МЗ готви нови мерки от понеделник за борба с коронавируса

Какви ще бъдат те вероятно ще стане ясно до края на деня
18 авг 2021 17:45, Красимир Ангелов
268
МЗ готви нови мерки от понеделник за борба с коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на здравеопазването планира въвеждане на нови ограничителни мерки от идната седмица. Преди 2-3 седмици удвояването на заболелите ставаше на две седмици, сега става за една седмица. Увеличава се и броят на хората, които се хоспитализират. В рамките на седмица от 1300 са нараснали до 1800. Това обяви на брифинг зам.-здравният министър Димитър Петров, предаде репортер на БГНЕС.

Още по темата

Петров добави, че и хората, които се нуждаят от интензивни грижи от 100 вече са 160.

"Отчитаме също, че в средата на юли алфа вариантът на вируса беше изместен от делта, който е два пъти по заразен и вирулентността му е по-висока", обясни той и посочи, че заболелите са в по-ниска възрастова група – 20-39 г., като има и такива под 18 години.

Двете оръжия за противодействие на пандемията са нивото на имунизация и противоепидемичните мерки.

"На първото не може да разчитаме, тъй като нивото ни не е високо, имунизираните са около 20%, с преболедувалите в най-добрия случай да достигнат до 40%, което е твърде ниско ниво. Единственото ефективно нещо, което остава са противоепидемичните мерки и контролът“, каза зам.-министърът и поясни, че по този повод от няколко дни провеждат срещи, а в момента тече такава със специалисти във всички области – имунолози, епидемиолози и др.

В отговор на въпрос на БГНЕС какви мерки ще бъдат въведени, Петров обясни, че ще се опрат на тези разписани в Плана на министерството и отнасящи се до страните, попадащи в "оранжева зона".

Мерките ще бъдат въведени в цялата страна, защото почти навсякъде нивото на заболеваемост е еднакво, но областите, в които се наблюдава най-ниска, ще могат да ги въведат малко по-късно. От думите му стана ясно, че Бургас е близо до „червената зона“.

"Въвеждаме (противоепидемични мерки, разширяваме легловата база и настаняваме нуждаещите се. Водят се преговори и за това част от лечението на леките случаи да не в болнични условия, а да се поемат от общопрактикуващите лекари или други специалисти в Медицинските центрове, така че натискът върху лечебните заведения да бъде отслабен", обясни д-р Петров.

Попитан как ще реагират, ако новите мерки предизвикат протести, зам.-министърът каза, че всичко може да се очаква, но те се водят от здравето на хората и справяне с пандемията.

Той не посочи точно какви мерки ще бъдат въведени от идната седмица и поясни, че те ще бъдат въведени с предложение на главния санитарен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев и ще станат ясни до края на деня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мелсън: Тя и утре статистиката в БГ ще е лъжлива.
177
2
 
22
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
Защо плана на Кацаров е обвързан с броя положителни проби от тестовете? Защо никой не си направи труда да провери какво е състоянието на тези заразени и дали то налага болнично лечение? Защо никой от здравното министерство не си направи труда да провери какъв е този "златен Ковид резерв" в болниците от едни 700-800 човека, които за 6 месеца така и не успяха да се излекуват? Нещата взеха много да намирисват.
176
8
 
17
 
! Отговори
До 193 преди 3 години
С Ковид,ама ако беше преди 2-3 години доктора щеше да ти каже пии парацетамол или аналгин и шъ са опрайш. Пък сега си специален, важен ;)
175
11
 
8
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 години
Според данни изнесени от американската медия CNN от 166 милиона ваксинирани само 1507 напълно ваксинирани хора са починали от коронавируса въпреки, че са били напълно ваксинирани. От същата бройка 166 милиона напълнно ваксинирани само 7101 души се е наложило да бъдат хоспитализирани след усложнения от коронавирус въпреки, че са били напълно ваксинирани.. Това сочи официалната статистика.
174
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ужас: Да. Заради една шепа продажници, страда цялото БГ.
173
9
 
24
 
! Отговори
Ами... преди 3 години
Ами ваксинираните , набихте си незнайно какво , сега се оказва че не струва , пак сте под заплаха, какъв беше смисъла....на здрави организми да си бухате неясна химия !!! Като реша да си търся жена ....на милион процента ...ще търся неваксинирана ...с една дума " чиста" !!!!
172
2
 
13
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
"Американските здравни власти одобриха трета доза ваксина срещу Covid-19"
171
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента съм с Ковид. Симптомите ми са мускулна треска и това е. Нито хрема, нито температура, нито кашлица. Много страшен Делта вариант.
170
4
 
9
 
! Отговори
ужас преди 3 години
Заради една шепа неграмотни лица всички ще страдаме сега?!
169
9
 
23
 
! Отговори
Високо е за пари преди 3 години
Изкарах първия "щам" миналата година без да знам на крак и на работа !!! Изкарах и най-новия преди месец... три дена като лека настинка....!!! Всяка година ги има тези вируси....всички ги минават ... просто сега става въпрос за безпардонно много пари..... докато има печалба от тях ще има " мерки , вълни , коронаистерия ,масова манипулация , масова психоза , масово насаждане на страх " !!!! Ако си седим по къщите...ще ни мачкат ежеминутно ....
168
19
 
10
 
! Отговори
факт преди 3 години
Каквото човек си направи сам и господ не може да му помогне. Ходят без маски на закрито в Гр.транспорт и тн. и ето резултата, шиба. ни ***.
167
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.е лекуват те за Ковид пък истинското заболяване се влошава и билетче за вечните ловни полета
166
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влиза болнив с лека настинка, но обострено сърд.заболяване, примерно, жеги диша тежко, отива на лекар, но тестче, положително, Ковид отделение, лечение за Ковид, сърцето и кръвоносната система и влизане в стъкмистиката :(
165
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задължително трябва да се излезе на протест. Аман от затваряния.
164
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислите ли, че и 100% да е ваксинирано населението с по 2 игли ,ще ви се разминат маски, още игли и затваряне на бизнеси?
163
8
 
13
 
! Отговори
Подготвят ли ви преди 3 години
Офчъици?!
162
11
 
25
 
! Отговори
Долу корона мафията! преди 3 години
Масови протести в понеделник! Скапаняциии! Който го е страх от Ковид да върви да се боде! Ваксини бол! Който е ваксиниран и го е страх, да пие диазепам и да не тормози останалите! Болниците изобщо не са препълнени! Това са или мъртви души или хора, които спокойно могат да се лекуват от хремата вкъщи!
161
5
 
17
 
! Отговори
2030 година преди 3 години
До тогава ще се отпускат пари за борба с вируса...и всичките му щамове !!!! Очаквайте и седемнайста вълна ....!!! Тея пари трябва да се усвоят....бедните държави като БеГеТо.... абсолютно нищо не могат да направят ...за да се противопоставят на ЕС !!!!
160
7
 
25
 
! Отговори
До 174 преди 3 години
Какво означава да си ваксиниран или не? Аз съм прекарал вируса без да разбера, във вторник си правих антигенен тест. Пуша, пия по-малко, не ям захарни храни, не ям отровния хляб и се чувствам напълно здрав. За какво да подписвам декларация, че не носят отговорност за мен и да ми инжектират нещо си, да на храните и лекарствата има етикет какво съдържат, но на шишенцата с ваксини няма.
159
13
 
3
 
! Отговори
Состин преди 3 години
Затваряйте тая ***.по оборите, че вижде като ги изпуснахте за няколко месеца , какви щуротии свършиха.