Бивш зам.-министър: Европа има нужда от квалифицирани мигранти

Филип Гунев: 1/3 от границата ни не е защитена
21 окт 2024 11:51, Инна Ангелова
89

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха да използват всичките си лостове, включително търговията, помощта за развитие и визовата политика, за да ускорят връщането на мигранти, влизащи нелегално в блока, и поискаха от Европейската комисия спешно да изготви закон.

"Това, което Съветът призова, е да се търсят по-общи лостове, а не единични. Миграцията е като вода, която те заобикаля. Едната посока, в която търсят общи решения, е подобряване на т.нар. връщания. Пактът за миграция, който приеха през април, тепърва две години ще го въвеждат, за да започне да работи. Там фокусът беше върху убежище", коментира Филип Гунев в "България сутрин".

Според бившия заместник вътрешен министър тепърва ще стане ясно дали ще проработи, тъй като има сложни механизми.

"В нетърпението си Комисията изпрати писмо и предложи да изследва иновативни методи за справяне с миграцията. Единият от тях са мигрантите, на които им е било отказано убежище и им е издадена заповед за депортиране, да могат да ги изпращат в центрове в трети страни. Все още не съществуват центровете за връщане", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Гунев подчерта, че самите бежанци често бягат, тъй като процесът на връщане отнема много време. Непрекъснато има спънки, вследствие на което цялата система се разпада и не работи. Злоупотребява се - фактът, че тези хора кандидатстват за убежище, но реално идват от страни, където няма основание да търсят убежище. Трябва да се измисли как да работи по-ефективно системата за връщане", настоя той.

Сред другите предложения е новият положителен пример на Италия, която сключи споразумение с Албания, на база на което се построиха центрове в Албания, разясни Гунев.

"Искат да направят такъв тип центрове, където предварително да се гледат молбите за убежище, да са изнесени извън ЕС. Така няма да им се налага на бежанците да плащат на трафиканти", уточни гостът.

Гунев е на мнение, че трудовата миграция е необходимост. Същото важи и за голяма част от Европа, включително и България. Това е регламентирана миграция.

"В Афганистан уменията, които са нужни за европейските икономики, не съвпадат със страна, в която 20% от хората могат да четат. Европа продължава за икономическия си растеж да има нужда от квалифицирани мигранти или мигранти с определени качества", смята бившият заместник вътрешен министър.

Готова ли е Европа за бежанската вълна от Близкия изток, вижте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от Балкани
Румъния ще участва в създаването на многонационален флот от дронове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
8
 
! Отговори
професор преди 4 часа
Искали квалифицирани мигранти , верно ли ? Купете си роботи с ИИ и готово.
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Ей тва българския народ е много п..р..о..с..т.. ЯВсякакви доценти , професори, министри назначени от партията се изказват много умно. Ум да ти зайде от министъра та да доцента в тая държава са егати и мис ир ки те
63
0
 
13
 
! Отговори
Троян преди 5 часа
Българите от чужбина, ще ги върнеш на куково лято. Прогонихте, всеки по годен за нещо човек, и сега чакате мигранти?
62
0
 
12
 
! Отговори
долу ЕС преди 5 часа
европа има нужда от елит, който да спре да внася всичко от до, от скъпи стоки до хора. Европа да се научи да си ги произвежда , какво е в азия, Произвеждат си и хора и стоки. Само африка имат нужда от образовани хора, защото нямата база. Ако ние и това внасям значи сме слезли на тяхното ниво ! европа е пълна безперспективна дупка, кара на изпарения от газовата бутилка в багажника
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Paзcunaxмe cu cтpaнaтa u нapoga зapagu keфa нa eguн yнrapcku 4uфyтuн...
60
1
 
5
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 5 часа
ВАПРОС ! ШО АРЕСФАТЕ ТАЯ УИРОПЯ ?
59
2
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 5 часа
И ТАКА УУМРЕЛИЯ УИРОСАИУЗ СИ Е ОШТИ НЕПОГРЕБАН !
58
2
 
