Холандия придобива 46 германски танка Leopard 2A8

Полша и Турция значително се отклониха от европейската тенденция към инвестиции
18 окт 2024 23:00, Гергана Попова
13
Холандия придобива 46 германски танка Leopard 2A8
Снимка: БГНЕС/ EPA

Холандското министерство на отбраната потвърди плановете си за придобиване на основни бойни танкове Leopard 2A8, като 46 от превозните средства ще бъдат доставени от Германия от 2027-2030 г., пише MWM. Бялата книга за отбраната на страната от 2024 г. очерта необходимостта от възстановяване на бронирани бойни способности, след като страната изтегли от употреба своите танкове Leopard 2A6 без замяна през 2011 г. поради бюджетни съкращения.

Преди това страната разполагаше с едни от най-страховитите танкови сили в Европа, въпреки че след пенсионирането 100 Leopard 2A6 бяха продадени на Финландия, където в момента работят. Leopard 2A6 се използва в относително малък брой по целия свят, като превозните средства са малко и далеч в сравнение с Leopard 2A4 от ерата на Студената война, на които Финландия разчиташе преди. Leopard 2A8 може да се похвали с редица допълнителни подобрения, включително интегриране на израелската система за активна защита Trophy, нов 20 kW спомагателен енергиен агрегат и нова бойна система за управление и информация, наред с други относително консервативни подобрения.

Подчертавайки възприеманата необходимост от възстановяване на способността за бронирана война, държавният секретар по отбраната Гийс Туинман заяви писмо до холандския парламент: „Танковете са от съществено значение за бойната мощ на нашите въоръжени сили. Те осигуряват голяма огнева мощ и защита срещу вражески атаки. Чрез повторното въвеждане на бойния танк ние отговаряме на исканията на НАТО за по-силни сухопътни сили и повишаваме бойната сила на холандската армия.

Leopard 2 имаше силно предимство в холандския процес на подбор за нов основен боен танк поради оперативната си съвместимост с повечето от своите съседи, които също експлоатират немските превозни средства, както и факта, че Холандия преди това е експлоатирала превозните средства с някои от оставащата експертиза. Наред с Холандия, четиринадесет други членки на НАТО в момента експлоатират Leopard 2s, както и Швейцария и Украйна, чиито сили са тясно интегрирани с тези на алианса в Европа, като броят на операторите на континента ще продължи да расте като нови клиенти като като Италия и Хърватия правят първите си придобивания.

Изданието посочва още, че въпреки предимствата на оперативната съвместимост на континента, придобиването на Leopard 2 има значителни недостатъци. Leopard 2A6 е понесъл много големи загуби в бойните действия на Украйна срещу руските сили, докато няколко от танковете са били заловени и анализирани подробно в руски съоръжения. Това гарантира, че най-вероятният потенциален противник на Холандия вече ще е добре запознат с възможностите на превозните средства, които страната ще придобие. 

Това остава проблем, пред който са изправени операторите на Leopard 2 в цяла Европа, включително Чешката република, Германия, Италия и Норвегия, които имат поръчан вариант Leopard 2A8. Полша и Турция значително се отклониха от европейската тенденция към инвестиции в немски танкове и вместо това направиха големи поръчки за южнокорейски танкове K2 , които са значително по-модерни и като цяло се считат за много по-способни, като същевременно изискват 25 процента по-малко екипаж за работа. По-рано имаше спекулации, че продажбите на K2 могат да наберат по-голяма скорост на континента, което да накара повече държави да го обмислят, тъй като те придобиха оперативна съвместимост с повече от своите съседи. Компрометирането на Leopard 2 в Украйна е основен фактор, който преди се очакваше потенциално да ограничи привлекателността на германския танк за други клиенти, въпреки че в крайна сметка в Европа необходимостта от оперативна съвместимост, съчетана с политически фактори, създаде силни аргументи за придобиване на танковете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: ХоландиятанкLeopard 2A8
Още от Русия
Русия тества бойната готовност на ракетите "Ярс"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
00-11 преди 24 минути
Един Leopard 2A8 струва 32 Милиона Долара и в момента се явява най-скъпият танк в Света. През 2023 г. Бундесвера е сключил договор с прозводитея "Рейнметал" за цели.... 18 танка!!! Първият танк се очаква да постъпи на въоръжение в Бундесвера през 2025 г.!!!Мдаа..., колко ли струва годишното обслужване на този "звер"???
12
2
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 42 минути
Холандските агресори отново се надяват да воюват в чужди земи. Тез танкове в Холандия биха затънали във всеки канал и не биха могли да излязат. Това са евроатлантическите и юдохрисриянски ценности за които гласувате. Дано случващото се в днес в Ливан утре се случи на ЕС! Всичко се връща.
11
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 42 минути
Холандските агресори отново се надяват да воюват в чужди земи. Тез танкове в Холандия биха затънали във всеки канал и ме биха могли да излязат. Това евроатлантическите и юдохрисриянски ценности за които гласувате. Дано случващото се в днес в Ливан утре се случи на ЕС!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 47 минути
Танк е отживелица, подвижен ковчег, с тия нови дронове, не бих искал да съм вътре .
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 53 минути
Явно не са гледали, като го рекламираха в Москва, завалиите.
8
1
 
3
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 час
Дрон за 500 лева им видя сметката на всички леопарди
7
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 час
До 5 защото се управлява на 120% от от кривоносите, които управляват и НАТО.
6
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 час
Великият Рюте спестявал, за да може да краде, но сега иска 3% за оръжие. Отделно, че преди да напусне раздаде десетки милиарди на приятели. Факт.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Русия като вероятен противник! Интересно защо Холандия е едва от най-агресивните държави в НАТО! Те никога не са воювали с Русия.
4
4
 
4
 
! Отговори
От Китай преди 2 часа
Китай произведе 46 дрона който носят по 3 кг боеприпас за всеки холандски танк - подарък..;)
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
От тия,дето в Украйна горят като факли заедно с екипажа,или по-лесно запалими?
2
4
 
6
 
! Отговори
Прекрасно преди 2 часа
Това е великолепна новина. Могат да ги изпратят сега в Украйна, защото там не останаха ни Леопарди, ни Абрамси. Така ще помогнат на Украйна толкова дълго колкото е необходимо докато победи Русия.
1
4
 
6
 
! Отговори
За Холандия преди 2 часа
Трева ли ще пушат вътре холандците?