Защо в София няма място за партийните лица и ще има ли "гласуване с отвращение"?

Целта на основните кандидати за кмет е да изглеждат колкото може по-независими от централите
Обновена: 26 сеп 2023 14:53 | 26 сеп 2023 14:50, Красимир Ангелов
61
Защо в София няма място за партийните лица и ще има ли "гласуване с отвращение"?
Снимка: БГНЕС

"София не е България". Често се случва този популярен лаф да се използва като стане дума да се сравнява живота в столицата и останалите населени места в страната. Но уви... ще го използваме и тук – София не е България, дори и в политиката.

Антон Хекимян, Васил Терзиев, Ваня Григорова... Надали има сериозни съмнения, че това са трите най-сериозни кандидатури за кмет на столицата, познавайки и изборните навици на софиянци. Разбира се, има и други имена, които не са за подценяване, но прекалено смело е да се предположи, че някой от тях ще седне на стола на Йорданка Фандъкова, която официално ще предаде управлението на София след около 2 месеца.

Още по темата
Предстои да видим сериозна битка, която по всяка вероятност ще се реши на балотаж. Със сигурност предстои да видим и (не)приятелски огън от участниците в управляващата „сглобка“, както и удари под кръста от партии, неподкрепящи управлението. Има обаче едно нещо, което свързва тримата основни кандидати и им предава един обобщен образ – образът на младия кандидат за кмет, който не е виден партиен деец (дори и на местно ниво) и не е „старо куче“ в политиката. А целта е ясна – да се направи опит да се привлекат младите и хората, които са отвратени от политиката и не робуват на партии.

Какво ни казват кандидатите със своята биография и липса на политически опит?

Образът на обявения първи Васил Терзиев, кандидатът на ПП-ДБ, е може би най-партийно свързан, но никога преди това не е бил публично затвърждаван като лице на „Промяната“. Преди да бъде представен за кандидат за кмет той нито е имал популярността на Кирил Петков, Асен Василев или Даниел Лорер в политическите среди, нито пък е бил част от парламента или общинския съвет (каквато е най-масовата практика за издигане на кандидати за кмет в страната). Идеята тук обаче е ясна – човекът от новото поколение, мениджър, развил бизнес империя в IT сферата и искащ да прехвърли опита си в Столичната община. Целеви кандидат за младите хора с по-високи доходи (каквито в София има не малко), работещи „модерна работа на бъдещето“, разбира се главно мажоритарен кандидат, защото младите хора все повече не се интересуват от партии и дори стигат дотам, че да не знаят какво се е случило в страната им на политическата сцена преди 10 или 20 години.

Антон Хекимян, кандидатът на ГЕРБ, донякъде се припокрива с образа на Терзиев, но разбира се има и значителни различия. И тук обаче основната идея отново е да се избяга от партийното, което както вече стана дума, никак не се нрави на все повече хора. Особено, когато си управлявал столицата почти 20 години. Защото, ако искаха партиен избор, от ГЕРБ имаха нарисуван кандидат с образ близък до Хекимян – председателят на СОС Георги Георгиев. Но от ГЕРБ явно предпочетоха това, че журналистът е по-известен, партийно необвързан до преди седмица и критичен в работата си. Вероятно в кампанията той ще бъде леко критичен и към работата на ГЕРБ в София досега. Ясно е обаче, че с образът на един от най-известните журналисти в последното десетилетие, се цели освен партийния вот, който за ГЕРБ с годините е сравнително константна величина, и обиране на гласовете в периферията от хора, които не са привърженици на дадена партия и се чудят дали изобщо да гласуват на 29 октомври. Кандидатурата и биографията на Хекимян, случайно или не, вероятно ще се цели и в друга ниша гласоподаватели – родените извън, но живеещи постоянно от години в София млади хора, които също всеки ден ходят на работа и карат децата си на училище в столицата, но им е писнало по-отдавнашните софиянци да ги наричат в социалните мрежи с култовия епитет "селяни". Разбира се, ефектът в този случай може и да е обратен за Хекимян, съдейки от опита, че почти всички обиди към настоящия кмет Йорданка Фандъкова в социалните мрежи обикновено започват с това, че тя е родом от Самоков.

