Митничари заловиха недекларирана валута на Дунав мост 2

Сред парите има евро, британски лири и щотландски лири
16 ное 2023 22:12, Красимир Ангелов
5
Митничари заловиха недекларирана валута на Дунав мост 2
Снимка: Агенция "Митници", архив

Митнически инспектори задържаха недекларирани 67 000 евро, 47 505 британски лири и 13 710 шотландски лири при три проверки в района граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщиха от Агенция „Митници“.

На 12 ноември вечерта митническите служители са извършили проверка на камион, пътуващ от Нидерландия за Турция. Водачът, който е турски гражданин, заявил, че няма нищо за деклариране, но при физическата проверка на кабината на товарния автомобил, инспекторите намерили три прозрачни плика, съдържащи общо 25 000 евро. Шофьорът е санкциониран с акт, съгласно разпоредбите на Валутния закон.

На следващия ден – 13 ноември, митничари са проверили влизащ в страната товарен автомобил. Шофьорът, също турски гражданин, е отрекъл да пренася стоки за деклариране. Служителите открили скрити зад гредата на бронята на влекача два пакета, обвити с фолио, съдържащи общо 42 000 евро, уточниха от митническата агенция.

Водачът е привлечен като обвиняем за извършеното от него престъпление по чл. 251, ал. 2 от Наказателния кодекс (НК), като му е взета и мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, съобщиха от Районна прокуратура (РП) - Видин.

На 14 ноември митническа мобилна група е селектирала за проверка влизащ в страната товарен автомобил. Водачът и в този случай не е представил нищо за деклариране. Инспекторите извършили проверка в шофьорската кабина, където открили пакети с валута от различни купюри с обща стойност 47 505 британски лири и 13 710 шотландски лири, допълниха от Агенция „Митници“. От РП – Видин съобщиха, че обвиняемият шофьор е задържан за срок до 72 часа с прокурорско постановление. Предстои съдът да разгледа внесеното искане за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, уточниха от там.

Общата сума на установената валута при трите случая е левова равностойност от близо 270 000 лева.

От Агенция „Митници“ напомнят, че са влезли в сила промени във Валутния закон и Наказателния кодекс. При административно нарушение - пренос на недекларирана валута през вътрешна за Европейския съюз граница, вече се санкционира с глоба – до 25 % от недекларираната сума. Наред с това митническите органи могат да задържат временно паричните средства, когато задължението за деклариране не е изпълнено или са налице основателни съмнения, че паричните средства, независимо от тяхната стойност, са свързани с престъпна дейност, припомнят от митническата администрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
инж.Ибрям Алиев преди 8 месеца
Ами в РУСЕ кога,там няма нарушители или все наши хора,докога
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А недекларираните от митничарите колко ли са ?? :D
2
3
 
5
 
! Отговори
Шишо преди 8 месеца
За какви съмнения става дума изобщо в закона? Това са пари от незаконна дейност. Законните пари не пътуват скрити в кабините на камионите. Има си евтини и лесни начини за международен трансфер на пари директно в банковата сметка. Такива пари трябва да се конфискуват на 100%!
1
1
 
6
 
! Отговори
Да попитам преди 8 месеца
Как пуснахте "мустака" с чувалите?!?Как е минал геаница с чували пълни с пари? И никой до ден днешен не знае.