Битката за Киев продължава, ще удържи ли украинската столица?

И двете страни обявиха поражения в лагера на противника
26 фев 2022 07:48, Александър Попов
504
Битката за Киев продължава, ще удържи ли украинската столица?
Снимка: GettyImages

Чест артилерийски обстрел се чува в Киев, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци. Украинската армия съобщи във Фейсбук, че руски военни са атакували украинска военна база в столицата, но атаката е била отблъсната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руската армия е опитала да атакува и да превземе Киев и през нощта. Той призова хората да защитават столицата.

"Ние не можем да изгубим столицата. Обръщам се към нашите защитници, мъже и жени по всички фронтове: тази нощ, врагът ще се опита да използва всички сили, за да разбие нашата съпротива възможно най-бързо, най-сурово и най-нечовешки. Тази нощ те ще се опитат да превземат Киев", предупреди Зеленски във видеообръщение, публикувано на сайта на президентството на Украйна.

Украинските сили заявиха, че са отблъснали атака на руски военни по една от позициите им на пътна артерия в Киев - "Проспекта на Победата", предаде Франс прес, като се позова на съобщение на армията в акаунта й във Фейсбук.  Подробности за точното място на този сблъсък не се съобщават.

Още по темата
Кметът на Киев Виталий Кличко каза вчера, че руски диверсанти вече са влезли в града.

Пораженията според двете страни

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че са унищожили хеликоптер и изтребител СУ-25 на противника близо до проруските сепаратистки райони в Източна Украйна, както и руски военнотранспортен самолет ИЛ-76 близо до Василков, предаде Франс прес.

Ожесточени сражения се водят в този град, който  е на около 30 километра югозападно от украинската столица, допълва Франс прес. Според украинското министерство на отбраната руските сили се опитват да дебаркират там военнодесантни части. Във Василков боевете се водят до военновъздушна база на украинските сили, допълва Ройтерс.

Говорителят на руското министерство на отбраната, генерал майор Игор Конашенков пък съобщи, че руските сили досега са поразили 211 украински военни съоръжения, в това число 17 командни центъра, 19 противовъздушни системи, 39 радарни модула, 67 танка и 6 бойни самолета. Военните са  поели контрола и върху стратегическо летище извън Киев, което им позволява да укрепят силите си, за да превземат столицата, отбелязва Асошиейтед прес.

Според високопоставен американски представител Русия е изстреляла над 200 ракети в Украйна, като някои от тях са поразили жилищни райони, без да е ясно дали те са били взети нарочно под прицел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
7
 
9
 
! Отговори
Costa преди 2 години
Енергийната система на Украйна е в катастрофално състояние. Проектните срокове за експлоатация на АЕЦ вече са приключили, в това число и заради използването на горивни сглобки на компанията Westinghouse вместо "познатите" горивни агрегати със съветски дизайн от Русия. Затова се въвеждат руски войски, за да вземат под контрол всички стратегически обекти на територията на бивша Украйна и да спасят себе си и Европа от ядрена катастрофа.
306
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тази война ще се точи с месеци. немците си счупиха зъбите с няколко големи съвестки (руски и украински) града..а сега се бият едни и същи хора. едните са по-добре въоръжени, другите с по-висок морал. лоша работа.
305
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 месец ЦЕЛИЯТ СВЯТ повтаряше, че путин ще нападне украйна! всяко едно разузнаване, като почнеш от канада и стигнеш до чили и япония. само нашите проденени зелки вярваха на джуджето. после руснаците нахлуха в луганск и донецк. всички казаха, че това е инвазия, пак само някакви путинисти, че било защита на 'угнетени руснаци'. добре, а сега защо се бомбардират лвив, одеса? киев е столица, защо избиват етнически българи в одеска област, без да ме направили нищо на руските убийци? защо?
304
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На *** тепърва ще му влиза все по-дълбоко.
303
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самите руски войници Путин ги е лъгал до последно, че са само на учения събрани. И изведнъж им заповядват нападай Украйна. Сигурно ако знаеха предварително за какво са ги събрали половината вече щяха да са избягали. Никой не е толкоз *** че да се жертва заради болния мозък на Путин.
302
10
 
