Части от Германия, Белгия, Нидерландия са под вода, дъждът на места не е спирал от 4 дни

Кадри показват разрушения
18 май 2024 20:03, Анисия Иванова
70

Мащабни наводнения в някои части на Европа. Проливните дъждове, паднали в нощта срещу събота, създадоха проблеми на властите в Германия, Белгия и Нидерландия. В югозападната германска провинция Саарланд улиците останаха под вода.

Кадри от социалните мрежи показват разрушенията, както и служители на спешна помощ, които патрулират с лодки.

В Белгия, провинция Лиеж, беше засегната от тежки наводнения. Властите съобщиха, че на място са били изпратени 150 пожарникари, които да отговорят на стотици молби за помощ.

Проливни дъждове в югозападната част на Германия превърнаха улиците в реки и наложиха евакуация на местните жители в провинция Саарланд. Столицата Саарбрюкен е силно засегната. Пробив на дига доведе до затварянето на електроцентрала. Според местните власти това е най-голямото наводнение в района от 30 години.

Червена тревога за наводнения беше обявена по поречието на река Мозел в североизточна Франция. Дъждът там не е спирал от четвъртък вечерта.

В Белгия, провинция Лиеж, няколко населени места са наводнени, след като две реки излязоха от коритата си. Водата в засегнатите къщи достига на места един метър.

Германският канцлер Олаф Шолц посети днес наводнените райони в Саарланд. "За пореден път стана драматично ясно каква сила има природата, какви разрушения може да причини и колко много трябва винаги да се подготвяме за подобни събития", каза Шолц. И канцлерът, и министър-председателят благодариха на службите за спешна помощ и специално подчертаха усилията на доброволците.

"Когато направим огледа и опасността отмине, ще обсъдим и какво да направим за отстраняване на щетите".

Проливните дъждове в петък доведоха до тежки наводнения в Саарланд и съседния Рейнланд-Пфалц. Германската метеорологична служба измери повече от 100 литра дъжд на квадратен метър за по-малко от 24 часа на някои места в Саарланд. Саарбрюкен съобщава за повече от 3000 регистрирани полицейски и спасителни операции до ранната сутрин.

"Всичко вече ни е все едно и без това всичко е разрушено. Но си мислим, че все пак важното е, че сме живи", каза пред медиите местна жителка.

Според властите до момента няма смъртни случаи, пряко свързани с валежите. Въпреки това поне един човек е бил ранен. По данни на полицията един човек е паднал във водата по време на евакуация и впоследствие е бил откаран в болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
18
 
! Отговори
ТТ преди 3 месеца
Рогатия вече е на земята!
12
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И патакламите и природните бедствия са предречени и запомнете прибирайте се на време в България. Идват времена в които парите няма да имат никаква стойност!
11
8
 
28
 
! Отговори
ТОВА Е НАКАЗАНИЕ преди 3 месеца
ЗА ПОДКРЕПАТА НА УКРО-НАЦИСТИТЕ
10
5
 
11
 
! Отговори
Украйна! Това е! преди 3 месеца
Свързано е с войната в Украйна. От уроците по география в осми клас знаем, че за да има валежи, освен водна пара (облаци) в атмосферата, трябват и КОНДЕНЗАЦИОННИ ЯДРА. Тази роля изпълняват прашинките във въздуха. А по време на тази война в атмосферата се изхвърлят стотици хиляди тона земна пръст и прахоляк! Съответно имаме излишък на кондензационнои ядра и всичката пара в атмосферата се свързва с тях и пада на земята във вид на порои.
9
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Потопа от Библията трябва да дойде. Севрюкова нали казвам че това което е земя вече няма да е суша... Но най-важното е да има санкции за Русия!
8
5
 
27
 
! Отговори
Урсула фон Дер Лайен преди 3 месеца
Спрете на пpъцкaте защото така повишавате температурите в Европа.
7
3
 
7
 
! Отговори
Очуден преди 3 месеца
Хаарп?
6
3
 
21
 
! Отговори
Грети Тулумберг преди 3 месеца
Глобално затопляне! Климатичен преход! Зелена сделка! Ааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа...
5
7
 
22
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 месеца
Виновен естествено е Путин защото с рускта пропаганда е въпрепятствал почистването на канавките и канализацията. Предлагам да изпратим форумните алкохолици като Сата НАТО на фронта в Украйна за да победят най-накрая Русия.
4
4
 
15
 
! Отговори
Афтурката преди 3 месеца
Защо лъжеш! В Нидерландия няма наводнения. Даже и в написаното от теб не се посочва, къде са тия проливни дъждове в NL.
3
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И тея *** сигурно са секли гори за перки и волтаици. Много зелени иначе. Без гора и поддържани дерета това е резултата.
2
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е само предупреждение. Ако не се вслушат иде по-лошо...
1
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А ко става с войната ? Евроатлантиците бият ли ? Падат ли ? Членството *** на спаси ли ?