30% от българите биха се били за страната ни, ако има война

Все по-малко хора по света са склонни да се бият за страната си
Обновена: 11 мар 2024 11:11 | 11 мар 2024 10:13, Елка Василева
977
30% от българите биха се били за страната ни, ако има война
Снимка: Галъп интернешънъл

Всеки втори по света заявява, че ако има война, би се сражавал за страната си, една трета не биха, а останалите не са сигурни. Това показват резултати от ново проучване на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, проведено в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население.

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на няколкото конфликта в различни точки от земното кълбо през последните години. През 2014 година например след анексирането на Крим от Руската федерация нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от населението в глобален мащаб е готово да се бие за страната си при 27%, които изразяват противоположното мнение.

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС (32% там заявяват, че биха се били), САЩ (41%) и Канада (34%) са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

Изключенията в Европа – където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война, са в държавите, които са извън ЕС: около 60 на сто в тези държави са готови да се бият.

Що се отнася до конкретни страни, най-голяма готовност за участие в бой за страната си (отговори „да“) изразяват хората в Армения (96%), Саудитска Арабия (94%), Азербайджан (88%), Пакистан (86%) и Грузия (83%).

Най-малко склонни да се бият за своята държава при война са хората в Италия (78% отговори „не“), Австрия (62% „не“), Германия (57% „не“), Нигерия (54% „не“) и Испания (53% „не“).

В Русия 32% (намаляват от 59% преди десет години) казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят „не знам“. Но трябва да се отбележи и, че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление.

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си (62%) – без промяна през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си. В страната мирните преговори в момента на практика са забранени със закон.
 
Къде сме ние?

30% у нас казват, че биха се били за страната ни, ако има война, 42% не биха, а останалите от запитаните у нас се колебаят и не знаят как да отговарят.

Българите като че са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните – отново, както и преди десет години.

През 2014 г. у нас 25% са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% декларират, че не биха.

Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


977
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
769
1
 
5
 
! Отговори
Хм преди 6 месеца
До Веско ..........защото точно това ще направя СКРИЯ в дън гори делилейни........ Брат, заеви ги вдънгориделилейни. Отиваш във военното окръжие като доброволец и декларираш, че си будист - пацифист с нетрадиционна сексуална ориентация, че от дете си мечтаеш да си войничка и искаш да служиш в женска част; като ти откажат за женската част е важно да се разплачеш и да им тропнеш с краче и мобилизацията ти е аут.................. Извън майтапа, съгласен съм с Вас !
768
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
1912 година. Най-богатия българин Атанас Буров е банкер и председател на Народното събрание. При избухването на Балканската война той напуска поста в народното събрание и се записва доброволец във войната. За малко не загива при Чаталджа! Когато видя подобен пример днес и аз отивам да се бия, но за благото на днешните управляващи докато те се чудят какво да откраднат няма да стане!
767
0
 
20
 
! Отговори
за България е зле преди 6 месеца
Щом агенцииката е опряла до тия 30%,смятайте в действителност колко са!?Не повече от 4-5%!!!
766
2
 
4
 
! Отговори
Борко преди 6 месеца
До АнонименКакъв наказател кодекс те гони, ако недай се боже стане такава ситуация бе, нали самия призовкар или подобен военен идiот ще го прегризам, че иска да ме "праща" някъде, където не желая да ходя бе, аре чупи се някъде, дреме ми за наказателн кодекс в такава ситуация.
765
2
 
8
 
! Отговори
Веско преди 6 месеца
До АнонименВ затвора със сигурност ще ми е по-добре от окопа или без крак, глава или ръка, как мислиш ти,а?Защо да залоствам вратата, нима само вкъщи мога да се скрия, защото точно това ще направя СКРИЯ в дън гори делилейни, защото НЯМА КАУЗА, която против волята ми да ме накара да се трепа за парче кална земя, тухла или мебекл, Нали сме демокрация бре, ти като родолюбец отиваш и се оставаш живота заради гореспоменматите неща, аз не съм родолюбец и най-демократично си продължавам живота.
764
3
 
6
 
! Отговори
Деди преди 6 месеца
До Радослав 789 Трудно към невъзможно ще е да докажете нещо на тези люде. Частг от тях са носталгици по онова време само защото тогава са били млади; част са от комунистически семейства на средно и ниско ниво; други са русофили с ментални отклонения. Общото между тях е, че всички към момента са неудачници, по най-различни причини, но непригодни в условия на демокрация и конкуренция. Затова обвиняват запада, НАТО, демокрацията, високите сиви извънземни и т.н.
763
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Веско: И как точно ще защитиш семейството си. Ще залостиш вратата и ще се въоръжиш с кухненския нож? Я виж Наказателния кодекс и пак си помисли дали ако се отклониш от военна служба, няма да се наложи да пазиш семейството си от затвора.
762
1
 