А на БСП от доста години е ясно, че няма как да спечели София с партиен кандидат и затова социалистите често търсят популярен, но отдалечен от партията човек. Преди 4 години Националният съвет на партията подкрепи единодушно независимата тогава кандидатура на бившия омбудсман Мая Манолова за кмет на София. Самата Манолова, емблематичен кадър на БСП през годините назад, тогава използва добрата си инерция от работата си като обществен посредник, често борещ се с „Топлофикация“ и други наболели проблеми на софиянци, и стигна до балотаж. Не този късмет обаче имаше през 2015 година политолога Михаил Мирчев, чиито на моменти впечатляващи и колоритни изказвания не успяха да трогнат софиянци. Сега обаче е друго – БСП заложи на активната синдикалистка Ваня Григорова, която си спечели образа на борец срещу социалните несправедливости и стана по-емблематичен образ в това дори от лидерите на двата големи синдиката у нас. Така че до голяма степен в БСП търсят повторение на кандидатурата „Манолова“ отпреди 4 години, но съвсем естествено с друго лице. Самата Ваня Григорова има доста повече опит и досег от своите съперници от ГЕРБ и ПП-ДБ с реалната политика, но никога не е влизала реално в нея, а само очертава проблемите и недъзите й. Нещо, което съвпада с вижданията на почти всички гласоподаватели, които бойкотират партии и политици.

Така на практика големите партии в момента признават безгласно, че за тях много по-важно и основно е да се опитат да привлекат разочарованите и негласуващите, отколкото да втвърдяват малкото си останал твърд електорат. Защото не сме в 90-те и само той вече не стига за победа. Особено в София. И защото партийното днес в очите на обикновения гласоподавател е символ на разделение, корупция, кражби и прокарване на чужди интереси. Нещо, което самите политици си надробиха с работата и отношението си към демокрацията в последните 2 десетилетия. И заради което днес демокрацията у нас е в крещяща опасност.

И все пак партийни кандидати не липсват. "Възраждане" издигнаха секретаря на партията в столицата Деян Николов, а ВМРО заложиха на най-активния си общински съветник в последния СОС – Карлос Контрера. Изборът на Слави Трифонов и ИТН е Ивайло Вълчев. Целта обаче реално тук е друга – не толкова кметското място, колкото влизането на колкото се може повече общински съветници в новия местен парламент. Именно затова се търси и чисто партийния вот.

Интересна и заслужаваща внимание (поне от електорална гледна точка) е и кандидатурата на проф. Вили Лилков. На практика независим от големите партии и издигнат от местна коалиция "Синя София", той е изключително емблематично лице за ДСБ в София, макар и ДСБ, като част от ДБ, да застават зад друг кандидат. Лилков обаче може да обедини по-консервативните гласоподаватели на дясното в София, за които семейното минало на Васил Терзиев е неприемливо. И тогава на вероятния втори тур на вота  ще си припомни едно емблематично за местните избори гласуване точно 20 години по-късно. На 3 ноември 2003 г. символът за градската десница - бившият премиер Иван Костов, вкара в обръщение "гласуването с отвращение".

