Битката за Киев продължава, ще удържи ли украинската столица?

И двете страни обявиха поражения в лагера на противника
26 фев 2022 07:48, Александър Попов
504
Битката за Киев продължава, ще удържи ли украинската столица?
Снимка: GettyImages

Чест артилерийски обстрел се чува в Киев, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци. Украинската армия съобщи във Фейсбук, че руски военни са атакували украинска военна база в столицата, но атаката е била отблъсната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руската армия е опитала да атакува и да превземе Киев и през нощта. Той призова хората да защитават столицата.

"Ние не можем да изгубим столицата. Обръщам се към нашите защитници, мъже и жени по всички фронтове: тази нощ, врагът ще се опита да използва всички сили, за да разбие нашата съпротива възможно най-бързо, най-сурово и най-нечовешки. Тази нощ те ще се опитат да превземат Киев", предупреди Зеленски във видеообръщение, публикувано на сайта на президентството на Украйна.

Украинските сили заявиха, че са отблъснали атака на руски военни по една от позициите им на пътна артерия в Киев - "Проспекта на Победата", предаде Франс прес, като се позова на съобщение на армията в акаунта й във Фейсбук.  Подробности за точното място на този сблъсък не се съобщават.

Още по темата
Кметът на Киев Виталий Кличко каза вчера, че руски диверсанти вече са влезли в града.

Пораженията според двете страни

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че са унищожили хеликоптер и изтребител СУ-25 на противника близо до проруските сепаратистки райони в Източна Украйна, както и руски военнотранспортен самолет ИЛ-76 близо до Василков, предаде Франс прес.

Ожесточени сражения се водят в този град, който  е на около 30 километра югозападно от украинската столица, допълва Франс прес. Според украинското министерство на отбраната руските сили се опитват да дебаркират там военнодесантни части. Във Василков боевете се водят до военновъздушна база на украинските сили, допълва Ройтерс.

Говорителят на руското министерство на отбраната, генерал майор Игор Конашенков пък съобщи, че руските сили досега са поразили 211 украински военни съоръжения, в това число 17 командни центъра, 19 противовъздушни системи, 39 радарни модула, 67 танка и 6 бойни самолета. Военните са  поели контрола и върху стратегическо летище извън Киев, което им позволява да укрепят силите си, за да превземат столицата, отбелязва Асошиейтед прес.

Според високопоставен американски представител Русия е изстреляла над 200 ракети в Украйна, като някои от тях са поразили жилищни райони, без да е ясно дали те са били взети нарочно под прицел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
24
 
11
 
! Отговори
До 321 преди 2 години
А руснаците какви са? След собствената си войска върви камион крематориум... Мишка си ти
286
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО са абсолютни мишки.
285
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Редовната войници на Украйна просто не искат да воюват и доброволно или се предават на руснаците или напускат постовете си на фронта.Единствени които оказват сериозна съпротива са батальоните на нац.гвардията .Последните обстрелват и територии под контрола на Украйна и това го представят пред света като (удари) от руските войски. Същите плъхове от нац гвардията са направили опит са саботаж на АЕЦ Чернобил ,но опита им е бил осуетен от руските сили и сега руски войници охраняват АЕЦа
284
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излезе един нафталин Алекександър Йорданов казва 'Трябва военна намеса ,не санкции" - Тоя човечец ,наясно ли е че да наливаш масло в огъня е противопоказно..
283
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Зеленски, браво момче!!! Няма да се даваш на никого.
282
12
 
28
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Украйнски танк прегази автомобил с човек, веднага запада каза че е руски!!! Сега стреляха по цивилен блок, пак Русия била виновна! Всичко е пропаганда!!! Никаква чест и уважение нямат тези нацисти. Сега като влязат Чеченската пехота която е най добрата армия за градски бой всеки който държи оръжие ще умре. Украйнските нацисти си слагат танковете в центъра на градовете, и вие си мислите че им пука за цивилните!!! Не ви срам либерали!!!
281
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И двата противника да пият по една водка , и нещата ще се решат..
280
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия се управлява от 5 олигарха. Русофилите дето ревяха срещу управлението на олигархията при Бойко Кюлчето, той ще им се види като песен, ако руските 5 олигарха управляват империя разпростряла се и върху малката българска територия.
279
3
 
25
 
! Отговори
До 294 преди 2 години
Пренасочена артилерия има бол, но не искат да я използват за да няма цивилни жертви. Ако искаха, до сега Киев да е сринат до основи.Помисли малко преди да пишеш тъпотии
278
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАЗВОЯТ НА СЪБИТИЯТА ПОКАЗВА, ЧЕ ЗАПАДЪТ Е РАБОТИЛ АКТИВНО ЗА ТЯХНОТО СЪЗРЯВАНЕ. ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ИЗВЪН-НАТОВСКАТА УКРАЙНА Е МНОГО ПО-ЦЕННА ОТ НАТОВСКАТА "НАЙ-ВЕРЕН СЪЮЗНИК" БЪЛГАРИЯ. УКРАЙНА ПОЛУЧАВАЛА И ПОЛУЧАВА US ОРЪЖИЯ, А БЪЛГАРИЯ ПЛАЩА 8 МЛРД US DOLLARS ЗА ИЗТРЕБИТЕЛИ НА КАРТИНКА!!! БРАВО СЪЮЗНИЦИ!!!
277
4
 
34
 
! Отговори
Блогър преди 2 години
Благодаря на Путин, че успя да убие "Ковид-19" за един ден.Беше ми втръснало да слушам и чета за това ден и нощ.Съжалявам за обикновенните руски и украински граждани, които са изправени пред това тежко изпитание наречено "война".За мен вина имат всички страни в конфликат но най вече тези буклуци англосаксонците, които май много им се иска да продължава и да се задълбочава този конфликт.Нали знаете за принципа "Разделяй и Владей"..... е и те го знаят и това им е целта.Гадини мръсни
276
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно. Преди малко гледах всички налични онлайн камери от Киев. Никъде не се виждат боеве. Нищо такова не се чува, а нашите медии гърмят за страшна война.
275
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трият яко
274
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путиниираха ме! Сори, пичове! Ще спорим утре
273
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Главнокомандващият на Българската армия трява да отиде при войската. Къде ли ще я намери?
272
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Военният министър - оставка!
271
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да удържи, че може да решат да продължат насам, както вече са го правили.
270
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали сме на руснаците азбука и религия. Няма по лошо от това децата да предават бащите си.
269
6
 
28
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 283. Ами то по-слаб диктатор от Зеленски едва ли има в света. И по-***. И не знам дали правителството в Киев се избира от народа. Майдана, който беше провокиран от краварите, свали законно избраният президент и сложи тези марионтеки. Зеленски се оказа проЗЗто момче, повярва на краварски обещания и сега е сам! А когато тормозеше хората в Донбас и Одеса не мислеше ли, че ще има последици. Никой не е прокопсал като е следвал съветите на презокеанските терористи. НИКОЙ!
268
16
 
9
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Подвижните крематориуми на руската армия работят безспир,семействата в Русия получават са грамоти.

Спонсорирани публикации