Туристите от САЩ карат европейците да се чувстват бедни

Американските дават много пари за хубава почивка
24 юни 2024 19:50, Инна Ангелова
80
Туристите от САЩ карат европейците да се чувстват бедни
Снимка: Pixabay

Очаква се и това лято богатите американци да се насочат към Европа, където ще харчат за скъпи хотели на Олимпийските игри в Париж или в Средиземно море, ще се борят за билети за концерти на Тейлър Суифт и ще дават щедри бакшиши в ресторантите. Туристическата индустрия, която допринася за 10% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз, ще се радва да посрещне тези хора с висок бюджет. Местните жители обаче все повече започват да приличат на бедни роднини, поне в чисто финансово отношение.

Макар че парите не са всичко, Европа би имала полза да се замисли за себе си: високият стандарт на живот в нея се цени с право и обяснява защо тя привлича повече от половината от международните туристи в света. Но тези трудно извоювани постижения ще бъдат застрашени, ако политиците не направят повече за повишаване на производителността и поддържане на благосъстоянието.

От десетилетия европейците се успокояват от факта, че макар абсолютното ниво на богатство да е по-високо в САЩ, те се справят по-добре, когато става въпрос за други елементи на добрия живот. Гражданите на Европа се радват на по-дълги платени отпуски, по-малко престъпления с огнестрелно оръжие, по-здравословно хранене и пешеходни зони в градовете - фактори, които от своя страна допринасят за по-голяма продължителност на живота. Средната продължителност на живота в Европейския съюз се оценява на 81,5 години в сравнение с около 77,5 години в САЩ.

Напоследък обаче Европа започна да се тревожи за нарастващите трансатлантически различия в икономическия растеж и технологичната конкурентоспособност.

"Американците просто работят по-усилено, докато европейците са по-малко амбициозни и избягват повече риска", заяви през април пред Financial Times Николай Танген, ръководител на норвежкия държавен инвестиционен фонд на стойност 1,6 трилиона долара.

Преди да се оттегли от поста главен изпълнителен директор на нидерландския гигант за оборудване за производство на чипове ASML Holding NV, Петер Веннинк предупреди, че Европа изостава и трябва да преодолее самодоволството. "Като гледам нашето общество, понякога оставам с впечатлението, че сме, както се казва, "дебели, глупави и щастливи", каза той.

Целият текст може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от За да се разбираме
Уроци, на които ни учи провалената връзка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
4
 
! Отговори
до 55 преди 6 дни
Да, а пък светлината понякога се държи като частица, а понякога като вълна. Все интересни явления от света на квантовата физика. Някои твърдят, че това са доказателства за симулативния характер на нашата действителност. Според мен, ние съществуваме в затвор. "Князът на този свят е сатана", а сатана е прокуден от Небесното царство (истинската действителност извън нашия затвор). След грехопадението и ние сме се озовали в затвора.
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да.... говорех за двете ОЧИ и съм збъркал....... Лявото Око е свързано на кръст с дясната половинка на МОЗЪКА и е ЕМОЦИЯТА, а дясното ОКО е свързано с Лявата Половинка на Мозъка и е ЛОГИКАТА .... Извинявам се за ГРЕШКАТА.... понеже когато пишех си бях затворил дясното ОКО и съм писал грешно с лявото си ОКО = ДЕСНИЯ МОЗЪК = ЕМОЦИЯТА.... това се случва , не така често но й при всеки ЛОГИЧЕСКИ ПИШЕЩ МЪЖ.... !
55
8
 
23
 
! Отговори
От личен опит преди 6 дни
Миналата есен в Италия наврях тлъсто " "богато" американско семейство там където слънце не огрява , след като 1 от 4 лоени топки вбеси заведението, кото се блъсна е една маса със французи ритна стола на двойка от Дания , помете сервитьорка кой ме поля с кана с вода. Хванах макия лойко за мазното ухо , замъкнах го при тлъстаците и с спокойна ирония ги принудих да напуснат съпроводени от подигравки и овации за моите действия. Не са важни парите ,а възпитанието, което липсва при 70% от американц
54
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Мили мои съученици от предния век и децата от днешния век.... Знаете ли, че ако вземете два ЕЛЕКТРОНА и ги доближите много близко един до друг, понеже те имат два полюса и се въртят по оста си както земята, те се влюбват? И когато ги разделим и единият ЕЛЕКТРОН го изпратим в БЕЗКРАЙНОСТТА във ВСЕЛЕНАТА, а другият го раздвижим примерно така, че да танцува КЮЧЕК.... то и влюбеният в него в БЕЗКРАЙНОСТТА ЕЛЕКТРОН ЗАПОЧВА ДА ИГРАЕ със СЪЩАТА СТЪПКА КЮЧЕК....
53
0
 