23
 
! Отговори
защо преди 2 години
ПИТАМ,защо се изключват руски телевизии?Да не научим истината ли?По руската показаха уж избитите граничари.Осигуриха и медицинска помощ,храна и вода и с автобуси ги откараха с една от републиките.Обадиха се на родители да кажат ,че са живи и здрави,но няма да се върнат ,докато не приключи всичко.Ясно е защо.Само не ми казвайте как са предатели и трябвало жо последно да се бият за...кой?А,ако са вашите синове?
301
20
 
10
 
! Отговори
... преди 2 години
Руската пропагандна машина започва да губи хибридната война.Каквито и фалшификации на историята да представят,не могат да оправдаят военната агресия.Путин "стъпи накриво" и неприятностите тепърва предстоят...
300
6
 
26
 
! Отговори
Протестиращ преди 2 години
Украинците постъпват както са постъпвали хитлеристите при обсадата на Берлин ! Ползват цивилните като жив щит и като обикновени фанатици са готови да умират ! А тия които ги подстрекаваха отвъд океана си правят санкцийки...жалко за жертвите и от двете страни всички са от майка родени !
299
3
 
3
 
! Отговори
toti преди 2 години
И то като втечнения Американски газ де чакаме се е изпарило
298
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кеде е НАТО-вското оръже харизано на Украинската армия ..май не става
297
2
 
14
 
! Отговори
пародия на битка преди 2 години
с руската мечка
296
8
 
31
 
! Отговори
ТСТК преди 2 години
Гадните български власти изключиха всички руски телевизии къде ви е свободата на словото дибили атлантически
295
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що за въпрос дали ще удържи?! Та тя вече удържа и Украйна помоли Русия да изпрати червения кръст да си прибере 10-те хиляди трупа. Не се получи планът на дядката. Вярно, че Украйна е беззъба откъм противоракетна отбрана и авиация, но смазва съветското оръжие със западно такова. Бойни дронове, противотанкови ракети. Абе, кеф ми е да гледам как се гърчи Московия.
294
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вовата ще смачка фашистите
293
20
 
12
 
! Отговори
... преди 2 години
Прави впечатление,че всички пропутински коментари са от типа "а вие защо биете ***?"Какво били направили САЩ с индианците,какво били направили със Садам,с Кадафи,с Милошевич...А въпросът днес е какво правят "миротворците" на Путин в Украйна,след като многократно декларираха,че няма да я нападат...
292
3
 
10
 
! Отговори
Ади преди 2 години
до "Истината" Върви на майната си.
291
6
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До 322, когато видиш труп на повече три дни и разбереш каква стадо е тогава ще разбереш какво е!!! Идеята да има подвижен крематориум е хуманна, браво! Право на мнение в тази ситуация имат само мъже които са държали оръжие в ръце и са знаят какво е война и тероризъм.
290
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много слаба противовъздушна ситема ,а уж НАТО ги въоръжиха..
289
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада, НАТО, американците, защо не казаха - Зеленски оправяй се с Русия както си знаеш, както си знаете украинците, ние не участваме. Подмамваха го, ама сега е много лесно да се правят на шушумиги, нали. Санкции, санкцийки, тинтири минтири.
288
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еврвейския комик Зеленски обяви ,че награждава (посмъртно) граничарите на остров Змийски които според него (не) се предали на руснаците и до един( героически ) (дали) живота си за Украйна Истината е,че същите до един са си живи и здрави на територията на ЛНР след като доброволно се предадоха на руснаците и сега звънят на роднините си ,че са добре,но отказват да се приберат по домовете защото се страхуват,че самите украйнски власти ще ги ликвидират.

Спонсорирани публикации