Мир в Украйна е възможен само при директни разговори между Киев и Москва

Експерт: България е пряко засегната от военния конфликт
16 юни 2024 19:40, Анисия Иванова
162

НАТО се ангажира с оперативен план за Украйна. Страните от Г-7 постигнаха споразумение за заеми за Киев в размери на 50 млрд. евро от замразени руски активи. А в петък - точно преди първата среща на върха за мир в Украйна, която събра световни лидери в Швейцария, Путин оповести, че Москва е готова на диалог само ако украинската армия се изтегли от Запорожие, Херсон, Донецк и Луганск, а също така Кремъл иска Киев да се откаже от плановете си да се присъедини към НАТО.

По тези и още теми говори Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на отбраната и експерт по национална сигурност, в предаването "Брюксел 1".

Още по темата

"Мир или преговори могат да се постигнат и се надяваме, че ще могат да бъдат постигнати на определен етап само между Украйна и Русия, това са двете страни, които воюват. Мир може да се постигне само на базата на директни разговори. Дали има такива условия към този момент? Аз не виждам. Първо, ние знаем украинската визия за постигане на мир и изключване на дълготрайно споразумение, те са общо десет условия, които включват освобождаване на всички територии, включително и на Крим, който беше завзет през 2014 година. В условията на Украйна влизат още възстановяване на икономиката или по-скоро изплащане на репарации от страна на Русия, защото Русия води война на фронтовата линия, но в същото време удря и цивилна инфраструктура", каза Божилов.

Той припомни, че Русия е агресор, а мирът трябва да бъде на базата на международното право.

"Путин казва, че е завзел определени територии и иска да му бъдат отстъпени още, също така Украйна да няма претенции към него и да не влиза в НАТО. Но нито въпросите за териториите почиват на някакви международни правни принципи, това е агресия, нито въпросът с членството може да се решава от страна, която е странична. Въпросът за членството ще се реши от НАТО, от членките на НАТО и от Украйна. Това е записано в принципите, върху които се крепи европейската архитектура за сигурност. Това са документи, които са подписани още през 1975 година. Ние трябва да се върнем към базовите неща, върху които се градеше европейският мир след Втората световна война, за да можем да постигнем някаква предвидима стабилност", добави гостът.

В ефира на Bulgaria ON AIR Божилов припомни, че вървят паралелно процеси за търсене на начин за следвоенното възстановяване на Украйна.

За да може да се пристъпи към възстановяване, за да може да дойдат инвестициите, да могат държавите да инвестират по-спокойно в Украйна, трябва да се постигне мир. Това е в интерес и на България, защото постигането на мир ще реши и въпросите на сигурността на нашата страна, смята още Божилов.

"България е пряко засегната от този конфликт. Давам пример: в Черно море и НАТО, и Русия са разположили огромно количество противокорабни мини. Много от тези мини започват да плават свободно в Черно море. Какво означава това за корабоплаването? Първо, несигурност. Второ, в Черно море плават само кораби, които са стари, които може до голяма степен да не отговарят на съвременните изисквания. Трето, застраховките за плаване в Черно море изключително много се вдигнаха. Всичко това създава допълнителни условия за несигурност. Ние като страна член на НАТО и на Европейския съюз, като страна, която е много близо до този конфликт, трябва да настояваме да се намери принципно решение, но базирано на основите на международното право, което да бъде дългосрочно", допълни той.

Г-7 реши, че 50 млрд. долара от замразените активи на Русия трябва да отидат за Украйна. Бившият зам.-министър на отбраната заяви, че САЩ и Европа наложиха много санкции на Русия, най-вече икономически, за да не може Русия да вкарва допълнителни средства във военната си машина и голяма част от руските активи са замразена в европейски банки - между 260 и 280 млрд. долара.

"Има много рискове за Балканите. Единият от тях е свързан с тяхното неприемане в Европа, в много от страните се наблюдава разочарование от този бавен процес, но обективно текат процеси радикализация, на ръст на национализма в страните" коментира Божилов.

По думите му ситуацията в Босна и Херцеговина (в това число сепаратистките изявления на президента на Република Сръбска в Босна и Херцеговина - Милорад Додик), това триединство на държавата пречи тя да се развива и в политическо, и в икономическо отношение.

Той засега на въпроса с Косово и противоречията, които има между Белград и Прищина.

"Имаме въпроси, свързани с престъпността и контрола на миграцията. Това е един комплексен проблем в региона регион по отношение на сигурността", добави гостът за Балканите.

