Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора

Проф. Аргирова: Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца
10 ное 2021 08:50, Елка Василева
305
Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора
Снимка: архив, БГНЕС

В България от утре - 11 ноември, ще може да се издава зелен сертификат за хора с доказано наличие на антитела за коронавирус. Какви са критериите за документа коментира пред БНТ проф. Радка Аргирова, имунолог.

Тя обясни, че има три основни групи хора, за които ще важи зеленият сертификат, издаден въз основа на антитела.

Още по темата

Първата група:

Има редица хора, които са си купили от аптеката антитегенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен и като едни съзнателни граждани те са се изолирали, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса.

Втората група:

Другите хора са тези, които са били в тежко състояние, веднага са приети болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и си имат антитела.

Третата група:

Това са тези, които както се казва, са го изкарали на крак - тяхната среща с вируса е протекла асимптомно, но и те имат антитела.

„Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца - науката показва, че е възможно за три месеца да има изменение в антителата, след това трябва отново да се тестват“, обясни проф. Аргирова.

Относно видовете тестове за антитела тя обясни, че съществува стандартна проба на СЗО, с която всички се сравняват. Ако стандартната проба е 100 единици, а тестът ви дава 10, вие ще трябва да умножите по 10 в случая, ако тестът ви дава 1,5 ще умножите по толкова, доколкото стане 100. В България е прието единицата за брой антитела да бъде 150, допълни проф. Аргирова.

Такъв вид зелен сертификат вече се издава в Австрия, предстои да се въведе и в Швейцария.

Това е страшно важно за здравните заведения, където голяма част от персонала прекара ковид, обясни проф. Аргирова.

Тя коментира и въпроса за прилагането на трета доза ваксина, което е официално разрешено за препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", като за първия вид се прилага половин трета доза, а при "Модерна" - цяла.

 „Може да се приложи трета доза дори, ако сте ваксинирани с "Астра Зенека", допълни проф. Аргирова.

„Всички ваксини помагат на всички вирусни варианти - не се съмнявайте в това“, подчерта тя.

Проф. Аргирова призна, че е възможно е да възникне нов вид на ковид у нас. Никак не ми се иска това да се случва, засега сме с делта и делта плюс, непрекъснато се секвенират проби, допълни специалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвременните бай *** - безкнижника, ПееФски и ментата набодени от една и съща белка! Можем само да гадаем с каква течност!
43
2
 
3
 
! Отговори
До Медик преди 2 години
"Швейцария умират по 7-8 души на ден, а при нас по 300-400." Щом твърдиш , че си от занаята, значи си наясно с новото на българския лекар. Или по-скоро бидейки си част от него, няма как да до оцениш. Много е тъжно, когато лекар ми спелува латиница неща като "р българско; д малко ръкописно (g)". Всъщото време е толкова абсурдно, че не може да е измислица. Човек не може да си го съчини.
42
0
 
23
 
! Отговори
Един преди 2 години
Моментът, в който тази жена се компрометира безвъзвратно. До вчера обясняваше как тестовете за антитела не са достатъчни да се прецени нивото на имунитет, днес говори обратното. Слабо правителство, слаби екпсперти, жалка картинка.
41
0
 
20
 
! Отговори
до Медик преди 2 години
Гледам си много окумуш и си твърдо за ваксини. Ако направят експеримент тест за антитела на 1000 ваксинирани и 1000 неваксинирани,но преболедували колко по защитени ще излязат ваксинираните аджеба?Да ти помогна ли?Никой от ваксърите няма да си позволи този експеримент,защото ще се види че преболедувалият е 1000 пъти по защитен.А песента за 300-400 смъртни случая взе да писва.Виж статистиката от НСИ каква смъртност е имало преди това бедствие и след това коментирай...
40
0
 
24
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
А още по-преди Радка, бай Шиле, кацара и други, като тях се изпуснах, че преболедувалите имат "по-добър" имунитет от боцнатите, но явно някой ги е "посъветвал" да сменят плочата... Да им вЕрмаме ли?
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На днешната дата преди години ни подариха свобода от комунистическия гнет. Няма по-голямо робство от подарената свобода. В света винаги ще има желаещи да ви поробят и те винаги ще се пробват. Вие си решавайте за какво и как си струва да живеете.
38
0
 