3
 
! Отговори
Веско преди 6 месеца
До АнонименЗадължение е да се опазиш живота твоя и на семейството ти, мъжа няма друго задължение, ок ? Това, че си мъж не те прави военен, а пушката стреля и напред и назад., а и настрани понякога.
761
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако стане война, никой няма да пита дали искаш или не. Това е задължение на всеки. Който не иска - пак на фронта, но ще копае окопи и ще работи.
760
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кви мъже бе с епилирани крака и въшлясали бради хахахахах
759
1
 
9
 
! Отговори
жребец преди 6 месеца
До То мъже няма Това че си се родил мъж не те прави войн или задължително да бъдеш на фронта, аз съм мъж и живота ми е по-мил от територията-родина България и не бих умрял за нея, нито и за някаква си друга такава кауза.
758
1
 
13
 
! Отговори
73372 преди 6 месеца
Ние сме 7 човека вкъщи и нито 1 не иска да се бие. Колко процента е това?..... Хахаха 30 % щели да се бият. Друг път.
757
0
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 785: за Русе- Фазан -чорапена фабрика, Оргахим - химическо производство, Дунарит - военно промишлен, Арда - производство на дрехи. Имали сме застрахователни фирми с офиси в чужбина, компании с акции измервани в златни лева, на стойност стотици хиляди левове ( колосални суми за него време), бирена фабрика (закрита и преименувана на Винпром) и много други подобни. Имало е, просто сте откърмени със цоц пропаганда и никога няма да се откажете от нея.
756
1
 
4
 
! Отговори
Гого преди 6 месеца
"бия", какво означава тази дума? За мене "бия" е излизаш на тепиха или в по-лошия случай на улицата и се млатиш, който победи е по-силния. Тука е убийства, осакатяване, стрелба и супер мъка. Та за какво биене става дума, като другия се стреми да те затрселя или взриви, а ти него също.Тааа в тази връзка и с връзката, че съм абсолютен пацифист и пипането даже на оръжие противоречи на морала ми, никога не бих си дал живота за България или друга такава стредновековна идеология.
755
1
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 781: хубаво клипчета, а сега малко реалност: "високият ви стандарт" през цоца беше субсидиран с държавни кредити, затова след цоца мизерия, защото дойде време да се плати кредита. Скачаш срещу същото което вие самите възхваляване и тачите, тоест форма на шизофрения. Дали държавата ще тегли кредита и ще те заболи когато стане време да се плаща или ще го теглиш ти е все едно и също!
754
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Урсула като много иска да изпрати своите сънародници в Украйна. Тук няма желаещи да се бият за глупостите на ЕС.
753
2
 
4
 
! Отговори
Fena преди 6 месеца
Радослав. Не е демокрация или комунизъм. По-скоро е далавера или труд. Преди като викнеш КПСС-БКП или завършиш АОНСУ се отваряха всички държавни служби (скатани с много пари). Сега като изревеш "Путин е убиец" и "Слава Украини" и пак голям държавен черпак получаваш. Но това са били и сега са посредствените и лицемерните. Виж, руснаците дръпнаха парите на олигарсите за държавата,а ние им дадохме всичко в името на демокрацията. Каузата антируско храни далавера. А без Русия в енергетиката сме зиро
752
2
 
4
 
! Отговори
Хм преди 6 месеца
До до 772 .........Реших да взема отношение.Моят баща участваше в строежа на ЦИментовия и Стъкларския завод в Плевен.Връщаше се премръзнал ,но радостен.............. Не че нещо, но не разбирам тезата. В момента стъкларския в Плевен е предприятие на европейско ниво, поне от публикации. А спомените от нашето детство, ще прощавате, но баща Ви може и да не е бил толкова щастливо премръзнал, но не е искал да го показва пред вас.
751
1
 
12
 
! Отговори
До Радослав преди 6 месеца
Какви заводи в царска България, имало е фабрики, предумно за текстил, то и статистиката казва, че сме били водещи в износ на вълна, то друго освен земеделие не е имало, всичко което имаме като индустрия се прави през соца, хубаво - лошо, тогава е, ток е имало само в няколко града, язовирите се правят пак през соца, 30 години демокрация има само един язовир построен
750
0
 
11
 
! Отговори
Деди преди 6 месеца
Няма кауза, която да си струва загубата на близък човек - деца, родители, близки, роднини, освен ако живота им не е пряко застрашен. Пряко! Останалото е широко тълкуване и промиване мозъка на хората от страна на управляващите елити, в чийто интерес реално се водят всички войни. В миналото не е било така, когато хората са били религиозни и са вярвали в рай, ад, загуба на душа и пр. подобни.

Спонсорирани публикации