Туристите от САЩ карат европейците да се чувстват бедни

Американските дават много пари за хубава почивка
24 юни 2024 19:50, Инна Ангелова
80
Туристите от САЩ карат европейците да се чувстват бедни
Снимка: Pixabay

Очаква се и това лято богатите американци да се насочат към Европа, където ще харчат за скъпи хотели на Олимпийските игри в Париж или в Средиземно море, ще се борят за билети за концерти на Тейлър Суифт и ще дават щедри бакшиши в ресторантите. Туристическата индустрия, която допринася за 10% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз, ще се радва да посрещне тези хора с висок бюджет. Местните жители обаче все повече започват да приличат на бедни роднини, поне в чисто финансово отношение.

Макар че парите не са всичко, Европа би имала полза да се замисли за себе си: високият стандарт на живот в нея се цени с право и обяснява защо тя привлича повече от половината от международните туристи в света. Но тези трудно извоювани постижения ще бъдат застрашени, ако политиците не направят повече за повишаване на производителността и поддържане на благосъстоянието.

От десетилетия европейците се успокояват от факта, че макар абсолютното ниво на богатство да е по-високо в САЩ, те се справят по-добре, когато става въпрос за други елементи на добрия живот. Гражданите на Европа се радват на по-дълги платени отпуски, по-малко престъпления с огнестрелно оръжие, по-здравословно хранене и пешеходни зони в градовете - фактори, които от своя страна допринасят за по-голяма продължителност на живота. Средната продължителност на живота в Европейския съюз се оценява на 81,5 години в сравнение с около 77,5 години в САЩ.

Напоследък обаче Европа започна да се тревожи за нарастващите трансатлантически различия в икономическия растеж и технологичната конкурентоспособност.

"Американците просто работят по-усилено, докато европейците са по-малко амбициозни и избягват повече риска", заяви през април пред Financial Times Николай Танген, ръководител на норвежкия държавен инвестиционен фонд на стойност 1,6 трилиона долара.

Преди да се оттегли от поста главен изпълнителен директор на нидерландския гигант за оборудване за производство на чипове ASML Holding NV, Петер Веннинк предупреди, че Европа изостава и трябва да преодолее самодоволството. "Като гледам нашето общество, понякога оставам с впечатлението, че сме, както се казва, "дебели, глупави и щастливи", каза той.

Целият текст може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от Водещи мобилна
Човешки тела в буркани и зловещи експерименти: Японец разказа за жестокостите в звено 731
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
7
 
! Отговори
Хамстер преди 6 дни
1% владеят 80% от парите ... всички сте бедни и да не сте ще станете след това което следва след Третата световна ...
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Най-много са туристите от Северна Корея!
35
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нищо вярно няма. Американците средностатистически са едни от най-бедните. Тази статия е фейк. Не се лъжете от пропагандистките им филми. И всичката храна е ГМО изкуствена.
34
1
 
13
 
! Отговори
Форекс преди 6 дни
Е то не е ли факт , че след инфлацията след ковид и Войната в Украйна огромна част от европейците обедняха с 40%.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нищо не се е променило от хиляди години.... Едно време Центъра на управление на света е бил Картаген.... който се прехвърли "Къде"..... в Европа.... след идването на Данйците и унищожаване на Вулгарите - Българите!
32
12
 
3
 
! Отговори
До до 24 преди 6 дни
Само че Путин не иска да се обединява с Европа, а да я владее!
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 28 Според теб как се избира президент в САЩ? Последния демократично избран бе Кенеди и виж какво му се случи... Там няма скруполи, важни са мъните , без значение как
30
5
 
9
 
! Отговори
Буда нудиста преди 6 дни
До До 24 ТОЧНО ТАКА! Ционистко-юдейска САЩ първо почти е унищожила Германия и сега иска да унищожи Русия. Обединена Европа без Русия - е ЧИФУТСКА ЕВРОПА!
29
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
То това е целта, бедна и зависима Европа, още по-бедна Русия на която ресурсите да се препродават от американците на цени х3 на Европа. Ако някой си мисли, че САЩ желаят доброто на Европа се лъже, това бе и причината за войната спретната в Украйна.
28
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Едно време по заповед на Сталин в СССР въведоха Крепостното Право, иззеха земите на Руските Ковбой и ги натикаха по колхозите да рабоятят на не своя земя и тия Руски Ковбои и Казаци Ковбой, който не си даваха земите ги натикаха в гулак и избиха над 20 милиона.... Руснаци и Казаци!
27
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Американска Конституция! Първи Амедмент: "Всеки може да си говори, пише и вярва в каквото си иска!" Втори Амедмент: "Всеки има право на оръжие!" Трети Амедмент: "Американската Армия няма право да стреля на Американска Земя! и затова там е истинската Демокрация, понеже Ковбоите - Селяните си имат своя Земя и притежават Оръжие и Правителството се избира от народа и Компаниите не могат да Управляват държавата, така както е и в Швайцария! Кога България ще стане като Америка и Швайцария?
26
5
 
23
 
! Отговори
До 24 преди 6 дни
Това САЩ никога няма да го позволи! Европа обединена с Русия означава смърт за САЩ и превръщането и в треторазрядна сила. Затова направиха войната в Украйна защото преди това по времето на Меркел течеше процес по сближаване Между ЕС и Русия. Всичките тези мега енергйни проекти, свободното пътуване и търговия...помним обаче как САЩ почнаха да подслушват Меркел и да я притискат. Отказаха я и за намерението да махнат базите и да върнат златото. После дойде войната, спряха проектите.
25
1
 
5
 
! Отговори
Христо преди 6 дни
Ако преди 2010 година разликите в заплатите между САЩ и Германия бяха около 10 хиляди евро на година, то сега средната заплата в САЩ е 4 ПЪТИ по-висока от средната в Германия.
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Както казах и преди няколко дни - Европа е военно и политическо джудже. А можеше да е велика сила, по велика от всички останали - с ресурсите и военния потенциал на Русия, просто трябваше да намерят подход към руснаците, да игнорират желанията на САЩ и да ги привлекат на наша страна.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анти-ЕС преди 6 дни
До Анонимен ТОЧНО ТАКА- "богатите" индустриални държави САЩ, Канада, Австралия, Западна Европа - ЕС, където няма англоговорящи държави, но официалния език е английски- проект на англоезичен Цион- ТЕ СА БОГАТИ НА ДЪЛГ КЪМ ФЕД-АМЕРИКАНСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА НА РОТЧАЙЛД!
22
11
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 6 дни
Щом пред Американците ние Европейците изглеждаме бедни значи Руснаците са направо бедни въшшки:):):)
21
6
 
19
 
! Отговори
Хейт преди 6 дни
Туристите от САЩ са супер комплексирани, когато дойдат в Европа, защото почнат да разбират в колко прецакана страна живеят - без култура, без история, с анимационни герои...
20
3
 
8
 
! Отговори
Исо Хазара преди 6 дни
Американците са по-големи роби на чехудити и Рациона - Мамона на Циона, просто....
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да е живо и да е здраво Българското внуче Америка!
18
0
 
6
 
! Отговори
морски преди 6 дни
В довоeнните години идваха с круизните кораби, но сега всичко свърши.