26
 
! Отговори
До медик преди 2 години
А кво казват "експертите" от европейското нам кво си за клетъчния имунитет? Това е тема табу, такъв "не съществува", нали? Щото не се връзва с концепцията на пландемията за.. мнооого пари!
37
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно уточнение:тези вакси и не са одобрени.Само имат разрешение за спешно ползване.Ето как горе-долу е бил диалогът:- Дайте ни ваксини против Ковид.- Добре,но ни трябват 10г да ги изпитаме.- Няма време,нужни са сега.- Добре, но не ни дръжте отговорни за последствията.И тук идва информираното съгласие
36
0
 
21
 
! Отговори
Кво става преди 2 години
Е, проф. Аргирова защо си противоречите!!! Преди няколко дни говорехте, че антителата при преболедуване не били такива а други и за това няма да се дава сертификат!!! Сега обръщате палачинката!!! Е как да ви вярваме и кой да ви вярва!!! Изобщо да не ци да говорите за едни трети вид антитела!!!
35
0
 
22
 
! Отговори
не че нещо... преди 2 години
Уважаемата професорка, е като ветропоказател или не помни какви интервюта дава насам-натам... https://dnes.bg/koronavirus/2021/10/21/zashto-pri-antitela-sreshtu-covid-19-ne-moje-da-ima-sertifikat.507689
34
21
 
3
 
! Отговори
Пич преди 2 години
И като ги издадете тези сертификати на всякакви типове, които са го карали този вирус преди повече от 1 година, и които имат някакво количество антитела без те да са особено ефективни, как помагате за справянето с пандемията?! Цяла Европа не признава количествените тестове защото те не дават информация за качеството на имунитета, ние пак свалихме гащите. Защото при нас положението е цветущо, зашо точно?! Жалки и слави популисти, дано да си вземете гласовете по изборите за сметка на починалите.
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто да си знаете - това няма да свърши без война и кръвопролития. Колкото повече се отлага, толкова по-зле и по-трудно ще става.
32
0
 
25
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Таз баба до вчера твърдеше точно обратното но сега изпълнява новата директива !А сигурно заработва много пари!Вероятно взема 2 бона пенсия,5 бона заплата и още 10 за пропаганда и агитация!Добър занаят си е намерила!
31
29
 
3
 
! Отговори
Медик преди 2 години
Оххх, какви жалки мушмороци. Огънаха се под натиска на антиваксърската орда. Имало било такъв сертификат Австрия, щяло да има и в Швейцария. Ние сме на гребена на новаторската вълна, разбирате ли. В Швейцария умират по 7-8 души на ден, а при нас по 300-400. Направо да ги махат тези сертификати, то няма никакъв смисъл. Официлна препоръка от ECDC виси на страницата им от началото на пандемията - "количествените тестове за антитела не дават информация за качеството на имунитета".
30
0
 
7
 
! Отговори
РЕКЛАМА преди 2 години
Ако се ваксинирате ще заприличате на мен !
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев излежда не е червен, а светлосин, не знам какво означава този цвят, нямам идея, но изглежда светлосиньото управлява, заедно с някои други цветове. Не знам какво означават цветовете, но знам ,че означават нещо със сигурност, имат някакви значения, които не знам.
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Броят на мозъчните клетки с кой сертификат се удостоверява ?
27
2
 
18
 
! Отговори
Асимптон Болнев преди 2 години
Възможно ли е да си БОЛЕН, но да не знаеш?!
26
1
 
18
 
! Отговори
Номер17казваИстината преди 2 години
Ако ваксиниран не се зарази- добре,но ако се зарази,дава възможност на вируса да мутира.
25
1
 
16
 
! Отговори
ера преди 2 години
дрън, дрън, та пляс. Няма как точно в пика на пандемията да се боцна. Друг е въпроса, че ваксините са в изпитателна фаза.