Бивш зам.-министър: Европа има нужда от квалифицирани мигранти

Филип Гунев: 1/3 от границата ни не е защитена
21 окт 2024 11:51, Инна Ангелова
89

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха да използват всичките си лостове, включително търговията, помощта за развитие и визовата политика, за да ускорят връщането на мигранти, влизащи нелегално в блока, и поискаха от Европейската комисия спешно да изготви закон.

"Това, което Съветът призова, е да се търсят по-общи лостове, а не единични. Миграцията е като вода, която те заобикаля. Едната посока, в която търсят общи решения, е подобряване на т.нар. връщания. Пактът за миграция, който приеха през април, тепърва две години ще го въвеждат, за да започне да работи. Там фокусът беше върху убежище", коментира Филип Гунев в "България сутрин".

Според бившия заместник вътрешен министър тепърва ще стане ясно дали ще проработи, тъй като има сложни механизми.

"В нетърпението си Комисията изпрати писмо и предложи да изследва иновативни методи за справяне с миграцията. Единият от тях са мигрантите, на които им е било отказано убежище и им е издадена заповед за депортиране, да могат да ги изпращат в центрове в трети страни. Все още не съществуват центровете за връщане", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Гунев подчерта, че самите бежанци често бягат, тъй като процесът на връщане отнема много време. Непрекъснато има спънки, вследствие на което цялата система се разпада и не работи. Злоупотребява се - фактът, че тези хора кандидатстват за убежище, но реално идват от страни, където няма основание да търсят убежище. Трябва да се измисли как да работи по-ефективно системата за връщане", настоя той.

Сред другите предложения е новият положителен пример на Италия, която сключи споразумение с Албания, на база на което се построиха центрове в Албания, разясни Гунев.

"Искат да направят такъв тип центрове, където предварително да се гледат молбите за убежище, да са изнесени извън ЕС. Така няма да им се налага на бежанците да плащат на трафиканти", уточни гостът.

Гунев е на мнение, че трудовата миграция е необходимост. Същото важи и за голяма част от Европа, включително и България. Това е регламентирана миграция.

"В Афганистан уменията, които са нужни за европейските икономики, не съвпадат със страна, в която 20% от хората могат да четат. Европа продължава за икономическия си растеж да има нужда от квалифицирани мигранти или мигранти с определени качества", смята бившият заместник вътрешен министър.

Готова ли е Европа за бежанската вълна от Близкия изток, вижте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от Балкани
Румъния ще участва в създаването на многонационален флот от дронове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
20
 
! Отговори
Айе без тоя път! преди 5 часа
То ва го чухме преди 10 години. Видахме резултатите от милионите сърдечн хирурзи, софтуерни инджинери, поети, архитекти и адвокати, котио дойдоха от Изтока...
24
2
 
3
 
! Отговори
Русофоб еврогеец преди 5 часа
Нашите русофоби са всички клалифицирани, умеят да жулят рикиджоци и скари. Уникални инженери и доктори са
23
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 часа
Какво ревете срещу евроатлантическите ценности, про'с'таци неграмотни? Нали в неделя ПАК два милиона ще гласувате за тях?
22
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 5 часа
колко да е велик бая народ си замина под негово наблюдение
21
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 часа
Поредният некадърен папа-гал. Колко евроатлантическо!
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Сега като дойде Тръмп Украйна пада и ето ви 40 милиона качествени бели мигранти, стига с тия араби и дюнерджии
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Bej, minuta e mnogo! Miatkat bob za tebe v eurobank ;)
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Ами не! Европа и европейците имат нужда от политики, които защитават коренното бяло население! Политики, които позволяват на коренното бяло население спокоен живот и среда, в която спокойно да отгледат "квалифицирано" поколение нови бели европейци!
17
0
 
5
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 6 часа
А тоз , красивия , Гунев де ,към кои мигранти се причислява ?
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Емигранти само бели християни - примерно от Аржентина, Бразилия, Уругвай, Мексико, Южна Африка, Нова Зеландия и Австралия, само че от Австралия няма какво да правят в ЕС щото техния стандарт е по висок.
15
0
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 6 часа
Служи на съсипването на България.
14
3
 
1
 
! Отговори
Нов Хитлер явно преди 6 часа
В Австрия направо убиват емигрантите, обикновено жертвите са от Източна Европа!
13
0
 
5
 
! Отговори
На кого служи този преди 6 часа
Гунев?
12
0
 
4
 
! Отговори
селянин преди 6 часа
ами язе съм квалифициран селянин
11
0
 
17
 
! Отговори
Този Гунев мами! преди 6 часа
Бивш зам.-министър: Европа има нужда от квалифицирани мигранти. . . Не, Европа има нужда от свестни и квалифицирани политици! Другото се урежда по подразбиране!
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Няма вече квалифицирани мигранти ! Такива бяха всички когато в източна европа падна соца и запада взе готови научени хора .Европейците обаче не оцениха качествата ни и до ден днешен се отнасят с нас като с хора втора класа .Няма да им се дадем и след време пак ще се появи израза - изпаднал германец .
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Квалифицираните са наемни чуждестранни работници, а не мигранти. Срещу съответното адекватно заплащане. Какви бивши и настоящи министри имаме все умни по целите глави...
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Те ако са квалифицирани няма да са нелегалени. Европа няма нужда от мигранти. Има нужда на преосмисляне на социална политика и помощи за да накара тези живеещи на такива да започнат всъщност да работят. Мигранги има предостатъчно
7
2
 
1
 
! Отговори
Амед Хабиб преди 6 часа
ние всички сме Квалифицирани, защото Аллах е Велик!
6
0
 
6
 
! Отговори
Че те са си такива преди 6 часа
Всичките имат квалификация. Кой по придобиване на "социал", кой по "приобщаване" на момичета и жени към "традициите", кой по облекчаване на джобовете на купувачите в търговските вериги, кой по осигуряване на работни места за "бате, дай некоя пара, че чавтата гладни", изобщо, все квалифициран мат-риал. Явно, Европа има необходимост от квалификацията им.