Целия разговор вижте във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от ЕС
Политолози: Българите нямат доверие на представителите си в Брюксел
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
2
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 седмица
Условията по преговорите определя този който доминира на бойното поле. А това е Русия. Така, че тя ще опреди условията скъпи евроатлантици. Още повече НАТО се страхува от руснаците, затова и толкова години не влиза в пряк двубой срещу тях.
135
3
 
2
 
! Отговори
100- годишна война преди 1 седмица
....ОЧАКВА РУСИЯ, АКО НЕ СЕ ИЗТЕГЛИ ОТ УКРАЙНА!
134
4
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 седмица
ДИРЕКТНИ РАЗГОВОРИ---- САМО, КОТОТО РУСИЯ НАПУСНЕ УКРАЙНА....!!!!
133
1
 
3
 
! Отговори
До Тутунчев преди 1 седмица
Не трябва да се бутаме м-у шамарите че подновена мощна Русия така ще 'сипе' не малка, клета *** че света ще ни се стори тесен..!
132
11
 
1
 
! Отговори
Щ. Щангов преди 1 седмица
Друзята чакат весеушниците да се свършат, ама що путинските чмобики ривът в соц мрежите че ги гонят на убой? Обявиха жените им за иноагенти понеже поискаха ротация с децата на пропагандоните, които обясняват на низшите в колко голяма опасност е родината, докато получават десетки хиляди долари заплата в уютните си московски офиси, а чмобиките отиват на смърт за заплата на чистач на кенефu в щатите. И родните тавариши охотно поддържат тази руска nомия.
131
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Христо Христов - Точно при излизане на България от НАТО войната ни е в кърпа вързана. Аман от про'с'таци.
130
11
 
1
 
! Отговори
Тутунчев преди 1 седмица
Понеже се оказа че русофашистите са вялики само по телевизора и на краснъй плошад 9того мая, няма смисъл с тях да се водят преговори. ВСУ ще им нашока по кyxите канчета баш как си требе, само пиндосите да доставят редовно джепане. А и ние може да помогнем с някой снаряд и РПГ, после ще се гордеем че сме допринесли за пабедата над новия хитлер на 21век, окупирал кремъл 25 години.
129
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Важното е, че нАТО се готви за тотална война срещу Русия. Дано скоро дойдат призовките за тези които гласуваха за "европейско бъдеще" за децата си. Дано!
128
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Един бивщ президент на Украйна беше забранил всякакви преговори. Отмениха ли тази забрана?
127
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 1 седмица
До 127: Ехх мичтии...?? Фашиски недоNoсени съновидения на жалки пещерни русофоби хаххаахааааа...КАК ще стане на пепел най-голямата страна с най-могъщия ядрен арсенал бе ученик нередовен..??!
126
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 1 седмица
Не думай куме..??! Слънцето изгрявало от изток бре..?!!
125
1
 
13
 
! Отговори
Не думай? преди 1 седмица
А защо ги саботирахте през март 2022 година? Или още по-рано, защо не спазихте минските споразумения? Или по-по-най-рано, да бяхте взели РФ в НАТО.
124
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Киев няма никой. Кой да преговаря оттам? Зеленски ли. Смях в залата. Този нелегетимник няма право да сключва договори. Утре ще кажат-Не важи. Подписал е случаен минувач.
123
24
 
2
 
! Отговори
россия Терорист преди 1 седмица
путин е Фашист
122
1
 
14
 
! Отговори
хахахах преди 1 седмица
преговарят директно с оръжия, алоооо експертаа....от къде изпълзя?
121
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
SORRY,ЕКСПЕРТЕ МИРЪТ В УКРАЙНА Е ВЪЗМОЖЕН ВЕЧЕ САМО ПРИ БЕЗУСЛОВНА КАПИТУЛАЦИЯ НА УКРАЙНА, AND NOTHING LESS!!!
120
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия на пепел, никаква жал за тия
119
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никакъв мир, война, докато я има русия. Тия психопати трябва да бъдат разкарани от Земята.
118
1
 
23
 
! Отговори
Иван Анисий преди 1 седмица
Поправка :Мир в държавата 404 е възможен са о при директни преговори на Русия и САЩ!По каква логика Путин изобщо би си губил времето да преговаря с др00гираната краварска марионетка с *** мазна кафява наЦЦистка тениска с отдавна изтекъл срок на годност?!?
117
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
като тоя плешивия всезнайко, дето е на копанята, с лопата да ги риннеш!