Пандемията от коронавирус приключи, но вирусът засега остава с нас

Към момента в света са приложени 13,3 милиарда дози ваксини срещу SARS-CoV-2
13 май 2023 14:40, Красимир Ангелов
88
Пандемията от коронавирус приключи, но вирусът засега остава с нас
Снимка: БГНЕС

Глобалната обществена извънредна ситуация, причинена от острата фаза на пандемията от COVID-19, официално приключи, но пандемията не си е отишла и засега вирусът остава с нас, каза в интервю за БТА проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките.

Тя припомни, че на 5 май 2023 г. генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Гебрейсус обяви COVID-19 за познат и продължаващ медицински проблем, който вече не представлява извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение. Това е заключението, направено на 15-ата среща на Комитета за извънредни ситуации, състояла се ден по-рано.

Още по темата
Решението е взето въз основа на наличните доказателства за намаления риск за човешкото здраве, дължащ се главно на  три причини. Според първата от тях вследствие на ваксинация и/или естествена инфекция голяма част от населението на Земята е придобило имунитет срещу тежко протичане на COVID-19. Към момента в световен мащаб са приложени 13,3 милиарда дози ваксини срещу SARS-CoV-2. 89 процента от здравните работници и 82 процента от хората над 60-годишна възраст са завършили първичната серия на ваксинацията (поставени са им първоначалната една или две дози, препоръчани според схемата на съответната ваксина), въпреки че покритието в тези приоритетни групи варира съществено в различните региони.

Втората причина за взетото решение на СЗО е заради сравнително "по-меката" клинична картина на Омикрон и на неговите подварианти в сравнение с изходния и други предишни варианти на SARS-CoV-2.

Третата причина е свързана с натрупаните познания и клиничен опит, осигуряващи по-добро лечение. Сега има специфични антивирусни агенти, както и моноклонални антитела, които могат да предпазят от тежко боледуване и хора с компрометирана имунна система, и с невъзможност да изградят необходимия имунен отговор при ваксинация.

Няма съмнение, че продължаващите "приливи" и "отливи на SARS-CoV-2 днес причиняват по-малко проблеми, отколкото в миналото, каза проф. Радостина Александрова. За това говори и значителният спад в седмичния брой на свързаните с COVID-19 смъртни случаи, хоспитализации и необходимост от настаняване в интензивно отделение, на които бяхме свидетели в началото на пандемията. Достатъчно е да припомним, че в своя пик през януари 2021 г., глобалната смъртност достигна повече от 100 000 души на седмица. За сравнение, в края на април 2023 г. броят е намалял до 3500, след като дълго време беше около 10 000, обясни вирусологът.

"Казано с други думи - затворихме важна глава, но продължаваме да разлистваме страниците на книгата. SARS-CoV-2 все още убива по един човек на всеки три минути, а редица преминали през инфекция с него хора страдат от изтощителното въздействие на дългия COVID, което може сериозно да наруши качеството на живот и работоспособността им в продължение на месеци. Вирусът не престава да е постоянна заплаха за възрастни хора и за хора със здравословни проблеми, като добавя нов участник в групата на респираторните заболявания (заедно с грип и респираторно синцитиален вирус), които връхлитат през зимата", каза проф. Радостина Александрова.

По думите й в средносрочен план важно значение в случая има комбинацията от бързо появяващи се мутации и краткотрайният имунитет, който SARS-CoV-2 предизвиква. Според учените обаче, мащабните вълни на COVID-19, които препълваха клиниките с тежко болни пациенти, е малко вероятно да се върнат. Вместо това може би ще ставаме свидетели на чести, но по-малко смъртоносни приливи, характеризиращи се с относително високи нива на предимно леки инфекции, предизвикани от постоянно възникващите нови варианти, каза проф. Александрова.

Изготвен и публикуван е Стратегически план за готовност и реагиране на COVID-19 за периода 2023-2025 г., предназначен да насочва и подпомага страните при преминаването към дългосрочно управление на пандемията, включващ предприемане на действия за съвместно наблюдение, защита на общността, оказване на грижи, достъп до възможности за противодействие и координация при спешни случаи. Сред препоръките, отправени от д-р Тедрос Гебрейсус към всички държави и правителства, е да поддържат натрупания национален капацитет и да включат ваксината срещу COVID-19 в програмите за ваксинация през целия живот. Необходимо е да продължи работата върху усъвършенстването на ваксините, което да им позволи да намалят предаването на вируса от човек на човек и да осигурят по-широк спектър на защита срещу непрекъснато променящото се лице на SARS-CoV-2.

Не бива да изпускаме от поглед развитието на вируса и посоката, в която поема, предупреди проф. Радостина Александрова.

Според нея, изключително важно е да сме добре подготвени за възникване на евентуални бъдещи събития от този вид. Такива не са изключени, защото по мнение на специалисти, в момента се намираме в условията на "перфектната буря" - едновременно действат редица фактори, които биха могли да допринесат за появата на нови болестотворни агенти или за завръщането на вече познати такива.

Сред тях са нарастването на броя на населението, урбанизацията, интензивното пътуване и търговия в световен мащаб, увеличаване на животновъдната продукция, обезлесяването, измененията в климата. И най-вече това, че така и не успяхме да се научим да живеем в хармония с природата. Това в никакъв случай не означава да тръпнем в шок и ужас, а изисква разумни и отговорни решения, политики и поведение от страна на международни институции и организации, държави и правителства, от всеки един от нас. В ход са програми за откриване на непознати вируси, потенциално способни да застрашат здравето ни. "Ловци на вируси" не е заглавие на научнофантастичен филм, а наименование на специалистите, чиято задача е да правят точно това, отбеляза проф. Александрова.

