Туристите от САЩ карат европейците да се чувстват бедни

Американските дават много пари за хубава почивка
24 юни 2024 19:50, Инна Ангелова
80
Туристите от САЩ карат европейците да се чувстват бедни
Снимка: Pixabay

Очаква се и това лято богатите американци да се насочат към Европа, където ще харчат за скъпи хотели на Олимпийските игри в Париж или в Средиземно море, ще се борят за билети за концерти на Тейлър Суифт и ще дават щедри бакшиши в ресторантите. Туристическата индустрия, която допринася за 10% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз, ще се радва да посрещне тези хора с висок бюджет. Местните жители обаче все повече започват да приличат на бедни роднини, поне в чисто финансово отношение.

Макар че парите не са всичко, Европа би имала полза да се замисли за себе си: високият стандарт на живот в нея се цени с право и обяснява защо тя привлича повече от половината от международните туристи в света. Но тези трудно извоювани постижения ще бъдат застрашени, ако политиците не направят повече за повишаване на производителността и поддържане на благосъстоянието.

От десетилетия европейците се успокояват от факта, че макар абсолютното ниво на богатство да е по-високо в САЩ, те се справят по-добре, когато става въпрос за други елементи на добрия живот. Гражданите на Европа се радват на по-дълги платени отпуски, по-малко престъпления с огнестрелно оръжие, по-здравословно хранене и пешеходни зони в градовете - фактори, които от своя страна допринасят за по-голяма продължителност на живота. Средната продължителност на живота в Европейския съюз се оценява на 81,5 години в сравнение с около 77,5 години в САЩ.

Напоследък обаче Европа започна да се тревожи за нарастващите трансатлантически различия в икономическия растеж и технологичната конкурентоспособност.

"Американците просто работят по-усилено, докато европейците са по-малко амбициозни и избягват повече риска", заяви през април пред Financial Times Николай Танген, ръководител на норвежкия държавен инвестиционен фонд на стойност 1,6 трилиона долара.

Преди да се оттегли от поста главен изпълнителен директор на нидерландския гигант за оборудване за производство на чипове ASML Holding NV, Петер Веннинк предупреди, че Европа изостава и трябва да преодолее самодоволството. "Като гледам нашето общество, понякога оставам с впечатлението, че сме, както се казва, "дебели, глупави и щастливи", каза той.

Целият текст може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от ЕС
България получава 65 млн. евро за енергийни проекти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
САЩ преди 2 дни
Единствените които си печатат валутата без обезпечение и ограбват света!!! НО НИКОЙ НЕ ИМ ДЪРЖИ СМЕТКА!!! НАГЛИ КРАВАРИ ДА ПУК...ТЕ МАМАИЧКАТА ВИ ДОЛНА ПРОВОКАТИВНА!
76
0
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 2 дни
Чудесно ! Европейците са ***, мързеливи и стари.
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Олимпий Панов - Дълга им е 35 трилиона и е невъзвръщаем. Богати са защото крадоха над 50 години от целия свят със силата на долара и оръжието си. На днешно време и двете ги губят с бързи темпове. Те са като падащщия от 100 етажен небостъргач, който минавайки покрай 50-тия етаж казал - Дотук добре.
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Докато китайци и араби завладяват света, в Европа и Америка само говорят празни приказки.
73
0
 
10
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 дни
Хахах богати със дълг от 30 трилиона долара, тя и баба така знае!
72
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Няма ли да намалите малко лъжите и пропагандата че комунизма все повече се оказва по-демократичен от вашата демакраций с погазената свобода на словото и правото на информацията
71
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Един американец средно живее с 59 000 долара годишно. В Люксембург един преживява с 105 000. Та не знам кой на кого завижда.
70
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До ЛаравелЗнам ви в кравистан колко работите. Произвеждате 8 процента от световната продукция а потребявате 40 процента, щото все още имате колонии като Укрия и ЕС.
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Една българска *** се омъжила за америкнско войниче. Идват тука и се големеят. Викам и абе теби никой тука не те забелязваше, ходи си плащай кредитите с бедния ти мъж и аре у лево простакесата с ***, а оня някакъв светът все едно негов а той *** НА ОПАШКАТА В СОЦИАЛНАТА ИМ СТРУКТУРА. НПЕ СА ПРЕБОГАТЕЛИ И ТЕ.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Леката жена не може да е по-богата от сутеньора.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ами колонията Европа като купува чертежи и избира политици купуващи чертежи и такива даващи два реактора за милиард на укрите и купуващи чертеж на трети за 64 милиарда. Путин е виновен нали така.
66
0
 
12
 
! Отговори
Справедлив преди 3 дни
Докато продължава боготворенето на чужденците, така ще се чувстваме. Хайде най- после да оставим всеки да си ползва създадените блага в собствената държава . И без това света се пренасели.
65
11
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 дни
До Анонимен 64 Ами Европа си има нов Хитлер .Путин не ти ли прилича на Хитлер , ама нещо не му върви във въвеждането на нов световен ред. А и войната се закучи яко.
64
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Европа е свършена и залята от ислямонегроидни орkи кукувице. Американци отдавна не пътуват из Европа.Стандарта е тотално сринат над 2000-2500 евро заплати вече няма в Европа ,а данъците са умножени х3 Парите отиват за да се хранят и обгрижват новите БонгоХасани.На Европа и трябва нов Хитлер за да почисти всички ***.
63
2
 
9
 
! Отговори
МЕЧТАНИЕ В МРАКА преди 3 дни
30 МИЛИОНА ЯНКИ ЩЕ ЩУРМУВАТ ХОТЕЛИТЕ,ПЛАЖОВЕТЕ,БАРОВЕТЕ,КАЗИНАТА И РЕСТОРАНТИТЕ 80 ГОДИНИ СЛЕД НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДЕСАНТ В ЕВРОПА,ПОКРАЙ ПАРИЖКАТА ОЛИМПИАДА И ЩЕ ПОХАРЧАТ НЕПРИЛИЧНО ВИСОКИ СУМИ ВЪЗЛИЗАЩИ НА 450 МИЛИАРДА ЕВРО!...
62
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Европа - ***! Сама си го направи...
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 58 - Ами спри да ги питаш - колко си ***?
60
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Вижте - никой не кара европейците да се чувстват бедни. Те (европейците) са си бедни - защото се оставиха група продажни политици да съсипят икономиката им за да просперира САЩ. Всички знаят кой започна войната в Украйна - кой предизвика Майдана, кой взриви северен поток и кой сега плаща цената за това. Вместо Европа да ползва евтини руски енергоизточници е принудена да ползва скъпи американски и защо? Също така Европа плаща и 2% рекет (такса спокойствие)
59
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Никога едно америкашко прасе няма да ме разчувства.
58
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
"Американски форум: "Питаш нещо и ти отговарят." Руски форум: "Питаш нещо и теб те питат." Български форум: "Питаш нещо и всички ти обясняват колко СиТъп...!"

Спонсорирани публикации