Европейският съюз чества 9 май с призив към избирателите

Паметници в Европа ще бъдат осветени
62
Европейският съюз чества 9 май с призив към избирателите
Снимка: Pixabay

Триумфалната арка в Париж, Колизеумът в Рим и Гран Плас в Брюксел са сред многото забележителности в целия ЕС, които ще бъдат осветени, за да отбележат 9 май, Деня на Европа и едномесечното обратно броене за европейските избори (6—9 юни). Те ще покажат посланието на предизборната кампания „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб.“ или европейското знаме между сряда, 8 май, и четвъртък, 9 май, съобщиха от пресслужбата на ЕП.
 
 Сред другите забележителни сгради и паметници, които участват, са мостът „Самюел Бекет“ и сградите на националния парламент в Дъблин, кметството на Вилнюс, форт Сен Анджело във Валета, президентският дворец в Братислава, площад „Сибелес“ в Мадрид, националният парламент в Букурещ.
 
Национална галерия - Двореца в София ще се превърне в екран за визуалния спектакъл „Твоят глас“, който ще отведе зрителите на пътешествие из сложния пейзаж на избора, където всеки прекрачен праг е стъпка в неизвестното, но и неповторима възможност. Специално на 9 май ще отбележим и факта, че остава точно един месец до европейските избори на 9 юни. Спектакълът „Твоят глас“ започва в 21 ч. на 9 май.
 
С тези прояви, които се провеждат в градове на целия континент, Европейският парламент и националните и местните органи си сътрудничат, за да изпратят послание за единство до 440 милиона европейски граждани относно значението, което тези европейски избори ще имат за бъдещето на всички. Денят на Европа, 9 май, е не само ден за възпоменание, но и ден за размисъл за общото ни бъдеще. Близостта на деня до изборите го прави по-значим повод от всякога.
 
Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман, в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: избориЕСЕвропа
Още от ЕС
Франция атакува драг кралицата, която ще носи Олимпийския огън
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Избирателите веч разбраха що за стока сте. И ще има наистина друг ес .
49
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
в българия какво ще бъде осветено цър-ву-ли-те разрушиха всичко нищо да неостане от историята но остава в нашето съзнание там забрава няма докато смеживи хора бдете историята се повтаря
48
2
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
Каква ирония на историята."Съюзниците" на СССР,които се бориха срещу нацизма,съга го клонираха в Украйна,и активно го въоръжават и поддържат всячески.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ние сме на 22 юни с Германия която напада Русия, на 9 май с Русия, която подписва капитулацията на Германия
46
7
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Каква ирония на историята.Държавата,която преди 79 год. освободи Европа от германския фашизъм,днес го възроди.
45
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия на пепел да стане, гнусна нация от мизерници
44
2
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 44 "Осветена със знамето на победата на СССР, по случай Деня на Европа:))" - така и ТРЯБВА да бъде!
43
1
 
11
 
! Отговори
хе хе хе преди 1 седмица
Това с осветяването на Бранденбургската врата в Берлин наистина кефи. Осветена със знамето на победата на СССР, по случай Деня на Европа:))
42
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
у ЕС се чества з май, провокатори
41
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 39 "Вчера Дойче Веле се оплака..." - ми преди седмица имаше статия срещу един австриец, който споменал историческата истина за 11те лагера на Айзенхауер край Рейн в които над 1 милион немски войника с отказан статут на военнопленници са оцелявали месеци на голо поле с речна и дъждовна вода. От десетки до стотици хиляди са загиналите.
40
1
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Нито една от изброените сгради не е построена по времето на ЕС. ЕС значи единствено разруха и аз ще гласувам за тази партия, която обещава да работи за разрушаването му
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Европа как ще празнува? С огромен фалос и танцуващи, около него, мъже с лакирани нокти? А знамена с пречупени кръстове ще има ли?
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вчера Дойче Веле се оплака в германска документалка, че след капитулацията станало много лошо за германците, американците, французите и техните мароканци изнасилвали германците. През войната било по-добре, те колели и бесели, живеели добре. Те били окупирани от американците, французите, не били освободени. Хубавите дни на войната свършили и дошли окупаторите от САЩ, Великобритания и Франция. Германците. Това оплакване ми напомня на оплакванията на нашите профашисти от София. Еднакви опорки с ДВ.
37
6
 
1
 
! Отговори
До 14 преди 1 седмица
...а догодина парада ще е в Киев...К'во стана бе,защо ще е догодина?!Нали преди 2 и кусур години ревахте,че ще сте за няколко дена в Киев? Нещо все отлагате,отлагате...Отлагате,но да знаете,че дотогава всичките ще сте наредени на една дъъълга пейка в едно градче в Нидерландия! Това ви е гарантирано!Никакви сарми,ками,морски богове(посейдони) ,бели птици или александър македоновци(искандери)не са в сьстояние да ви спасят!Свърши се тя вашата любима раша вече!!Ще я посетите на *** на историята
36
2
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
брейиии,деветото май било "денот на ойропата"..?!...Какво означава това?...Значима дата за Европата ?...-А защо тогава не отбелязват и Първи Септември 1939 г.,когато ТАЯ СЪЩАТА европа подпали ВСВ ?...Девети Май е Ден на ПОБЕДАТА НАД ХИТЛЕРИЗМА И ФАШИЗМА !!!!!...Всички други "определения" са ЛИЦЕМЕРНИ ГЪРЧОВЕ !
35
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обединена Европа прави войни в чужбина и краде заедно от бившите колонии. Делят си печалбата и живеят в мир. Не се карат за колониите. Има за всички плячка.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Toni Ivanov - Не знам дали ще е скоро, но от съзнанието на хората не могат да изтрият смисъла и значението на тая дата. Каквото и да празнуват в тоя ден.
33
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Верно, бате, много русоблизци ще трябва да разкараме от България
32
3
 
16
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 1 седмица
Скоро цяла Европа отново ще честват 9 май като Ден на победата срещу хитлерофашизма.
31
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само *** българин, може да обича руските мизерници, но свърши тая. Как ще пищят руските психопати, заляти от справедливото възмездие на света