COVID-19 вилнее в Сърбия, ситуацията е на моменти катастрофална

БНТ: Сега е времето на младите, казват лекарите в западната ни съседка
Обновена: 7 ное 2021 10:03 | 7 ное 2021 07:33, Елка Василева
111
COVID-19 вилнее в Сърбия, ситуацията е на моменти катастрофална
Снимка: архив, БГНЕС

В Сърбия от понеделник сертификатите за заведенията след 20 часа стават задължителни. Повечето сърби обаче смятат, че мерките не са достатъчни. Над 56 процента от сърбите са ваксинирани, но броят на новозаразените е висок и болниците са пълни, предаде БНТ.

Преценено е, че панаирните палати на Белград ще са достатъчно просторни, за да поемат желаещите да се имунизират. В началото на делничния ден вали дъжд, а има достатъчно хора да запълнят всички кабинки.

Но лекарите не са впечатлени. Свикнали са на големи опашки. Над 56 процента от сърбите имат ваксина, за някои от тях вече е време за трета доза. Въпреки това последната COVID вълна за тях е много тежка.

Още по темата

"В момента ситуацията е критична и на моменти катастрофална. Което означава, че понякога няма места, където да се настанят пациенти. Вече месец и половина имаме над 6 хиляди новозаразени на седмична основа", заяви д-р Предраг Кон, главен епидемиолог, Кризисен щаб на Република Сърбия.

Петата вълна отново запълва капацитета на новата болница, построена само за COVID болни преди 11 месеца.

"Тази болница беше изградена само за 4 месеца, тя е най-голямата в Европа, има 930 легла в интензивни и полуинтензивни отделения", допълни д-р Снежана Аджич, директор на COVID болницата в Батайница.

Лечебното заведение се намира в покрайнините на Белград, в страната са построени още две COVID болници. Но сега и трите са на ръба, вече се мисли кои от другите болници също да превключат на COVID режим. А инсталацията за кислород в двора на тази в Батайница работи на пълни обороти.

"Най-тежко пострадалите ни са точно от този Делта вариант на коронавируса. И всички те имат нужда от кислород. Ние дневно изразходваме между 15 и 20 тона кислород", добави д-р Снежана Аджич.

Сърбия е една от първите в Европа, която започна да ваксинира през февруари, получиха с предимство количества от "Пфайзер". Малко по-късно ваксинацията се подсили с руската "Спутник", китайската на "Синофарм", имат и от "Астра Зенека". Но въпреки доброто ваксинационно покритие вирусът връща силата си.

"Тъй като защитата на първите ваксинирани започна да отслабва и сега трябва да се реваксинират, инфекцията започна и да повтаря при 10 процента от преболедувалите, мерките и носенето на маски не се спазват", коментира д-р Предраг Кон.

Така че сега е времето на младите, казват лекарите. В заведенията започнаха да изискват зелен сертификат след 22 часа, интересът им към ваксините леко се покачи. Но недостатъчно, уточняват в здравния център в Ниш. От ваксинираните за деня тук едва 20 процента са с първа игла.

"От 1-ви ноември имаме лек спад на прегледите - 2800 прегледа, 300 позитивни. Но за сега не сме върнали никого, и трите амбулаторни COVID центъра в Ниш са натоварени, но засега са достатъчни. Пикът сега се дължи най-вече на това, че 70 процента от младите все още не са ваксинирани", поясни д-р Даниела Цветкович, началник на медицинска служба "обща медицина", в Ниш.

"Имаме много инициативи, които да стимулират ваксинирането, но антиваксърското лоби е наистина силно. Аз лично съм изненадана, че сред тях има известни лекари, които вероятно получават много пари. Защото се оказа, че голяма част от уж върлите антиваксъри имат пълен курс от 2 дози ваксина", каза още Драгана Сотирович, кмет на Ниш.

