Бивш зам.-министър: Европа има нужда от квалифицирани мигранти

Филип Гунев: 1/3 от границата ни не е защитена
21 окт 2024 11:51, Инна Ангелова
89

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха да използват всичките си лостове, включително търговията, помощта за развитие и визовата политика, за да ускорят връщането на мигранти, влизащи нелегално в блока, и поискаха от Европейската комисия спешно да изготви закон.

"Това, което Съветът призова, е да се търсят по-общи лостове, а не единични. Миграцията е като вода, която те заобикаля. Едната посока, в която търсят общи решения, е подобряване на т.нар. връщания. Пактът за миграция, който приеха през април, тепърва две години ще го въвеждат, за да започне да работи. Там фокусът беше върху убежище", коментира Филип Гунев в "България сутрин".

Според бившия заместник вътрешен министър тепърва ще стане ясно дали ще проработи, тъй като има сложни механизми.

"В нетърпението си Комисията изпрати писмо и предложи да изследва иновативни методи за справяне с миграцията. Единият от тях са мигрантите, на които им е било отказано убежище и им е издадена заповед за депортиране, да могат да ги изпращат в центрове в трети страни. Все още не съществуват центровете за връщане", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Гунев подчерта, че самите бежанци често бягат, тъй като процесът на връщане отнема много време. Непрекъснато има спънки, вследствие на което цялата система се разпада и не работи. Злоупотребява се - фактът, че тези хора кандидатстват за убежище, но реално идват от страни, където няма основание да търсят убежище. Трябва да се измисли как да работи по-ефективно системата за връщане", настоя той.

Сред другите предложения е новият положителен пример на Италия, която сключи споразумение с Албания, на база на което се построиха центрове в Албания, разясни Гунев.

"Искат да направят такъв тип центрове, където предварително да се гледат молбите за убежище, да са изнесени извън ЕС. Така няма да им се налага на бежанците да плащат на трафиканти", уточни гостът.

Гунев е на мнение, че трудовата миграция е необходимост. Същото важи и за голяма част от Европа, включително и България. Това е регламентирана миграция.

"В Афганистан уменията, които са нужни за европейските икономики, не съвпадат със страна, в която 20% от хората могат да четат. Европа продължава за икономическия си растеж да има нужда от квалифицирани мигранти или мигранти с определени качества", смята бившият заместник вътрешен министър.

Готова ли е Европа за бежанската вълна от Близкия изток, вижте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от Балкани
Румъния ще участва в създаването на многонационален флот от дронове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
7
 
! Отговори
ВГЗ преди 5 часа
Даваме ви Пеевски за 1000 мигранти
44
3
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 5 часа
ТАЯ МЕНТАК ДЕМУКРАЦЯ УБИВА !
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
само,че вие допуснахте всички убийци и неграмотните от феодализма живяли в пещери.в Америка влизат зелена карта с подбор,само перспективните и здравите за работа.
42
3
 
7
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 5 часа
КРАИ С УИРОПЯ АКО НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ !
41
2
 
9
 
! Отговори
"Европа има нуж преди 5 часа
от квалифицирани мигранти" - България има нужда от квалифицирана работна ръка. Придypoк, кой да ти ги квалифицира? И Европа и България положиха огромни усилия, за да унищожат професионалното срено-специално и средно-техническо образование, базирано на съветската образователна система.
40
1
 
13
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 5 часа
Само че те не са дошли да работят, а да ги издържат " умните " Евро пеци
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Ясно ЕС НЯМА НУЖДА ОТ МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ ТОВА Е ЦЕКТА НА МУУУУУУ
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Изтекли документи на НАТО съдържат цифри за загубите на ВСУ в зоната на СВО: Цифрите вече са по-високи, отколкото съобщи Шойгу. По западни оценки загубите на украинските въоръжени сили от началото на СВО достигат 1,8 милиона души, от които 780 хиляди са убити.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
За първи път от началото на СВО: Белоусов прекъсва жп линиите на Украйна. Руснаците чакат това от Генералния щаб 2,5 години. И това, очевидно, е само началото.
36
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 часа
До Анонимен/27 "Рано или късно и вие русофоби ще свършите в името на вашата демонкрация." - ДАНО! И не само русофобите, а ВСИЧКИ дето искат ЕС и да ги управляват от Брюксел.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Румънската гражданка Сая Манду обсъди с американския гражданин Сорос-младши намесата на Русия в изборите в Молдавия.
34
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 часа
Молдавия и бесарабските българи казаха на референдум НЕ на ЕС!
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Глобалната финансова система е на път да бъде поразена от паричен шок. Валутата на БРИКС ще бъде полезен шок за световната финансова система.
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
В Молдавия при 70% от обработените резултати 54% бяха против страната да влиза в ЕС. После сайта на избирателната комисия спря да работи и да дава данни, и накрая при 99.99% обработени гласове обяви, че 50.01% са гласували за влизане в ЕС.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Трябват по-добри заплати и възможности за населението. Всякакви други изказвания за имигранти показват необходимост от подпалени яхти и лъскави къщи в елитни квартали.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Този министър е за разстрел, мигранти на България не й трябват!
29
11
 
2
 
! Отговори
Яхия Синуар преди 6 часа
Мараба мои български другари русофили.Пиша ви от отвъдното.Тук Хич не е зле,даже е много хубаво.Днес например с моите приятели Исмаил Хания и Осман Насраала ще правим турнир по табла.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
С това си изказване потвърждава защо е бил само "заместник ..." и най - вече защо е "бивш" и ще си остане вечно бивш !
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Украинците умират в името на демокрацията. Но украинците свършват. Свършат ли украинците, започват източно европейските русофоби. Рано или късно и вие русофоби ще свършите в името на вашата демонкрация.
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Vite vite pour societe anonym