Експерт: Купуването на гласове е най-ниското стъпало на изборната манипулация

Наблюдават се около 1000 рискови секции
23 май 2024 13:21, Инна Ангелова
43

В хода на изборната кампания 26 души са задържани при акция на МВР в столичния квартал "Христо Ботев", като една част от арестуваните са заради купуване на гласове.

"Има криминален контингент, който с изборите вижда възможност да вземе един кеш. Организират списъци и отиват при този, който предлага най-много. За МВР е най-лесно да се фокусира там - върху този контингент, защото нагоре вече е опасно. При купувачите е опасно", каза бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в "България сутрин".

Гунев допълни, че се работи по сигнали, които са свързани с политически централи, които имат "апетит да закупят гласовете", а това е политически рисково. В акциите се вижда профилактиране на контингента, коментира Калин Славов от "Прозрачност без граници".

"Влиза се, демонстрира се сила. МВР е една брънка от веригата на наказателното преследване, затихва резултатът по веригата. Препоръчваме командироването на служители от други дирекции в рамките на изборния и предизборния процес. Прокуратурата също трябва да помисли", обясни Славов пред Bulgaria ON AIR.

Гунев допълни, че има около хиляди рискови секции. В последните години се търгуват около 200 хиляди гласа, но се вижда намляване. Дали обазе МВР си е вършило добре работата, ще стане ясно след изборите.

Политическите промени в МВР, смяната на политическите ръководства, са част от причините за намаляването им, отчете бившият зам.-министър на вътрешните работи.

Според Славов купуването на гласове е най-ниското стъпало на изборната манипулация. "Създаването на стабилни клиентелистки кръгове е начин за успех на българските политически партии. Манипулациите, които правят в СИК, са доста по-страшни", смята Славов.
 
Много фактори влияят на предлаганата цена за глас, посочиха гостите, като уточниха, че "по-трудно се хващат тези със субсидиите".

"Имам подозрения, че някои партии могат да имат финансиране от чужбина, но не е доказано. Те имат друг инструментариум, по-мощен. Това става чрез натрупване, първо на местните избори, където се закупуват някакви общински съветници, те след това ти гарантират услуги на местно ниво. Следващо ниво на финансиране - на политически партии. Много от тези хора ги е страх да се обявят официално, че ще финансират политическа партия", заяви Гунев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от Избори 2024
Безлов: Казусът с изтеклите записи няма да бъде разплетен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кеша се дава директно на Информационно обслужване. Там са истинските манипулации. Не мисля, че при това управление и при излезлите компромати ППи ДБ мога да съберат и 4%.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А нешщо разследване за тия записаните за кеша?Или само ще си говорим колко е лошо копуването и продаването.
29
2
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 3 седмици
До Един Българин Напротив, най-лесно се манипулират машините, при това няма нужда да се мориш, да агитираш хората, да търсиш чрез кого да плащаш! Купуваш си IT компания и си готов, твоята партия е първа! Не случайно в Германия и други страни съдебно забраниха машинното гласуване!
28
0
 
7
 
! Отговори
Експертинът преди 3 седмици
Купуването на гласове е най-ниското стъпало на изборната манипулация, по-високото е купуване на изборни комисии, колкото по-високо, толкова по-високо. Какъв колос на мисълта...
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
! Никъде другаде няма забрана за купуване и продаване! Само овцете спират на бариерата!
26
0
 
4
 
! Отговори
История даге преди 3 седмици
Длъжниците и осъжданите на над 5 години затвор да нямат право на глас. Без средно образование за родените след 1969г. Също. Иначе някакви, дилъри, кумарджии, престъпници и неграмотни дегенарти избират крадци за парламента срещу 50 лв ., една две дози или 5% от дълга.
25
3
 
8
 
! Отговори
Хамстер преди 3 седмици
То за това е незаконния кеш с който се хвалят ПП то в записа ...
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-високото стъпало на изборната манипулация си е дезинформацията във всичките й форми, включително липсата на информация. Тъй че, като се замислите, купуването на гласове до някъде компенсира влиянието на дезинформацията.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След всяко провеждане на избори , нещата в Бг стават все по-зле !Как да убедим народа в Бг да заобича ЕС и НАТО , с тези ''резултати '' ?
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На кой да вярваме , след като на всички избори , и сега ,... арестуват купувачи на гласове , от герб и ДПС , и ОСЪДЕНИ ВСЕ НЯМА !
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дали ще се допитват до Зеленски и по този въпрос , както бе , за зърнарите ?Зеленски е забранил ИЗБОРИТЕ В УКРАЙНА , може и в Бг за бъдат забранени !
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От години е тази практика.Интересното е че се говори само а нищо не се върши! Хващат там двама трима купувачи и до там се спира.А защо никой не търси поръчителите? И защо партии който са доказани като купувачи не са заличени от изборният процес? И най интересното доста поставени като водачи и спечелили места в парламента после се отказват и вкарват калинки на техните позиции,примери много . Защо???
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Откак се демократизиране си е все така.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За какви избори се говори , много отдавна държава НЯМА !ПОДГОТВЕНИТЕ ЧУВАЛИ , ПОДМЕНЯТ ГЛАСОВЕТЕ НИ !Жив пример е Костинброд !!!!
17
2
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 3 седмици
До Анонимен, не е вярно,на българите им се плаща на едро-великденски добавки,пенсии и заплати увеличени като им се слага по една нула отзад,ток,вода без пари,малко ли ти се струва,българин няма добър ден да ти каже гратис,щял да гласува без пари,хахаха,егати вица
16
1
 
6
 
! Отговори
Реалност преди 3 седмици
До АнонименЗа армията за вземат и над 50 годишните, тях безтова частниците не ги вземат. Иначе вдигат пенсионната възразт до 67г , а след 50 г. никой не ги иска на работа. Поне да служат до 65г. щом според управляващите до 67г си пълноценен работник. Иначе е пълна алоджийска история това . Да си годен до 67, а реално след 50 тата да си нежелан реално.Другия изход е пенсиониране на 52 г. или революция в целия ЕС!
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен--23 Ами как , 6 % за герб , 5 % за ДПС , 3 % за възраждане , 0.5 % за БСП , 0.3 % за ПП , 0. 2 % за ИТН ,... за ДБ не останали ,... и ето ти 15 % / реални !
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ак избирателите са под 15 % , БСП , ВЪЗРАЖДАНЕ , ПП-ДБ , герб и ДПС , как биха си поделили %-тите ?
13
2
 
5
 
! Отговори
Решението преди 3 седмици
За родените след 1960г. гласуване само със средно образование (истинско,не печатано в некой гараж ) !
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нямало кандидати за Бг армия ? Ами как да има , частната държава на Баце и ПееСки ли ще защитават ....?