Fitch: Липсата на стабилно правителство може да забави влизането на България в еврозоната след 2025 г.

Агенцията потвърди рейтинга на страната ни BBB с положителна перспектива
Обновена: 27 апр 2024 13:12 | 27 апр 2024 12:45, Анисия Иванова
64
Fitch: Липсата на стабилно правителство може да забави влизането на България в еврозоната след 2025 г.
Снимка: БГНЕС

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива, става ясно от съобщение на Министерството на финансите.

Рейтингът на България е подкрепен от силната външноикономическа и фискална позиция на страната в сравнение с държавите със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет.

Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната в еврозоната, което би довело до по-нататъшни подобрения на показателите за външната позиция на страната. Въпреки забавяне на процеса по приемане на еврото след януари 2025 г. и подновената политическа несигурност Fitch Ratings отчита, че има широка политическа ангажираност на местно и на ниво ЕС за приемане на еврото. Всички законодателни мерки, които отразяват ангажиментите след влизането във Валутно-курсовия механизъм II, са приети, Законът за централната банка беше приет през февруари 2024 година, припомнят от ведомството.

Приемане на еврото

Инфлацията (според ХИПЦ) в България се понижи значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави-членки на ЕС. Fitch Ratings очаква, че страната няма да изпълни критерия за ценова стабилност в средата на 2024 г. България възнамерява да поиска изготвянето на оценка за напредъка си по критериите за конвергенция през второто полугодие на 2024 г., което би трябвало да позволи влизане в еврозоната по-късно през 2025 г. Според Fitch Ratings България би могла да изпълни критерия за ценова стабилност най-рано през четвърто тримесечие на 2024 г. и в зависимост от развитието на инфлацията в другите страни от ЕС.

България се очаква да изпълни всички други числови критерии за приемане на еврото (публични финанси, дългосрочен лихвен процент и валутен курс). Въпреки това липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025 г., са констатациите на рейтинговата агенция. Приемането на еврото е фактор, който подкрепя рейтинга на България.

Постепенно възстановяване на растежа

Българската икономика нарасна с 1,8% през 2023 г., подкрепена от силното потребление на домакинствата, положителен нетен износ и стабилен растеж на правителствените инвестиции. Слабото външно търсене, подновената политическа несигурност и бавното усвояване на фондовете на ЕС ще забавят икономическата активност през първото полугодие на 2024 г., докато положителният растеж на реалните заплати и силният растеж на кредитите ще подкрепят частното потребление.

Fitch Ratings очаква растежът на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) да се ускори до 2,4% през 2024 г. и до 3,1% през 2025 година.

Още за икономика - четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от ЕС
Европа бере първите горчиви плодове от вкопчването в електромобилите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само не разбрах,коя инфлация се е понижила,я сега отворете Лидл.бг Lidl UK,луда работа.Вчера купихме *** по 50пи, хляб 70пи.Тъжно ми е да гледам как държавата лъже ,за да може още повече да се потопи
58
2
 
3
 
! Отговори
Родолюбец преди 1 седмица
А най-добре е да отвържем лева от еврото! И да върнат Шенгенските визи за българите! Да станем една Венецуела на балканите! То бива да сте прocти копейки, ама вие чупите ***. нито домати в Испания ще берете, нито на плаж в Гърция ще идете.. Да ви казвам ли митото на 20 годишните немски премиуми дето купувате, какво ще стане? А? Щото вие Лада не карате, ако ще и да ви подаряват...
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен Наистина. БЕз правителство Испания бързо дръпна напред икономически. Усещам, че при нас ще стане същатата работа. В момента просто храним едни натрапници, а единият е особен дебел и ояден вече.
56
2
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 седмица
Че има ли нормален човек, който да иска да влезем в еврозоната?
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По-добре без правителство. Поне едно хубаво нещо да направят политиците.
54
2
 
6
 
! Отговори
катя преди 1 седмица
Голям смях ще падне като влезем в еврозоната. С пенсия от 260 евро и мин.заплата от 500 евро. Къде сме тръгнали бедни и боси? Ама никой не говори за изравняване на доходите ни с европейските. Само инфлацията ни пречела. Защо ли?
53
3
 
3
 
! Отговори
DRAGO преди 1 седмица
! положително нещо поне...
52
4
 
4
 
! Отговори
ПП + БСП = РОДНИНИ преди 1 седмица
ОТ 2020 Г. ЧЕРВЕНИТЕ ШАРЛАТАНИ ПРЕЧАТ НА БЪЛГАРИЯ ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА...
51
1
 
3
 
! Отговори
Аз все си мислех, че преди 1 седмица
Рейтингът на България е подкрепен от силната външноикономическа и фискална позиция на страната в сравнение с държавите със същия рейтинг. . . И не са политически съображения за влзане в еврото
50
1
 
2
 
! Отговори
ВАШ БОКО преди 1 седмица
У парамЕнто не е модерно да си милионер а е модерно да си милярдЕр.сирЕч модерен сам язе.Я примерно колекционирам серийни номера на банкноти,КазАл сам и на Петя Славова да ги пази.Делиан Пееф го познавАм ЛИчно и знам чЕ Е много модерен,дажЕ мие кумир,колЕкциата му я зема нЕкой си магницки,ама чЕ се опраЕ, са че ги сиберЕ наново.чЕ празнувам скоро 15млрд. ае ЧАОл
49
3
 
3
 
! Отговори
L. преди 1 седмица
Една добра новина.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе почнат ли да те хвалят,стягай си завещанието щото си на крачка от смърта.Та и с рейтингите е така.Само че се отнасят за цялата държава.Тия от Фич ни хвалят,обаче от другите рейтингови агенции си траят.Това означава само едно,че някои от местните политици е поръчал хвалебствията,точно преди изборите.Мислете преди да гласувате,какво всъщност ще спечелите от еврото и какво ще загубите,при положение,че ще падне борда.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бойко и Делян попречиха отново на България! Господ да ги убие! Проклети да са от два милиона българи работещи в чужбина!
46
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
България не иска да влезе в евро зоната.
45
2
 
12
 
! Отговори
Добра новина! преди 1 седмица
Най-добре е да се отложи еврото,докато доходите и пенсиите в БеГето се изравнят с немските и белгийските :) Така е демократично! И евроатлантическо,налЕ? :)
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До до 43мафиотско туморче... засега ли се???
43
11
 
1
 
! Отговори
до 43 преди 1 седмица
Ще те намеря кой си и ще ти избия зъбите ако още веднъж си позволиш да пишеш такива неща за ГЕРБ
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ВАжното е да отстраним мафиоятския ТУМОР ГЕРБ от власт! НА ТЕЗИ ИЗБОРИ!
41
2
 
7
 
! Отговори
Копейка преди 1 седмица
А Дано!!!
40
1
 
3
 
! Отговори
888 преди 1 седмица
Мафиотските Кланове у Бг не могат да се договорят за Еврофондовете, че то друго у Бг не остана... -))))))