1
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 5 часа
ЕВРЕЯ СИ АРЕСА УИРОПЯ И ФРАНЦИА БЕШЕ ПРЪВА ЖЕРТВА ! НАИ РАЗВИТА И БОГАТА ФРАНЦЯ И ИЗМИСЛИ ЕВРЕЯ ПАРИЖКА КОМУНА НАЧИ ПРЪВИЯ МАИДАН ! И БОГАТИТЕ ФРЕНСКИ ЧАСОВНИКАРИ БЕГАТ У БЕДНА ШВАИЦАРИЯ И А ПРААТ БОГАТА ! А ФРАНЦИЯ У ВОИНИ ! И БЕЗ МАЖЕ ! Е ТВА Е НАКРАТКО ! ИЗМИСЛЕНИЯ ЕВРЕИЗКИ САИУЗ БЕШЕ А СЕ УНИШТОЖИ ИДЕНТИЧНОСТА НА ДАРЖАВИТЕ И РАСИТЕ А СЕ ОМЕШАТ ! СА НЕМА ДАРЖАВИ ИМА ЖУТИ ЗВЕЗДОЧКИ !
57
0
 
7
 
! Отговори
мак преди 5 часа
Колко квалифицирани идват? Единици. Да не ми обЕсняват, че ще работят нещо или че ще им отказват убежище или ще ги връщат, това са приказки за заблуда, за да не роптае ес-населението срещу мигранти, да се съгласи (без да го питат началниците) на нови центрове, които са си 100% покана. Вместо да затворят граници, те обмислят, как да примамят нови гости.
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
"Изостаналата" социалистическа Корея (КНДР) произвежда ракети и всякакви високи технологии. Населението на Корея расте, докато Бг е в демографска катастрофа. Потърсете в Гугъл напишете "Пхенян", вижте облика на града. Сф прилича на разбита, изостанала кл0ака в сравнение с Пхенян. Корея е само една, защото южната част е п0робена от кравария отдавна, точно като Бг сега. Време е за освобождение от Zападното Zл0! Слава на Чучхе, долу западните т0талитарни режими!!!
55
2
 
5
 
! Отговори
аьаьаьаь преди 5 часа
Минни полета и концлагери. Това е бъдещето, иначе ни заличават. Няма БГ, няма Европа. Германия става страна от 5 свят. Ще се колят и ще се ядат по улиците, като животни.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Ох боже ела и си вземи вересиите. Къде се видяло и чуло квалифицирани мигранти. от къде да ти ги взема сега пък и квалифицирани.. Утре ще искаш да са красиви и синеоки, щото дъщеря ти е вече за женене.
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
ахам, те инженери, доктори и ядрени физици идват само.
52
0
 
7
 
! Отговори
Европа преди 5 часа
Умира от Алчност! Която се е пръснала като зараза до последният малък държавник от всяка една страна. Ще дойдат много имигранти и ще започнат размирици в България. Но големите ин те ще са засегнати. Кражби ...какво ли не идва. Понеже определени кръгове да се наяли на пари. И ще пуснат всички останали да се самоунищожават постепенно. Англичаните ще са най-добре - далеч от пионерската организация "Европа" . Със осморен стандарт. Не със двоен.
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Има нужда да си върне българите зад граница и да спре изтичането на български мозъци, не да вкарваме терористи
50
4
 
1
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 5 часа
БУЛГАРИЕ ОТ 30 ГОДИ Е ДУНАФСКИ КОНТЕИНЕР ЗА БАКЛУЦИ !
49
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 5 часа
ес нали беше ги колонизирал векове ги ограбваха сега защо не са ги интегриралида ги изучат и да останат в родината а не да бягат по света сега с тези воини коиторазпалват кои ще остане на тази изгорена земя всички ще бягат този проблемте първа ще се разраства
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Квалифицираните получават зелени карти и заминават за САЩ и Канада, а в Европа идват просещите социални помощи и тези дето си нямат и грам желание за работа.
47
2
 
1
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 5 часа
ПАЛАЧИНКАТА СЕ ОБРАШТА ! УКРИИНЯ ВИ ПИСАМЕ ЧЕ Я НЕМА ! ИМА ПРИЗРАК ЗЕЛЕ КОЕ НЕ МОЕ СИ НАМЕРИ МЕСТО ! ВИЕ СТЕ У НАТО ! УЖАСНА ГРЕШКА !
46
1
 
7
 
! Отговори
Проблемите на Европа преди 5 часа
са либерастите, 54-те пола, ленивите мигранти, квадроберите, кризата, рецесията, но еесовците са се вторачили в своя пъп /киевската бандеровска хунта/.