Fitch: Липсата на стабилно правителство може да забави влизането на България в еврозоната след 2025 г.

Агенцията потвърди рейтинга на страната ни BBB с положителна перспектива
Обновена: 27 апр 2024 13:12 | 27 апр 2024 12:45, Анисия Иванова
64
Fitch: Липсата на стабилно правителство може да забави влизането на България в еврозоната след 2025 г.
Снимка: БГНЕС

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива, става ясно от съобщение на Министерството на финансите.

Рейтингът на България е подкрепен от силната външноикономическа и фискална позиция на страната в сравнение с държавите със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет.

Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната в еврозоната, което би довело до по-нататъшни подобрения на показателите за външната позиция на страната. Въпреки забавяне на процеса по приемане на еврото след януари 2025 г. и подновената политическа несигурност Fitch Ratings отчита, че има широка политическа ангажираност на местно и на ниво ЕС за приемане на еврото. Всички законодателни мерки, които отразяват ангажиментите след влизането във Валутно-курсовия механизъм II, са приети, Законът за централната банка беше приет през февруари 2024 година, припомнят от ведомството.

Приемане на еврото

Инфлацията (според ХИПЦ) в България се понижи значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави-членки на ЕС. Fitch Ratings очаква, че страната няма да изпълни критерия за ценова стабилност в средата на 2024 г. България възнамерява да поиска изготвянето на оценка за напредъка си по критериите за конвергенция през второто полугодие на 2024 г., което би трябвало да позволи влизане в еврозоната по-късно през 2025 г. Според Fitch Ratings България би могла да изпълни критерия за ценова стабилност най-рано през четвърто тримесечие на 2024 г. и в зависимост от развитието на инфлацията в другите страни от ЕС.

България се очаква да изпълни всички други числови критерии за приемане на еврото (публични финанси, дългосрочен лихвен процент и валутен курс). Въпреки това липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025 г., са констатациите на рейтинговата агенция. Приемането на еврото е фактор, който подкрепя рейтинга на България.

Постепенно възстановяване на растежа

Българската икономика нарасна с 1,8% през 2023 г., подкрепена от силното потребление на домакинствата, положителен нетен износ и стабилен растеж на правителствените инвестиции. Слабото външно търсене, подновената политическа несигурност и бавното усвояване на фондовете на ЕС ще забавят икономическата активност през първото полугодие на 2024 г., докато положителният растеж на реалните заплати и силният растеж на кредитите ще подкрепят частното потребление.

Fitch Ratings очаква растежът на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) да се ускори до 2,4% през 2024 г. и до 3,1% през 2025 година.

Още за икономика - четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от ЕС
Европа бере първите горчиви плодове от вкопчването в електромобилите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
4
 
! Отговори
Русофил преди 3 седмици
Аз обичам да ме командват и да ми казват какво да правя. Едно време като бях женен винаги жената командваше вкъщи. После разбра че и изневерявам с мъже и ме изхвърли.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Голямото бързане за еврозоната е свързано с блокираните около 10 милиарда лева по валутния борд, влеземе ли в еврозоната ще бадат освободени и някои хора добре ще ги усвоят! особен мерак за тях имаха от ПП-ДБ.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Така "влизаме" и в Шенген всяка година.
36
7
 
5
 
! Отговори
бойко преди 3 седмици
Не ни трябва тази еврозона - ние искаме с Русия, искаме рубли и копейки!
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Все ни е едно! Искаме си левчето!-:)
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние Енергетиците си осигурихме с протести милионите вчера. И евро не ни трябва , нито Шенген. Сега цяла година ще си живеем както преди . Малко на работа в ТЕЦ а повече по градините и полето , по дворовете и около животните . Били сме прости . Да но сме единни в колектива и победихме софиянци . Които искаха Свободен Пазар на енергетиката
33
5
 
1
 
! Отговори
тоти преди 3 седмици
На всички е ясно,че мушениците ще правят всичко да забавят влизането,щото по малко ще крадат,а сега в мъглата всеки краде и се прави на ни лук ял,ни мирисъл
32
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 17 "Рейтингите са абсолютно политически. Затова от ЕС преди години искаха да създадат своя рейтингова агенция, ..." - преди 5 години ЕС създаде, по примера на Бутан и Северна Корея, свой рейтинг за развитие на държавите (вместо базирания на БВП). В него влизаха гей правата, Истанбулската и тези на имигрантите. Кой го ползва сега?
31
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 26 "Мнозинството от българите НЕ иска еврото! Но понеже е демокрация , правителствата НЕ разрешават референдум.." - на 9 Юни ще има избори. За какво ти е референдум?! Обясни плийз!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хем няма престъпници на власт които да издържат Украйна с държавни средства, хем няма евро. Значи с еди куршум- два заека.
29
1
 
8
 
! Отговори
Последни Новини преди 3 седмици
"България поема нов дълг от 200 милиона лева Общо за годината, според бюджета, поет нов дълг от 11,7 млрд. лева" - Поемата почти 12 Милиарда Дълг и то само за Тая Година - Задни Части да са ви Яки - щото няма кИкИ и к0к0 да ги ЗаР0ботват тия Пари и да ги Връщат - те ща са си по Частните острови в Тихият Океан!
28
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
след 9 юни отиваме на следващите избори наесен няма никаква промяна викон групировки наречени партии същите търтеи същите прос-то-тии сега ще сеизбият кои в кои списък да се вмъкне келепир без краи за това ли ще гласувате
27
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Да си назначим диктатор, та ЕС да ни приеме навсякъде!
26
4
 
8
 
! Отговори
Всъщност преди 3 седмици
Мнозинството от българите НЕ иска еврото! Но понеже е демокрация , правителствата НЕ разрешават референдум..
25
3
 
5
 
! Отговори
Ако еврото преди 3 седмици
И Зелената сделка се забавят, от това България може само да спечели!!
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Еврозоната са фалрали и задлъжнели държави и трябва да се реформират и чак тогава като се обезлюдат както бг и направат валутни бордове тогава.
23
2
 
5
 
! Отговори
Запазването преди 3 седмици
На суверенна фискална политика е добра новина за България!
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЕС и НАТО не са стабилни и от там се тресе и бг. Бг или трябва да излезне от ЕС и НАТО или ще се распадне като ЕС и НАТО.
21
4
 
6
 
! Отговори
Браво преди 3 седмици
Еврото може да се забави..завинаги!Еврозоната първо ще фалира! От две години е в рецесия..
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русофобите по целия свят вият яко. Толкова пари профукаха, а Русия мачка укронацягите и натовските наемници на фронта. Русия не само денацифицира врага, но и фалира западните икономики бавно и стремително. Русофобчета, нацистчета (демократчета, седесарчета) вашият разгром е неизбежен!