2
 
! Отговори
До 49 преди 6 дни
Дрън-дрън, чел-недочел "философия". Лявата половина на мозъка отговаря за логиката, а дясната за интуицията и творческото мислене. Нищо общо със сексуалната ориентация. По тази логика всички хора на изкуството трябва да са обратни... Съвсем се побъркахте.
52
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да вземат Бг за техен щат и да направят и тук като при тях и като не е лев, да е долар.:))
51
5
 
2
 
! Отговори
Баланс преди 6 дни
За сметка на това скъсаните туристи от раша ги карат да се чувстват богати.
50
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Сащ знаят как да използват всяка възникнала ситуация ,за да става по богати.Известно е, че в един момент ЕС ще конфискува парите на Русия и тогава ще се очаква 17 трилиона евро да отидат в САЩ.Тогава разликата ще бъде очевидна за всеки.Не си мислете ,че ЕС има избор, ако не се движат по този сценарий има сценарий Б които е по лош за ЕС.
49
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Лаварел ... истина казваш в САЩ се работи с Логика и Разум.... в Европа не знам как? Но в България се работо с Емоции и Ум - без Логика и Разум! Лаварел, нали знаеш, че човешкия мозъл има две половинки - Лява и Дясна! Лявата половинка на мозъка владее с Емоции и е Женската Половинка. Дясната половинка на мозъка владее с Логика и е Мъжката Половинка. Ако и двете половинки започнат да се управляват от Емоциите светът се ОПEДЕРАСТЯВА и такива ЛЕЗБОПРАЙДОВЕ КАТО В СОФИЯ рушат ЛОГИКАТА на народа!
48
6
 
10
 
! Отговори
Ларавел преди 6 дни
Докато живеех в САЩ, през последната ми година брутното ми годишно възнаграждение беше $165 000 и с бонусите оставаха около $125 000 годишно нет. За там беше средна работа, но като се върнах да работя ремоут от тук се чувствам като Ксеркс с тези пари в София. Харча за каквото ми скимне и не мога да ги изхарча. Но е вярно, че там се работи много, много по-сериозно и умно.
47
0
 
22
 
! Отговори
От ЮС преди 6 дни
За съжаление евроатлантичката Меркел превърна Европа в сметище и върна европейците 50 години назад. В провинциите на много развити европейски страни хората са по- бедни дори и от българите.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
В YouTube напишете" "Ford Car Hemp 1941" и ще видите филм как цялата карусерия и прозрачни стъкла на леката кола Форд е направена от конопена пластмаса и с чукове я бият и не могат да ги счупят! Та тая Петролна Парична Шарлатания по света си отива и се връща старото...... А че, парата света владей и който я нема зле живей е заради Ума който е празен и няма РаЗум.... и неговото цялостно унищожаване с идването на Комунистическата Идеология на Карл Маркс и доунищожила народите с Ленин и Сталин!
45
3
 
23
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 6 дни
Сега американците ще харчат парите от оръжията, които дадоха на Украйна и които Европа плати. На американците не им пука за Европа и Украйна, важното е да се правят пари, а най-много пари се правят по време на война, затова и САЩ не иска мир в Украйна.
44
0
 
11
 
! Отговори
гларус преди 6 дни
А туристите по нашето море ме карат да се чуствам богат, предната година ни обраха кутията за бакшиши едни елитни туристи от запада вътре имаше под 10 лв и не си струваше калориите дето ще изгоря докато ги налагам и не ги знам колко идържат на бой теа бозавите та да не вземе да даде фира и само се усмихнах ...
43
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Населението на сащ никога дори не е се доближавало до европейският жизнен стандарт. Да не говорим за социалистическия - жилища здравеопазване , образование ....
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Сивилизацията на "Петрола" и неговите "Петролни продукти" си отива в забвението! Идва това което е било като технологии от преди 1944г. Тогава всички карусерии на Леки Коли са правени от Конопена пластмаса и първият цилиндров Двигател е бил на Конопено Олио! От Конопа нашите деди са си правили дрехи от хиляди години. Ако поставиш съвременен автомобил и петролни езделия под земята с хиляди години няма да изчезнат. Конопените изчезват за една година. Тази пламета не е за Нафтови Кратуни!
41
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Богати американци с по 300 000 кредити за които не могат и да разберат защото собствените им правителства ги хранят с МакДоналдс и онова със пилетата да са напълно оглупели и са придобили психиката на прасета , лочат и не разбират , че им готвят Коледа .
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Жалка пропаганда нямаща нищо общо с реалността
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Всичко е относително!
38
0
 
16
 
! Отговори
Питам друго въпросче преди 6 дни
Тази статия е писана от човек, който търси конфронтация където я няма. Повечето европейци си живеят доста добре, има и бедни - че то къде няма?Работата е там че има и богати американци и то само богатите могат да си позволят да дойдат в Европа. Не виждам някаква новина в цялата работа. Има и много китайци и разни други азиатци и кво? Даже повечето туристически обекти в Европа са главно посещавани от азиатци. Има и доста африканци, но не бих ги класифицирал като туристи.