Експертите в Сърбия настояват зелените сертификати да станат задължителни навсякъде и по всяко време. Но засега политиците решиха, че е достатъчно заведенията да изискват сертификати от клиентите си от 20, а не от 22 часа. Малка крачка към постигането на желаните 75 процента колективен имунитет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е като си нямат Бойко и Ботокса. ))
65
3
 
8
 
! Отговори
Ку40 преди 2 години
Ами то се разбра бе, американците финансирали в китай опити с вируси от животни да могат да се предават и на хора, защото тези опити са забранени в сащ. Имаше изслушване в сената. Това са опити за биологично оръжие прикрити под някакви медицински термини, да живее сащ, да живее демокрацията.
64
0
 
3
 
! Отговори
Автомонтер преди 2 години
Ние автомонтьорите настояваме пътищата да не се преасфлатират. От чистота също настояват за пълен локдаун, че много цапате.
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А медиите, които ни надуваха ушите как сърбите били номер 1 на Балканите в битката с Ковид,сега защо се ослушват?
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шестима души са починали по време на изпитванията на ваксината, разработена съвместно от американската фармацевтична компанияPfizerи германската биотехнологична фирмаBioNTech. Това се посочва в документ, публикуван на сайта на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ.
61
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво пишете за Сърбия като и там не е толкова зле както в у
60
1
 
13
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Спрете да лъжете! В Сърбия са оваксани с Отровната Игла и там вече Ковит няма. Ани Салич каза, че само ваксината е спасението срещу Ковит, а тя знае най-добре, като елитна мисирка!
59
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснак и ваксина - магаре и космос :) Ако успеят да откраднат нещо от запада и пак няма качествено да го копират дори щото то да не е водка да го изпиеш :)
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 63: А как е в Одринска Тракия? Там голяма част от населението са наши помаци.
57
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи при 56% ваксинирани броят на новозаразените е по-голям от този в България при идентичен брой население. Когато фактите говорят и боговете мълчат.
56
7
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Амиии, другаре, в Сърбия се нахапляриха с фалшивата руска ваксина и естествено сега вият на умряло ! Да им е честита руската отрова!
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
официален институт паул ерлих в германистан изследва ваксини и медикаменти е регистрирал от 27.12.2020 до 31.5.2021 873 смъртни случея след ковид ваксинация от всички видове ковид ваксини без случайте на на трайно увредени.В швеицария 150 починали в русия 4 от спутник наи вероятно има още.и още колко има в марионетъчните държави като българия,ромъния,франция англия,испания,холандия..........където се укриват случайте.
54
1
 
5
 
! Отговори
Опаааа преди 2 години
"Защото се оказа, че голяма част от уж върлите антиваксъри имат пълен курс от 2 дози ваксина", каза още Драгана Сотирович, кмет на Ниш." Има ли шаранчета да вярват на "антиваксърите" напълно ваксинирани с две дозички? :))))))
53
0
 
8
 
! Отговори
До 51 преди 2 години
Искаш държава с над 85% ваксинирано население. Ами Гибралтар с над 99% напълно ваксинирани, Куба имат 88,3% с поне една доза, ОАЕ с 88,2% напълно ваксинирани, не ми се рови за други.
52
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ниският брой ваксинирани в източна Сърбия, Румъния, Република Северна Македония и северна Гърция само доказват българските корени на местното население. България на три морета!
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към 3 ноември в Сърбия ваксинираните са 43,6%. Като заразени на човек от населението имат колко България, но починалите са повече от два пъти по-малко, отколкото в България на човек от населението.
50
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 62Пропуснал си - "в коя страна населението е най-просто - България."
49
7
 
14
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
Коя страна е с най-лошо здравеопазване-България?В коя страна голяма част от хората са с доста хронични заболявания,без превенция-България.В коя страна приемат болните от ковид в болница в средно тежко и тежко състояние,а някои си умират и без прием по стълбите-България.В коя страна те карат да пыащаш за всичко ,макар,че си здравно осигурен-България.В коя страна медицинският персонал се държи с болните като с улични кучета-крещи,обижда и за нищо не ги информира за лечението-България.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко *** трябва да е човек за да се озове в такава зала на смъртта където умират 9 от 10, а 10 тия е инвалид доживот?
47
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Сърбия вилнее и яко протест и не е един