Около и над 50% от енергията в България е от слънцето

В новата ЕК може да има предоговаряне на Зелената сделка
17 юни 2024 21:45, Анисия Иванова
57
Около и над 50% от енергията в България е от слънцето
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С формирането на новата Европейска комисия и новия Европейски парламент ще станат ясни детайлите за бъдещето на Зелената сделка, като е възможно да има известно предоговаряне. ЕС остава решен да намали зависимостта си от трети страни за развитието на зелена енергия. Със сигурност някои държави ще продължат да развиват ядрената си енергетика, но това са бавни и скъпи проекти в сравнение с ВЕИ инсталациите. Това коментира Балин Балинов, "Грийнпийс" - България, координатор на кампанията "Енергийни решения", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Със сигурност Европа продължава да подпомага хората да произвеждат енергия за собствени нужди - да ги мотивира с финансиране, което обаче държавите трябва да подсигурят. Законовата рамка на европейско ниво я има,.. а частната инициатива се развива така или иначе. Все повече производства, включително и в България, инвестират в собствени фотоволтаични централи покрай либерализацията на пазара и повишаването на цените след началото на войната в Украйна."

Добрите мениджъри са разбрали, че е добра практика да имат допълнителната сигурност на собствено производство на енергия в подобни ситуации, добави Балинов.

В момента 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" отново не работи поради технически причини, така че през деня страната зависи от фотоволтаичните централи.

"Около и над 50% от енергията в България е от слънцето.", каза той

Соларните модули и панели не са поскъпнали сериозно напоследък, но цената на труда за поставянето им расте в момента, като категорично има голям недостиг на кадри в България.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от ЕС
Все повече хора не се интересуват от новини
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
5
 
! Отговори
А защо преди 1 седмица
Я плащаме толкова скъпо?ЗЕЛЕНИ ИД...ОТИ
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Тоя има нужда - Ами нито ти, нито този от статията сте наясно с числата. Зелената енергия в България допреди около 2 години беше към 20% според Софийския университет. Ако те лъ_жат се обърни към тях. В зелената енергия обаче влизат не само соларните панели, а ВЕЦ, вятърните електроцентрали (перките) и др. Ако приемат (може и да са го приели вече, не знам), че ядрената енергия също е зелена, понеже не се замърсява атмосферата, тогава България ще се окаже държава с над 50% зелена енергия.
44
1
 
3
 
! Отговори
Ще издържат ли преди 1 седмица
тия перки и стъклопакети на все по-големите градушки, които ни удрят? Не мисля, че могат да издържат. Ядрената енергетика е пътя към бъдещето, не заблуждавайте.
43
2
 
5
 
! Отговори
Тон преди 1 седмица
И с 50 процента е намаляла хубавата земя!
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Малиииии , що плодородна земя е батисана , тоя чуе ли се що говори , или го играе Буци с 500 млн. километра магистрали , чи то не остана бе , саде фотоволтаик и асфалт .
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тя Зелената сделка малко като зелената краставица , с двойна употреба . Питам се колко трябва да си tup да мъчиш себе си за да страдал друг , стигам до извода , че напълно достатъчно е да си Урсула , е тя лично не мъчи себе си , може и облаги да инкасира , но с останалите " горди " европейски граждани не е съвсем така .
40
2
 
9
 
! Отговори
Тоя има нужда преди 1 седмица
да се прегледа. АЕЦ Козлодуй и Мариците са от порядъка на 95% от енергия в България.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В една пропаднала държава всеки е спец срещу заплащане
38
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оххх. Тука пълно с харесваните смрадливата си кочинка.Естествено, че има куп неразрешени проблеми с енергията от ВЕИ, най вече със съхранението и. И съвсем естествено се работи върху това.Но най- големия проблем е за износителите на изкопаеми горива - че ще им плащаме по- малко. Но за нас като нация е по- добре!Та в чий интерес се изказвате - вие си знаете
37
0
 
13
 
! Отговори
Бай Муй преди 1 седмица
Тогава за чийй Муй ни е нова атомна централа за милиарди ?Карайте на слънце и дърва
36
2
 
15
 
! Отговори
Майора преди 1 седмица
Балинов , май пропусна да кажеш че се изсичат гори и използват плодородни площи за строеж на ВЕИ! Тогава ток ли ще ядем? И защо пропускаш че ядрената енергетика е най сигурна , а фотоволтаиците работят само през деня и трябват скъпи акумулаторни батерии за съхранение на енергията , които се сменят на всеки 10 години!
35
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам как господинът би коментирал изсичането на гори за строеж на волтаици. Това зелено ли е? А, какво правим с перките и панелите след 10г? Той интересувал ли се е от опита на Германия и фалиралите там производители? Кой му плаща за тази злостна пропаганда?
34
3
 
12
 
! Отговори
Фотосинтеза преди 1 седмица
Енергията от въглища, петрол и газ, също е от слънцето.
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пълни глупости. 6-ти ректор не работи и сме зависими от слънчевата енергия? Сериозно ли? Защо дават поле за изява на безмозъчни амеби
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това по икиндия, нали?
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е вярно само на 1/4 - за около 4-5ч м/у 11 и 16ч. През останалото време е 0-30%. Да не говорим за зимата. Този съм забелязал че говари невероятни глупости повечето време, много е по сред ствен горкия. Само опорки, полуистини и откровена пропаганда
30
1
 
12
 
! Отговори
Соларките преди 1 седмица
Соларките имат срок на годност десетина години........Ами после?
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бла-бла-бла, бла-бла-бла... Празни приказки! Единственият въпрос, който вълнува всички, е дали Ганчакисът ще започне да разлива мозъци по темата. Два кабела не знае да върже, ама си пъха селскаттта гага навсякъде! Тук-там някой нормален, ама не смее да се обади, че цунами от глyneндери ще го залее!
28
0
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
До Анонимен-2 .. И , къде тока в Европа е по евтин от този в България освен Русия и Беларус
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как пък не. Според този капацитет значи че през деня не ползваме ток от каквито и да е централи и само вечер разчитаме на тях? Ай сектир