като селскостопански животни, това заслужават с овчедушието си.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
никога не съм се ваксинирал срещу грип и ковид и съм здрав като бик.А колко мои познати с бустери вече гушнаха букета ,останалите се влачат все болни
7
1
 
7
 
! Отговори
Болен преди 11 месеца
Аз също съм болен от вирус една гадна майка си беше извела навън болното си малко момиченце и на следващия ден се разболях.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Днес ме хвана някакъв вирус,лека температура,отпаднало и главоболие!
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За всеки щам по един бустер за ваксърите.
4
4
 
10
 
! Отговори
Бегом эа ХББ БУСТЕР преди 11 месеца
Имунната система на децата е увредена от ваксината COVID-19 mRNA на Pfizer. Австралийска група току-що публикува изследване на мРНК-ваксините, които вредят на децата, тъй като инфекциите в Австралия нарастватhttps://globalresearch.ca/children-immune-systems-damaged-pfizer-covid-19-mrna-vaccine/5830855Здрави деца, ваксинирани с мРНК COVID-19, започват да умират от инфекции, от които не би трябвало да умират: грип, стрептококи А, менингит, сепсис. И то не само в Австралия.Във всички страни с висока степен на ваксинация с COVID-19.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Срещу респираторни вируси не съм се ваксинирал от 20 години. И тази година няма да е по-различно.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Добре,добре.Има и нова ваксина за новия ковид и за четирите щама.Боцкай се народе,щото фармацевтите малко забогатяха от тия ваксини,та им трябват още милиарди.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Отварите на шмайзер са готови чакат мераклии за бустер дози.