Животът няма чернова и COVID-19 ни изведе директно на сцената. Затова е важно да извлечем поука от изминалите три години и да разберем как е най-добре да реагираме при подобни ситуации в бъдеще, за да намалим вредите, нанесени не само от вируса, но и в стремежа ни да ограничим разпространението му. Пандемията от COVID-19, отнела живота на над 7 милиона души и причинила най-голямата здравна, икономическа и социална криза в най-новата ни история, ни преподаде ценни уроци - убеди ни колко сме свързани помежду си, напомни ни, че здравето на хората е тясно свързано с това на животните и околната среда. Разкри ни колко са важни науката и популяризирането й, правилната комуникация и това да говорим на един език, без да се "губим в превода". Показа ни колко издръжливи, мощни и изобретателни можем да бъдем, когато обединим усилията си в името на обща цел. Да не го забравяме, защото само така можем да превърнем света в по-уютно и вдъхновяващо място за живеене, коментира проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките.
 
(БТА, Димитрина Ветова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
t . me/simeonoffkss/17387 Вече от официалната статистика, над 90% от ковид починалите се дължи на ваксинацията. Даже има и 2-ри тренд, за смъртни случаи до 5 месеца след ваксинация. Графиката е от стат.бюрото на британия.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А сега тея зелени сертификати, за кво са ми? Аз изкарах Ковид поне 4 пъти, преди ваксината. И поне 2 след нея.
40
1
 
1
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
Не, не ни "ядвате". Забавляваме се. С всяка дума си издавате "вярата". Въпрос на манталитет. Железен!
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36 - Ми винаги има некви, дето се мъчат се хванат за квото им падне, че иначе ще излязат не толкова умни, колкото им се иска да са.
38
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС се оказа пълна лъжа и измама. Лъжеха за климатичните промени, лъжеха за зелените енергии, лъжеха за "ваксините" срещу Ковид-19, сега лъжат за Русия. Какво правим в този измислен мошенически съюз.
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27 - А 2020-а някак си не умряха толкова, макар че у беше първата и най-страшна вълна на Ковид. А и да не забравяме, колко народ се ВЪРАН от чужба и колко НЕ излезе в чужбина тогава.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парички е умалително към детето, щото е малко, нещо лошо има ли в това или се обидихте нещо :)))
35
0
 
1
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
Ясно. И ти си от "ония". Сигурно всичко ти е ясно, включително моето здраве.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 19 - Ооо! Простете ни, господин пефректен! Разбира се, че ако нещо не е по Ваше му, значи става въпрос за тежко психическо отклонние! Как може, да има някой, който живее против неписаните Ваши канони. Ще спазваме правилата, какво да пишем ТУК, че да не Ви ядваме!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то ясно че "лекарите" ще "препоръчват" "ваксините " за грип! Все едно че имат някаква далавера от това... Пробвах ги преди години, невероятна измама. Но боцкайте и се радвайте че сте се "предпазили", пък като боледувате по 5 пъти на зима, се успокоявайте "какво щеше да бъде ако не се бях ваксинирал" слабомозъчни...
32
2
 
12
 
! Отговори
идиоти винаги ще има преди 1 година
Ковидидиотитe се смениха сега с yкpoидиоти.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забравихме за "писанитече починали от Корона, щото болницата нямала пари и го правили за да я спасят".
30
1
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
Ако говориш на 3-годишно дете, което си събира "парички" в "джобчето" за сладолед, няма нищо лошо. Иначе нормалните хора казват "пари", но не мислят че винаги става въпрос само за пари. Вдетиняването е някакво психическо отклонение. Инфантилизирането на "паричките" може да се тълкува обширно, но не му е мястото тук.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27 - Холаднци? Че те останаха ли такива?
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 - Е глуости! Има ваксини за грип и лекарите ги препоръчват! Не смесвай нещата!
27
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между 2009-2019 всяка година в България умират по около 109 хиляди души на година. 2021 умират 149 хиляди души. Ръст от почти 37%. В държавите където населението бе ваксинирано, ръстът в смъртността е около 10%. Българите се превръщат в най-изпрос тялата нация на Света. Смятаме се за по-умни от датчани, израилтяни, холандци, британци. Те били глупави, че се ваксинирали, а ние сме най-умните и само ние хванахме "измамата". Затова сме на този хал.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 23 - И лошото е, че самото НАСЕЛЕНИЕ налагаше контрола над тези, които не искаха. Веднага виждаш, защот комунизма и нацизма толкова лесно са се "хванали" на хубавата почва.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 21 - Това е една от мнгото теории. САмо дето се пита, защото не са умирали и искапнците?
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 14 не те знам какво си слагаш, но "ваксина" срещу грип не си слагаш. Слагаш си друга измама на фармамафия, която не само не помага срещу боледуване на грип, а дори отслабва имунната система и спомага по-често да боледуваш.
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така наречената " пандемия" си беше чист експеримент срещу населението на Европа и света! Чрез тази пандемия,се пробва варианта,ще може ли населението да се държи под контрол и до колко ще е " послушно"?! Е оказа се,че Ще може да се държи и управлява и ,а в бъдеще уви!-:(((