Така вероятно ще бъде и на 5 ноември 2023 година, когато трябва да се проведе евентуалният балотаж в София. Столицата ни със сигурност ще има нов кмет, облечен с много надежди и пожелания, но и избран с „гласуване с отвращение“ от не малко софиянци. Защото просто в днешна София на кметския стол няма място за партийни лица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лилков.Единственият човек с опит, познаващ проблемите на София.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Между това да си комунист и ДС потомък има значителна разлика. Тя страната цялата членуваше в БКП, но Васил Терзиев има баща, чичо, дядо, майка - ДС офицери и началници на отдели и дядо по майчина линия- шеф в МВР. тези хора са го възпитавали, дали са му стартовия капитал.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 49 Напомняш.ки на кой приятел по изборите от последните две години. Питах за кой е гласувал и той - за БТР. Аз се изсмях. За групата ли? Не, не...има такива партия.Проверих - верно имаше. Някаква шашава производна на Копейкин. Викам ти нормален ли си? Тея са ултра националисти. Неонацисти. Хитлер знаеш ли кой е? Мммм, ами трябваше да гласувам за някой. Е, хубаво. Да се правиш че гласуваш, но не знаеш защо и за кой. Ей такива *** ме вбесяват, честно!
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз не разбирам защо някой още се занимава с дядото и бабата на тврзиев и им вдига кокалите. Хората си знаят и за Бойко, че е комунист, и за ДС служители, които са си активни и манипулират политиката ни в МОМЕНТА, но НЕ протестират срещу тяхното влияние. Пречи им Терзиев, който няма нито знания, нито практика, нито сегашно, нито бъдеще с ДС, но го дъвкат и дъвкат с едно и също.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
София не ме касае. Пловдивчани ще гласуваме за "Движение за просперитет на Перник" Ми ко?
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След като прочетох статията и видях, че за Карлос Контрера са отделени един ред и половина реших да глаувам за него. Явно не се вписва в стереотипа за наш човек и ще е независим в сравнение със зависимите уж непартийни но кланови кандидати.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Терзиев благодарил на бабите и дядовците, които изградили обществото. Само не стана ясно дали благодари за 20000 убити в първите месеци след преврата на 09.09.1944 и над 100000 преминали през комунистическите концлагери, избитите горяни, интелигенция и герои от войните.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По начало бръснарите са сиромаси, независимо от бакшиша. И ако човек трябва да го дава, то не е за извършваните услуги от тях, а за информацията, която имат и която споделят с клиента по време на бръснене на брадата!
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По време на избори гласувай за Али Баба, така поне ще си сигурен, че крадците ще са само 40.
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"НЕ Е ВАЖНО КОЛКО И КАК СА ГЛАСУВАЛИ, ВАЖНОТО Е КОЙ, БРОИ ГЛАСОВЕТЕ." Йосиф Висарионович Сталин
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Внимавайте за кого гласувате и дали гласувате, защото иде нова план демия и нови мерки. Не ни трябват слуги на сатаната на власт
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
защо само София !? Аз гласувам с отвращение от много време насам .
42
1
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 5 месеца
За назначения от Буда- Предателя, суек за кандидат кмет на София, ще гласуват само най-отявлените използвачи от ГЕРБ, надявайки се да продължат похапването от "мазнинката на общината. Буда не търси победа в София, той разчита да подкрепи един от двамата кандидати на ПП - ДБ за да може да достигне до желаната врътка на Премиерите и да спаси кожата си.
41
8
 
5
 
! Отговори
Владо преди 5 месеца
Лилков! Всичко друго не става.
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво ти гласуване с отвращение, самоласкаете се, въобще няма да гласуваме!
39
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гласуване с отвращение, а може и за малки партии да се гласува или патриотични като ВМРО например , земеделци или други подобни, има много малки добри партийки и ако ви отвращават големите партии и не искате да гласувате за тях, може за малки да гласувате.
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С тези кандидати няма да има желаещи да гласуват дори с ''отвращение''.Ще дадат глас само роднините им,тези които са ги издигнали за да им дърпат конците и тези на които са платили.Т.е платен вот ще е.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След като има бизнес империя както го оприличават журналята в ИТ сектора защо тогава се напъва да става кмет.Защото ще си разгърне не само неговата империя и доста други негови ортаци тъй като всичко ще минава през него.Само приказки от хиляда и една нощ също като Парапета и Ококорения.
36
3
 
8
 
! Отговори
Лошо е,че хората преди 5 месеца
нямат алтернатива в борбата с политическата хиена.Ако не гласуваш или гласуваш,че не харесваш предложените персонажи,какво променяш? Нищо. Ако гласуваш срещу досегашните,просто сменяш имената на отвратителните лакоми службогонци,но не променяш политиката им,само чии фирми,на кой олигарх ще усвоявят милиардите на общинския бюджет.Системата,измислена от политиквениците е такава,че за тях празно няма.А те нямат желание да търсят как е в цивилизования свят,да я променят и си режат клона с лапачката.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А от тези кандидати има ли и един дори който е от София, ами няма!