Битката за Киев продължава, ще удържи ли украинската столица?

И двете страни обявиха поражения в лагера на противника
26 фев 2022 07:48, Александър Попов
504
Битката за Киев продължава, ще удържи ли украинската столица?
Снимка: GettyImages

Чест артилерийски обстрел се чува в Киев, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци. Украинската армия съобщи във Фейсбук, че руски военни са атакували украинска военна база в столицата, но атаката е била отблъсната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руската армия е опитала да атакува и да превземе Киев и през нощта. Той призова хората да защитават столицата.

"Ние не можем да изгубим столицата. Обръщам се към нашите защитници, мъже и жени по всички фронтове: тази нощ, врагът ще се опита да използва всички сили, за да разбие нашата съпротива възможно най-бързо, най-сурово и най-нечовешки. Тази нощ те ще се опитат да превземат Киев", предупреди Зеленски във видеообръщение, публикувано на сайта на президентството на Украйна.

Украинските сили заявиха, че са отблъснали атака на руски военни по една от позициите им на пътна артерия в Киев - "Проспекта на Победата", предаде Франс прес, като се позова на съобщение на армията в акаунта й във Фейсбук.  Подробности за точното място на този сблъсък не се съобщават.

Още по темата
Кметът на Киев Виталий Кличко каза вчера, че руски диверсанти вече са влезли в града.

Пораженията според двете страни

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че са унищожили хеликоптер и изтребител СУ-25 на противника близо до проруските сепаратистки райони в Източна Украйна, както и руски военнотранспортен самолет ИЛ-76 близо до Василков, предаде Франс прес.

Ожесточени сражения се водят в този град, който  е на около 30 километра югозападно от украинската столица, допълва Франс прес. Според украинското министерство на отбраната руските сили се опитват да дебаркират там военнодесантни части. Във Василков боевете се водят до военновъздушна база на украинските сили, допълва Ройтерс.

Говорителят на руското министерство на отбраната, генерал майор Игор Конашенков пък съобщи, че руските сили досега са поразили 211 украински военни съоръжения, в това число 17 командни центъра, 19 противовъздушни системи, 39 радарни модула, 67 танка и 6 бойни самолета. Военните са  поели контрола и върху стратегическо летище извън Киев, което им позволява да укрепят силите си, за да превземат столицата, отбелязва Асошиейтед прес.

Според високопоставен американски представител Русия е изстреляла над 200 ракети в Украйна, като някои от тях са поразили жилищни райони, без да е ясно дали те са били взети нарочно под прицел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дръжте се, братя! Соломон Паси и Росен Банов ( по баща - Плевнелиев ) идват с 2 пищова на помощ!
266
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Книгата Фашизмът на Желю Желев описва как комунизма си е всъщност фашизъм.
265
19
 
9
 
! Отговори
Олд преди 2 години
Украинците ще преследват джуджето военнопрестъпник и на оня свят,единствения начин е да изгорят мощите му.
264
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Православни стрелят срещу православни. Нашият патриарх мълчи1
263
11
 
15
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Вярно ли е, че тази година на 9 май руския президент щял да посреща и поздравява войските на площада в Киев? Освен ако не пратим Киро Канадеца с един автомат, че не можел да стои безучастен и той да предоврати парада на победата.
262
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че Фашизма ще дойде от Русия беше ясно отдавна.
261
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна е руска територия. Това американците много добре го знаят и за това не се намесват.
260
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историята се повтаря ! Руснаците веднъж превзеха фашистка столица и забиха знамето си върху Райхстага , сега завземат втора фашистка столица и ще има нов процес, срещу фюрерите избивали цивилно население !
259
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Десен сектор вече смениха ли пола, щот нали се сещате какво ги чака, не е като да колиш и разстрелваш цивилни.
258
3
 
13
 
! Отговори
Русия преди 2 години
Ярош и бандеровцити де са са скрили фъшкиити.Кадиров и ти *** ги изкарат.
257
12
 
4
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Ех, неграмотници... Да бяхте попрочели малко повече... *** беше изпратил 18 транспортни самолета с войници и въоръжение към Киев с надеждата за завладеят Киев и светкавично да спечелят войната и се предполагаше че ще десантират и ще завладеят Киев през току що изминалата нощ. Като се има предвид, че няма никакви новини за окупиран Киев, явно са ги опукали (18 самолета - това са не-повече от 1000 войника; ако 1000 войника могат да победят 50 милионна Украйна, значи тя си го е заслужила)
256
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще стане, ако Путин не хареса българското правителство? Ще поднасяте ли цветя на руските танкове? Ще носите ли бонбони на руския градоначалник?
255
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руския вермахт под мъдрото ръководство на фюрера жъне победа след победа в Украйна.
254
5
 
26
 
! Отговори
SS преди 2 години
защо бързали руснаците? - Ами на 9 май тук трябва да има червени знамена и да има парад по случай Деня на Победата (както си е било в Киев по традиция и преди).Новото таз година ще е, че преди това тук трябва да има друг парад по случай друга победа. А пък още преди този парад, както си му е редът трябва да минат стройните колони на пленниците от укро-вермахта през Киев (на път за Сибир), за да ги види добре целия свят.Всичко си има график, всичко е по план...хората вече са го измислили ... :)
253
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските фашисти превземат крайните квартали на Киев.
252
1
 
20
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
"Трагично" загиналите граничари от Змиския остров се оказаха живи и здрави, предали са се... Яко тролене от руснаците, укрите се хванаха.
251
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителството в Киев се избира от гражданите на Украйна. Русия иска да сложи марионетно правителство и да изтезават гражданите на Украйна. Сегашното правителство е избрано демократично от гражданите на Украйна. Путин и кръгът около Путин се страхуват от това да имат съседи, където има демократично избрани правителства. Пъти иска слаби диктатори.
250
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия се разпада. Путин е отчужден и изпрати войската си на загубена кауза. Никой не му вярва вече. Диверсантите на Путин са намерени, десантните войски са отблъснати. Даже окупационните войски почват да се предават, тъй като войските му го смятат за луд. Путин може да прати танкове, но не може да сломи човешкия дух. Киев няма да падне. Руский корабль *** ***.
249
1
 
13
 
! Отговори
Глас от тъдява преди 2 години
Много странна работа, работи Интернет, има западни *** и единствените кадри които въртят по тукашните ТВ са на ip камерата на граничния пункт, как преминават 20 камиона и от центъра на Киев
248
0
 
21
 
! Отговори
LUD преди 2 години
Къде са Н П О тата дето им даваха акъл те не че и сега много го имат де им помогнат сега нали те подскачаха на МАЙДАНА с тях

Спонсорирани публикации