¬ »спани€ е в сила амнисти€ за каталунските сепаратисти

ќбвин€ват премиера —анчес, че така е "купил" преизбирането си
12 юни 2024 09:52, ≈лка ¬асилева
6
¬ »спани€ е в сила амнисти€ за каталунските сепаратисти
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

¬ »спани€ влезе в сила амнисти€ за каталунските сепаратисти, предаде ƒѕј.

"«аконът за институционална, политическа и социална нормализаци€ в  аталуни€", публикуван във вторник в испански€ ƒържавен вестник, означава, че сепаратистите, които изб€гаха в чужбина, за да се спас€т от испанската правосъдна система, могат да се върнат у дома, без да се страхуват от арест.

Ќай-значимата сред тези фигури е бивши€т лидер на регионалното правителство  арлес ѕучдемон, който беше издирван за провеждането на считани€ от испанските власти за незаконен референдум за независимост на  аталуни€ преди близо седем години.

ќще по темата
«аконът за амнисти€та, който бе приет в кра€ на май, предизвика разгорещени дебати в парламента и доведе до улични протести, припомн€ ƒѕј.

—ъди€ ѕабло Ћарена от ¬ърховни€ съд об€ви, че засега заповедите за арест на ѕучдемон и трима други сепаратистки политици ще останат в сила. —ъди€та е дал на прокуратурата и на адвокатите на засегнатите пет дни да представ€т становище относно „приложимостта“ на нови€ закон за амнисти€та, преди да реши дали да отмени заповедите за арест, съобщи ¬ърховни€т съд.

»спански€т премиер ѕедро —анчес обеща амнисти€ на каталунците и други отстъпки, за да си осигури гласове за преизбирането си през ноември миналата година.

Ћибералната парти€ на ѕучдемон „«аедно за  аталун舓 и –епубликанската левица на  аталуни€ все още се стрем€т към независимост от »спани€. —анчес обаче иска да предотврати това и да размие конфликта чрез диалог.

ѕрез последните месеци плановете за амнисти€ предизвикаха гол€мо недоволство в »спани€, включително протести с хил€ди участници.

Ћидерът на опозици€та јлберто Ќунес ‘ейхоо от консервативната Ќародна парти€ определи м€рката като „национален позор“ и „международен срам“. “ой обвини —анчес в политическа „корупц舓 и че е „купил“ преизбирането си с амнисти€та.

ќчаква се около 400 души да бъдат обхванати от закона.

—лед референдума в  аталуни€ през есента на 2017 г. тогавашното консервативно правителство в ћадрид постави региона под сво€ администраци€. ѕучдемон изб€га заедно с част от поддръжниците си и оттогава живее в изгнание в Ѕелги€. (Ѕ“ј)

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


6
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
5
1
 
0
 
! ќтговори
BEHEKOB преди 1 месец
ƒо јнонимен 1... HE!!!
4
1
 
0
 
! ќтговори
Samo minavam преди 1 месец
“и€ пичове, имат проблеми с фалангистите, откакто престанаха да ход€т, по гол€ма нужда, край пътищата
3
4
 
1
 
! ќтговори
Liberta преди 1 месец
—¬ќЅќƒЌј  јЋ”Ќј! Ќенопреси€т€! —вобода на вс€ка цена!! Ќало е свободна ≈вропа! Ќали е демокр€ци€!!! —¬ќƒјЌ»Ћќ —ћЏЏЏЏ–“!
2
2
 
4
 
! ќтговори
’ристо ’ристов преди 1 месец
Ќормално за ≈—. » –юте пусна Ѕългари€ в Ўенген, за да спечели гласа и за шеф на Ќј“ќ. ¬ъпрос на ценности.
1
4
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕучдемон изб€га като Ћевски и Ѕотев у –умъни€ :)))